Kleuterschool ‘De Meerkoet’

Auteur: Ben de Böck
Copy: Bernard Loderstraat  <p>Bernard Loderstraat</p>

<p>In het verkort gezien naar de Josephus Jittastraat, de Paul Scholtenstraat en de Jan de Louterstraat.</p>

(fotograaf)</p>

Copy: Bernard Loderstraat

Bernard Loderstraat

datering: 08-09-1954
collectie: Archiefdienst; eigen foto's
vervaardiger: Knopper, Rinus
(fotograaf)

Van 1956/tot 1958 heb ik op Kleuterschool De Meerkoet gezeten.
Dan liep ik ’s-Morgens en ’s-Middags met mijn moeder vanuit het Jan Zwanenburghof aan het eind bij nummer, ik dacht dat het 8 was, tussen de huizen door de Vlugtlaan op.

De winkels die er op dat stukje zaten zal ik nooit vergeten omdat ze voor mij allemaal een verhaal hebben. Gaat het niet over de spullen die er werden verkocht dan gaat het wel over de mensen die er in stonden met al hun hebbelijkheden en onhebbelijkheden.

Gezondheidscentrum

De eerste dat je tegen kwam was het gezondheidscentrum, dan het distributiegebouwtje van “het Parool”, daarnaast zat de firma “Krom” één van de eerste stomerijen in Slotermeer. Daarnaast zat fiets en bromfietswinkel “Van den Braak” Ging later trouwens in auto’s gevestigd op de BM van Leeuwenlaan. Daarnaast zat een drogisterij en tegenover deze drogisterij was de bushalte van lijn “F”, naast de drogisterij zat juwelier “Bonewit” en op de hoek met de Slotermeerlaan zat in de beginjaren een “Spar” en daarna een 4=6.
Onbegrijpelijk dat deze laatste winkel bestaansrecht had want aan de overkant van de straat zat een Albert Heijn.
Als laatste de Nederlandse Handelsmaatschappij, een bank.

De Peperbus

Bij de Peperbus (oude reclame zuil) voor de spar staken we via de zebra’s, toen nog voorzien van knipperbollen, de Burgemeester De Vlugtlaan over en gingen het poortje onderdoor bij Hotel Slotania. Eenmaal het poortje onderdoor kwam je langs bakkerij Haatrecht of Haastrecht naam weet ik niet meer en zo liepen we tussen de huizen door naar “De Meerkoet”.

De Meerkoet

Op deze school speelde we met karren en fietsjes in de pauze en deelde ik met een vriendje in de eerste pauze van de ochtend kwart flesjes melk uit. De school staat er nog en heb ik in 2004 bezocht met iemand uit mijn klas van die tijd. Met name binnen hebben we ons verbaasd dat de school geen spat was veranderd. Zelfs de rode bolle lampjes boven de leraren kamer waren er nog steeds. Voor ons was het terug in de tijd, prachtig.

Burgemeester de Vlugtlaan 25 juni 1959

André Kwakernaat

de meerkoet

Leuk om al die reacties te lezen, de meerkoet, op loopafstand van de descartesstraat (inmiddels gesloopt). Heb nog wel wat foto's van een bepaalde klas. Namen kan ik me niet meer voor de geest halen, sommige gezichten herken je nog wel op de foto.Nostalgie ja, weggestopt in een schoenendoos en soms kijk je ernaar of lees je erover, zoals op deze website. Fam. Korrelboom kan ik me nog voor de geest halen. Wat hadden we een knappe juf !

Karin Prins

Kleuterschool De Meerkoet

Ook ik heb op de Meerkoet gezeten in de jaren 1960/62. Naam van de juf weet ik niet meer, maar hoofd van de school was Mevr. Krogmeijer. Met de verkleedpartij was ik roodkapje, Toen was ik best verlegen. Ik zat bij Carla Dikkens, Cor vd Hoek, Marga vh Hooft, Rudy van Gool enzo in de klas.

Kees Huisman

De Meerkoet

Mijn naam is Kees Huisman,ik zat denk ik 1960 op de Meerkoet op school bij juf Lagerweij ,ik was verschrikkelijk verliefd op haar ,de namen van meisjes in mijn klas waren Ingrid en Margo,volgens mij een tweeling

Irma de Graaf

jUffrouw de bij

Leuk! Ook ik heb op De Meerkoet gezeten, eind jaren '60, in de klas van juffrouw De Bij. Zij had ongelooflijk lang haar, dat zelfs in een (dikke) vlecht tot onder haar billen kwam, meen ik. De foto van het indianenfeest, waarover hierboven geschreven wordt, heb ik ook. Sterker nog: ik heb de kleertjes die ik toen aan had nog in de verkleedkist van mijn eigen kindjes!
Ik heb prima herinneringen aan De Meerkoet. Minder leuk, maar wel een heldere herinnering: de keer dat ik tijdens het speelkwartier door het raam naar binnen stond te kijken (waar een andere klas gymles had) en iemand anders me een duw gaf waardoor ik met mijn gezicht door de ruit ging. Tsja, was toen nog enkel glas, hè ☺ ! Op een winterse dag stapte ik, onderweg van het Dorus Rijkershof naar De Meerkoet, aangemoedigd door 'grote kinderen', overmoedig op het ijs van de naastgelegen sloot en zakte er natuurlijk pardoes doorheen. En dan herinner ik me nog mijn strikdiploma...... en .......

wi

Re: Re: Re: de meerkoet

bbbbbbbbbbb

willem jonkers

Re: arieanne jonkers

nora Sas:
ik wil heel graag weten hoe het met arieanne jonkers is,tony en jan -willem,kennen mij wel ,ik ben nora sas,ben nog eens met jullie hele familie naar italie geweest ,wie o wie weet hoe het met haar is? gr Nora Sas

He Nora hoe is het bijtoeval lees ik nu je bericht.met Tony en mij gaat het goed met Arieanne gaat het op dit moment heel slecht.je weet wel waardoor.je kan mij bellen 06-14101870

willem

Re: Re: de meerkoet

Tony:
Jan-willem Jonkers:Ik heb samen met mijn broer Anthony en zus Arieanne Jonkers op de meerkoet gezeten en dit zal geweest zijn eind jaren 60 begin jaren 70 daarna naar de burg de vluchtschool,ik heb trouwens nog een foto van een indianenfeest op school van de meerkoet.Wij kwamen zelf uit de joop van weezelstraat.
Hè jij was toch het eikeltje van de school ik heb je nog op je bek geslagen dat zal ik nooit vergeten

grapjas je hebt tot je 15 jaar geduimd je liep met je ene duim in je mond en in die andere hand had je een deken om mee te knuffelen.en dan schrijven dat je mij op me bek hebt geslagen nee broer dit is de waarheid duimelot

nora Sas

arieanne jonkers

Tony

Re: de meerkoet

Jan-willem Jonkers:

Olga van den Berg

Jufr. Zabel

Ook ik heb op de Meerkoet gezeten in '56 '57 bij jufr Zabel in de klas. Een hele aardige en lieve juf.
In die tijd was jufr. Ossenbruge het hoofd, veel kinderen waren bang voor haar.
Ik heb op schoolbank foto's geplaatst van die tijd, met enkele namen erbij.
Komt het bekent voor laat eens wat van je horen.

Willy Verwijk

De Meerkoet

Wat leuk om er iets over te lezen, heb zelf ook op de kleuter school De Meerkoet gezeten.
Ik ben geboren in 1952, dus ik was daar van 1956 tot 1958.
Veel weet ik er niet meer van. Wel van verkleed partijen ik was een bloem of een elfje dat weet ik niet meer.
Zijn er misschien nog foto,s uit die tijd {klassefoto,s}
lijkt me enig.Ik weet wel we hadden een juffrouw haar naam weet ik niet.Ik woonde in de Antony Moddermanstraat.

Groetjes Willy Verwijk

Joke Klaver-de Kruijff

De Meerkoet

Hallo
Ik zat in 1955/1956 op de Meerkoet. Niet in het nieuwe gebouw, maar in een houten gebouwtje achter de Burg. de Vlugtlaan bij de Bernard Loderstraat, waar later een sportschool kwam. Juffrouw Suurhoff was mijn juffrouw. Later vertelde mijn moeder dat haar vader minister Koos Suurhoff was. Wij woonden in de Nieuwenhuizenstraat.

Zus

Hallo,
Ik denk dat mijn zus die van 1952 is ook op de Meerkoet heeft gezeten. Ze vertelde dat ze altijd bij Slotania over moest steken om naar de kleuterschool te gaan. Wij woonde in de Hanxledenhouwertstraat (of zo iets) tot 1961. Mijn zus heet Ria Nieuwenhuize.

Jan-willem Jonkers

de meerkoet

a.Falli

ZIJN ER NOG BEKENDEN

Hoi heb er ook opgezeten ook in de jaren ' 62 .
Woonde vroeger toen ik klein was in de adele opzomerstraat .
De verkleedpartijen heb ik ook nog mee gemaakt was altijd wel leuk

Karin van den Berg Egberts

De Meerkoet

Ik heb ook op de Meerkoet gezeten in de jaren '60. Mijn zus en ik kwamen van de Burgermeester Fockstraat via de Burgermeester Vluchtlaan gelopen.
Bij de Slotermeerlaan kon je met de klaarovers oversteken.
De verkleedpartijen waren leuk ik heb nog een foto daarvan.
Als je werd uitgekozen om de schoolbel te luiden was je apentrots.

Marijke Dekker

Ja fijne tijd de meerkoet

Heb zelf ook op de meerkoet gezeten bij juffrouw de waard en juffrouw krogmeijer was het hoofd van de school en dan het verklede afscheidsfeest als je van de kleuterschool af ging al met al een fijne tijd. Heb zelf op het Lou Jansenplein gewoond jou dus wel bekend. En al die winkels die je opnoemde ja een leuke tijd was dat. Ik stak altijd met de kaarovers over die bij de rotonde stonden en daarna via de jan de louterstraat zo naar de meerkoet toe.