Mijn jeugdherinneringen 7

Staatsliedenbuurt

De schrijver neemt ons in een aantal delen mee naar zijn jeugd in een roemrijke en in latere jaren beruchte buurt. Vandaag - na een paar maanden - deel 7.

Met m'n ouders mee

Zondags mochten we ook mee naar diverse café’s in de stad,en zongen als 9- en10-jarige jochies bij de jukebox bij Arie Krom in de Utrechtsestraat/hoek Kerkstraat. De eigenaren zongen ook in het café, onder andere het beroemde nummer de Parelvissers.
Later begreep ik waarom we telkens een liedje van Johnny Jordaan bij de jukebox mee moesten zingen, dan had mijn ouwe heer een paar consumpties gratis. Dat probeerde hij ook bij Tante Leen en bij Karel Knape op de Nieuwendijk, maar daar ving hij bot.

Ook haalde hij het in zijn bol om een taxi op het Rembrandsplein die derde stond, in te huren voor een ritje naar de bollen we waren met een groot gezin, dus hij stond erop dat die taxi - een Amerikaanse stationwagen - uitreed. We reden in die grote slee eerst naar huis om vervolgens een uitgebreide rit door de Bollenstreek te gaan maken. s`Avonds hebben we met z`n allen - inclusief de taxichauffeur - gegeten bij een Chinees op de Geldersekade. Zomers gingen we naar Zandvoort, met de Haarlemse kikker (de Budapester?) of met de bus of trein, en in de Haltestraat kregen we dan een zak patat.
In de duinen werden er dan de broodjes,en de primus voor de thee of koffie  klaargemaakt
Eens in de zoveel tijd gingen we mee naar Sloterdijk, we kregen dan echt Sloterdijks krentenbrood dat we ergens op de dijk opaten.

Kerstboom

Hij was heel gul, mijn vader, had maling aan geld en hielp de buurman die met zijn gezin op straat was gezet met de achterstallige huur. Maar als het even kon beknibbelde hij op een kerstboom. Ook gaf hij ons maar een paar centen om snoep te kopen bij ome Jaap
“Da ... hier hij je 3 cent! “ zei hij dan. Een avond voor de Kerst gingen we met mijn vader en twee broers naar de  bloemenmarkt om een kerstboom op te halen, lopend, daar dacht je niet bij na dat deed je gewoon. Henk van Stiperiaan voor de Vara-radio maakte toen met ons een praatje. Toen we na een uur thuiskwamen konden we het opgenomen gesprek nog beluisteren op de radio.

Er volgen nog veel meer delen.

Lees hier de eerdere delen en de andere verhalen van Peter van Zwam.