Snackcar Uivel

"Wat mij opvalt aan de verhalen over Osdorp zijn de bekende snack-bars die genoemd worden."

Ik weet dat met name Van Vliet aan de Osdorperban wel het best bekend stond.
Ome Arie op Hoekenes is genoemd. Deze stond volgens mij bekend om zijn ribbelpatat.
Ook de snack-bar van Dirk op tussenmeer is aan het geheugen toevertrouwd.

Midden jaren 70 werd er plotseling zo'n ultramoderne snackcar als Osdorper hofleverancier toegevoegd. Die snackcar hoorde je al van verre aankomen door zijn herkenningsmelodie. Een klein manneke, beetje kaal en een donkere bril. Wie kent zijn naam nog? Het ligt op het puntje van mijn tong. Ik herinner mij hem als een aardige man maar ik begreep op de leeftijd die ik destijds had dat hij een flinke concurrent zou kunnen zijn voor eerder genoemde firma's. Dus eigenlijk een minder welkome gast.

Een vijfde minstens zo belangrijke Osdorpse ondernemer was de familie Uivel. (Spel ik het goed?) Hen wil ik aan het rijtje toevoegen. Deze familie woonde ergens in de punt van Osdorp. Zoon Dennis leerde ik kennen op de middelbare school en als ik mij goed herinner ook bij dansschool Ben & Gré de Wit. Deze familie was bekend door de "wat kleinere" snackwagen die op de juiste tijdstippen op de juiste plaats stond: snackbar Uivel.

Zoon René was ook ondernemer. Hem leerde ik kennen via zijn rijschool REJO. Een gozer die zo nu en dan kon ontploffen als ik op de snelweg in zijn achteruit probeerde te schakelen. Aan de andere kant een jongen met een gouden hart. Hij nam de tijd om mijn moeder aan het rijbewijs te helpen en was verschrikkelijk kwaad op de examinator als ze eens zakte. Ook ik moest soms zijn gemopper doorstaan. Ruwe bolster…
Uiteindelijk haalde ook ik mijn rijbewijs en het contact verwaaide. Later ben ik als buschauffeur René nog wel een keer tegen gekomen. Mijn tijdelijke carrière die ooit begon bij REJO.

Hierbij dus mijn ode aan deze ondernemende familie.

Ik loop al wat jaartjes mee op het GvW, zowel als schrijver als lezer.
Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar verhalen over Osdorp en Geuzenveld. En zoals de oplettende lezer merkt zitten er tussen alle herinneringen pareltjes die het lezen meer dan waard zijn!
Hilbert Steensma

Ruud Monde