Kroniek ener parochie deel 1

Osdorper binnenweg Het zicht over de weilanden van de Osdorper Binnenpolder.

collectie: Stadsdeel Osdorp
vervaardiger: onbekend (0)
auteursrecht: foto eigendom Stadsdeel Osdorp

Geschreven door het Parochieteam uit 1981, ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de parochie O.L.Vrouw van Zeven Smarten te Amsterdam Geuzenveld op 29 juli 1981 en gevierd in de week van 26 september tot en met 4 oktober 1981

Er was eens…….

Zo beginnen bijna alle sprookjes — ik weet het- maar wat ik nu ga vertellen is waar gebeurd.
Er was eens eeuwen geleden, niet zo heel ver van de stad Amsterdam, zowat halverwege Halfweg en de toegangspoort tot Amsterdam, de Haarlemmerpoort, een buitengoed oftewel een

Boerenhofstede Geusevelt (1728) (met een S en een T).

Hij lag in de Osdorper Binnenwegpolder en in het ‘ambacht’ Sloten aan de trekvaart Haarlem-Amsterdam. Ongeveer waar nu de Pieter Postsingel gelegen is.
’t Was daar een waterrijk, om niet te zeggen moerassig, gebied. Met een meertje: het zogenaamde Ookmeer. Ze noemden het een veenderij.
In ieder geval weet u nu waar onze tuinstad haar naam aan te danken heeft.

Stadsuitbreiding

Reeds in 1934 was de gemeente Amsterdam bezig met een verdere stadsontwikkeling, vooral in het westen. Ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende stagnaties werd pas in 1950 begonnen met de realisering van het reeds in 1939 goedgekeurde uitbreidingsplan West.
In Geuzenveld moesten ongeveer zo’n 5000 woningen gebouwd worden voor circa 17.000 inwoners.

De zielzorg

In dit gebied vereistte de zielzorg natuurlijk dat er een stichting kwam van een nieuwe parochie. De 39e in het dekenaat Amsterdam.

Ook in het Bisdom Haarlem werden plannen gesmeed. De Bisschop en diens Vicaris-Generaal hadden heel wat te bepraten. In augustus 1954 werd bij die besprekingen ook de Magister Generaal uitgenodigd. Dr.W.Hees van de orde der Kruisheren, want aan die orde werd opdracht gegeven tot de stichting van deze nieuwe parochie, die gesteld werd onder de bescherming van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten.

Bouwpastoor pater Martinus Nillesen

Op 1 oktober 1954 werd tot waarnemend — of bouwpastoor benoemd pater Martinus Nillesen. Er gingen in die dagen geruchten, dat de bisschop de oprdracht voor de nieuwe parochie wel aan de Kruisheren wilde geven als pater Nillisen bouwpastoor zou worden.
Deze pater had zijn sporen als bouwpastoor al verdiend in Rotterdam waar hij dé man was geweest bij het stichten van de Kruisvinding-parochie, waarvan hij toen pastoor was.
Hij was op dat moment met zijn 59 jaar de oudste bouwpastoor van Nederland.

Doris Vos

Re: Re: Op zoek

Doris Vos:
Karin:Wie herinner zich zuster Martena ? nogwij gingen vanuit O.L Vrouw van Zeven Smarten in de zomervakantie naar gezinnen in Limburg en omstreken en volgens mijn ging dat via zuster Martena.wie o wie kan me er meer over vertellen

Ook ik was in de vakantie ondergebracht in een heel leuk boerengezin in Uden. Fam Verkuylen? of zoiets. Ik zou heel graag deze mensen weer terugzien. In ieder geval was hun jongste dochter van mijn leeftijd of iets ouder. Bij ons heeft pater Benschop dat geregeld met onze ouders. Mijn zusje zat in een gezin in Veghel. Wie weet hier meer over?

Doris Vos

Re: Op zoek

Karin:
Wie herinner zich zuster Martena ? nog
wie o wie kan me er meer over vertellen

J.H. Nillesen

naam

Martinus Nillesen moet zijn Marinus Nillesen

Nancy Neys

Immaculata

Hoi Ineke van Stigt,

Ik kom weer eens op de site en ik dacht ik kijk even bij stukjes over de kerk. Nu kom ik jouw naam tegen. Wat leuk zeg. Ik weet nog dat jij heel goed kon zingen?! Dacht ik tenminste. Bij meester van Rooyen onze zangmeester. Die tikte dan tegen het bord aan met zijn stemvork en dan moesten we allemaal aaaaa zingen. Het vreselijkste vond ik als je jaarlijks voor de klas moest komen om te zingen voor je rapportcijfer. Ik kreeg altijd een magere 6. Ik kan het nog steeds niet en zing als een valse kraai. We waren nog een poosje zo'n beetje vriendinnetjes. Ik kan me nog iets herinneren van het uitwisselen van samples (van bijvoorbeeld nivea) alles in het klein. Jij woonde in de straat achter ons ik meen op 3 hoog, net als ik. Ik weet niet precies meer naar welke school jij ging na de lagere school. Zo zie je maar dat deze site toch nog wel af en toe gevonden wordt. Heel leuk.

Karin

Op zoek

Joke

Mijn buurman Pastoor Nillisen

Ik woonde vanaf de oplevering van de Jacob Cabeliaustraat 4 naast de zusters en paters omdat het klooster nog niet gebouwd was.

Het zijn jaren onze buren geweest. De zusters op nr. 3 en de paters op nr. 2.

De zusters hebben veel gedaan voor mijn ouders. Als mijn moeder ziek was deden de zusters de was en kookten voor ons. Over de heg werd dan alles aangegeven. Voor het eerst aten wij dan bloemkool soep. Was erg lekker.

's Morgens vroeg hoorden wij de zusters bidden als de mis bij hen werd opgedragen.
De eerste kerk was een garage en later kwam de houten noodkerk.

We hebben er met heel veel plezier gewoond, we hebben er een fijne jeugd gehad.

Ineke van Stigt

Ze heette Immaculata.

Wat leuk om zoveel te lezen over de buurt waar ik ben opgegroeid.
Ik zat bij Nancy Neys in de klas. Ik ben ook ooit nog op haar verjaardagsfeestje geweest. Moeder had nassi gemaakt: voor mij in die tijd de eerste kennismaking met de 'buitenlandse keuken'.

O.L.Vrouw van Zeven Smarten

Toen wij in de Wigbolt Ripperdastraat kwamen wonen was er nog geen stenen kerk. Ik mijn herinnering was er een noodkerk (van hout?). Als namen van paters ken ik alleen pater Benschop en pater Van Gils. Op zondag kwamen ze weleens na de kerkdienst op visite bij de parochianen. Pater Van Gils was een kleine, lieve man. De kinderen waren gek met hem. Later vertelde hij vaak verhaaltjes meestal over een aapje in mijn herinnering. Op de Maria Regina School waar ik op heb gezeten kreeg ik godsdienstles van pater Ditters. Dit was nog een jonge, goeduitziende pater. Ik zat in de klas bij zr. Immaculatie (weet niet of ik het goed schrijf). Later werd zij juffrouw De Bruin en als ik het wel heb zijn pater Ditters en juffrouw De Bruin getrouwd. Wat een sensatie.

J.H. Nillesen

Dhr. Nillisen (Oom Marinus)

Leuk verrast hier mijn oom nog eens tegen te komen. Na een niet al te lang verblijf in het Duitse Kleef, waar ik hem nog wel eens met mijn vader (zijn broer dus) opzocht, is pastoor Nillesen in 1968 naar het Bejaardencentrum te Malden vertrokken (1968). Hij overleed in het verzorgingshuis voor priesters "Berchmanianum" te Nijmegen.
Ik heb echter mijn oom altijd als "oom Marinus" gekend, zoals ook op zijn bidprentje vermeld staat: Marinus Antonius Nillesen.
(geen Martinus dus)