Geuzenveld, ik vind je aardig.

Copy Geuzenveld Tekening 1962

Historische schets
Boeren moesten hun land verlaten omdat Amsterdam hun grond nodig had voor zijn westelijke tuinsteden. Kranten hadden gesprekken met de foeterende bezitters van vriendelijke hofsteden. Boer de Jong haalde de voorpagina in 1954. Hij kreeg de woning toegewezen in de Fanius Scholtenstraat en nam als protest zijn kleinvee mee naar die etage. Toen was inmiddels al haastig de eerste paal geslagen door wethouder De Witte voor de meest westelijke tuinstad: 27 Augustus 1953, zijnde de eerste van de 20.000 die Geuzenveld gingen dragen.

Haarlemmerweg

De complexen langs de Haarlemmerweg kwamen het eerst van de grond en dokter Tuntler betrok op 8 April 1955 als eerste bewoner zijn woning aan de Corn. Vriendstraat.Toen ging het hard. Blok na blok kwamen de woningen van de grond die meteen betrokken werden door jonge gezinnen. Hulpscholen weren noodzakelijk, maar in 1956 was de Goeman Borgesiusschool dan als eerste klaar. Verbazing alom bij de bezichtiging over de gedurfde opzet.

De koningin kwam kijken op 25 September 1958

Vlaggende kindertjes en bouwvakkers die spontaan de klok luidden. Ik woonde er inmiddels — in de “ schandaalflat “ aangetrokken door de verontwaardige artikelen in de krant. Op zondagmiddag stonden mensen van de Woningdienst handwringend te wachten op mogelijke klanten. f 183,- huur per maand hoonden de kranten , miskleun van de gemeente die een failliete zaak had afgebouwd. We sprongen er in , met de ogen dicht een kwart van ons inkomen bestedend aan huur. Met één buur in de hele zijvleugel, die op een nacht schielijk vertrok omdat de huursom hem toch benauwde.
Naar de stad gaan was een hele expeditie. Of het isolement van Geuzenveld van invloed was op het kindertal?

Scholen

De scholen bloeiden in elk geval. De Troelstra — ( 1961 ), De Timotheus — ( 1961 ) en de Sam van Houtenschool ( 1962 ) kregen hun definitieve behuizing. Kerken kwamen van de grond. De Sionskerk in 1957 en in 1960 de R. K. Kerk, waarna het scholencomplex aldaar volgde.
Pionieren in fietsenstallingen, schuurtjes en barakken was voorbij. Sportcomplexen rondom, wandelmogelijk — heden in een rustiek polderlandschap, een windhondenrenbaan plus paardrijmogelijkheden op het Geuzeneiland maakten ons duidelijk dat we aan luxe gingen denken.. De Openbare Bibliotheek ging in 1957 open en had meteen volop klandizie. Het kulturele leven kreeg enige impulsen door de vestiging van kunstenaars in een eigen woonblokje en daaruit onstond de K. K. G. , die initiatieven nam om Geuzenveld meer te bieden dan wonen en slapen. Een moeizame zaak, want wer was weinig accommodatie.

Het WijkCentrumgebouw

Dat in 1966 van de grond kwam, mocht f 70.00,-- gulden kosten en had slechts wat simpele vergaderruimten. De ruimten onder en naast kerken boden wel enige soelaas, maar het eigen verenigingsleven legde daar vaak beslag op. Gelukkig kwam “ Ons Huis “ met haar Buurtcentrum, open huis voor iedereen — ook voor de moeilijksten — maar tevens met vriendelijke ruimte voor bescheiden uitvoeringen. Toch werden het allemaal benarde vesten.
Maar er waren onrustbarender zaken : het havengebied dreigde een oord voor de chemische industrie te worden en Geuzenveld had aan de bescheiden voorproefjes meer dan genoeg.
Publieke Weken wilde een forse snelweg door de tuinstad leggen en ook daartegen kwamen de mensen fel in verweer. Want welvaart is iets anders dan welzijn. En nu iedereen verzekerd is van een bestaan dat de ergste armoede voorkomt, gaan we meer oog krijgen voor de kwaliteit van onze samenleving.

Geuzenveld:

Niet markant, niet mooi, zonder allure en beetje vergeten in de uiterste westhoek, maar toch langzamerhand tot een gemeenschap gegroeid.
Je kijkt wel eens rond naar vrijstaande huizen met drive — in toestanden en leefkuilen en hobbykamers. Maar je kunt je niet ontworstelen aan je koningrijkje van 80 m² , je vrienden en relaties en je mag stellen
dat je je Geuzenveld best aardig vindt.

B. Kok

Copy: Geuzenveld 1953

Martijn Banen

Kkg

Mijn vader Jan Banen is jarenlang voorzitter geweest van Kunst Kultuur Geuzenveld. Hij was mede verantwoordelijk voor jaarmarkten, bezoek van Pipo de Clown, culturele activiteiten en bijna alle beelden in de wijk Geuzenveld.