Vrijwillig in West (4)

6 Fans

In de stadsdelen van Nieuw West is 20% van de bewoners vrijwillig actief: het zijn mensen van jong tot oud en met diverse culturele achtergronden. Iedereen is er om een andere reden aan begonnen. Dit is het vierde interview van een serie waarin vrijwilligers vertellen over hun vrijwilligerswerk en wat hen bindt met de vrijwilligersorganisaties in West.

Kamp Kindervakantiekamp Licht en Lucht Chassé

Het is één groot feest

Femke Scheltinga gaat al jaren mee als vrijwilliger met kindervakantiekamp Licht en Lucht afdeling Chassé. Ook deze zomervakantie begeleidt zij een week een groepje kinderen. “Ik heb er nu al zo’n in”, zegt ze enthousiast. “We rijden iedere dag met 200 kinderen richting de Kennemerduinen. Het is één groot feest.”

Licht en Lucht Chassé is een dagkamp. Dat wil zeggen dat de kinderen ’s ochtends in de bus stappen en om vijf uur weer worden teruggebracht.

Hele dag buiten

Femke: “Je bent de hele dag buiten. Samen met de kinderen maak je het programma voor de week.” De kinderen zijn tussen de 4 en 12 jaar. Qua afkomst zijn ze erg verschillend. Sommige kinderen gaan al jaren mee. Er zijn zelfs vrijwilligers die vroeger als kind mee zijn geweest. Ooit is het kamp ontstaan om arme kinderen uit de stad wat frisse lucht te bezorgen. Nu gaan er alle soorten kinderen mee.

Alleen maar vrijwilligers

“Ik ben ooit via Markant, een vrijwilligersorganisatie voor mantelzorg, gevraagd om mee te gaan als vrijwilliger bij Licht en Lucht. Vanaf die tijd ben ik blijven plakken. Ik doe ook dingen in het bestuur van het kamp. Dat is ook erg leuk. We zijn nu al weken bezig met de voorbereiding.”

Bij Lichten Lucht werken alleen maar vrijwilligers en het is altijd weer een klus om genoeg mensen te vinden. Er zijn per jaar ruim 70 vrijwilligers nodig. Toch lukt het ieder jaar weer.

Nieuw West

“Wat ik heb met Nieuw West?
‘Onze’ kinderen komen daar vandaan. De bussen rijden door Geuzenveld/Slotermeer, Osdorp en Slotervaart. Daar staan tientallen kinderen op de haltes op ons te wachten. Allemaal kinderen uit Nieuw West. We doen onder andere haltes aan bij Plein 40-45 in Geuzenveld, het Ecuplein in Osdorp en de Der Kinderenstraat in Slotervaart.”

Enthousiast geworden?

Kijk eens op de website van de Vrijwilligerscentrale Amsterdam: www.vwca.nl. Op de online vacaturebank vindt u alle vacatures, bij u in de buurt en in de rest van de stad. Bladert u liever eens in de vacaturemappen of spreekt u graag een medewerker? Kom dan langs of bel voor een afspraak. Ons adres is:

Vacaturebank Nieuw West

Jan Tooropstraat 6A