De leukste week van het jaar

7 Fans

Elk najaar verheugen de kinderen van de Dr. W.A. Visser 't Hooftschool (V.T.H.) zich op het schoolkamp dat al (bijna) zo lang als de Osdorpse school bestaat gehouden wordt. Een hele week lijkt lang, maar daar is bewust voor gekozen.

Praten over het mysterie bij het 'Kaathuisje' Foto: Bladel, 2010

Mysterie in Brabantse bossen

Elk schooljaar komen er nieuwe kinderen bij de al bestaande groep, en in zo'n week kunnen de kinderen elkaar heel goed leren kennen. Wat ook heel belangrijk is: er speelt zich een mysterie af in de bossen van Bladel. Dat begint al op de vrijdagavond van aankomst. De kinderen en begeleiders gaan na het avondeten lopen door het bos en zien daar een 'verschijning'. Wat er op dat moment gebeurt, bepaalt het verloop van de rest van de week. Na deze spannende wandeling wordt er bij het haardvuur besproken wat de kinderen allemaal hebben gezien en gehoord. Wie of wat de verschijning moet voorstellen, wat hij of zij gezegd heeft, en wat er eventueel de volgende dag gedaan moet worden in verband met deze gebeurtenis. Sommige kinderen hebben voor elke vraag een oplossing, sommige kinderen luisteren vooral, maar allemaal gaan ze op in het spel. Het is dus een interactieve gebeurtenis zo´n mysterie, en niet op te lossen in vijf, laat staan drie dagen.

Natuur

Overdag houdt de groep zich bezig met alle interessante dingen die de natuur je te leren heeft. Bij een wandeling door de bossen vertelt de meester van alles over een bepaalde boom, of dat de maïs op de velden bedoelt is als veevoer en helemaal niet zo lekker smaakt voor mensen. Het grootste gedeelte van de lesstof overdag heeft met het mysterie te maken en elk jaar heeft een ander thema. De kinderen hebben het zelf niet door, maar ze leren in deze week ontzettend veel! Eigenlijk is het de mooiste manier van leren.

Einde in zicht

Op woensdagavond organiseren de kinderen van groep acht (voor wie het helaas de laatste keer is in Bladel) een bonte avond. Met eten dat door hen is uitgekozen en een aantal ingestudeerde en soms geïmproviseerde toneelstukjes, komt het eind van de week in zicht.
Dan beginnen de kinderen ook best wel naar huis te verlangen. Ze missen hun ouders, zusjes en broertjes. Of willen, moe door het vele wandelen en de buitenlucht, gewoon lekker hangen op de bank.
Maar één ding is zeker: stuk voor stuk willen ze het liefst een maand later weer terug naar Bladel. Want uiteindelijk duren die zeven dagen alleen maar lang voor het thuisfront.

Tanya was een van de cursisten van de schrijfcursus november-december 2010 van het Geheugen van West.
Kijk hier voor de resultaten van de schrijfcursus november-december 2010.

Bij de 'Kaatboom' Foto: Bladel, 2010