Het geheugen van West in 2022

Amsterdam Nieuw-West

Na dik tien jaar ben ik voor het eerst weer terug in Amsterdam. In 2010 verruilde ik – destijds dertig jaar – toch behoorlijk bitter en teleurgesteld Nederland voor een nieuwe toekomst aan de andere kant van de wereld. In Osdorp was naar mijn mening de stemming doordrenkt van negativisme. Ik zag geen toekomst. Maar wie schetst mijn verbazing?

De lammetjes op het Osdorperplein Foto: Intan Awondatu, 8 februari 2011

De bronzen lammetjes op het Osdorpplein zijn nu toch echt 55+ maar dartelen nog net zo over het plein als weleer. En natuurlijk staat de HEMA nog steeds op de vaste stek. Beide associeer ik met Hollandse glorie en mijn jeugd in Amsterdam toen nog Nieuw-West, inmiddels West-Binnen genaamd. Sinds het veranderde snelwegennet in gebruik is genomen rond Amsterdam liggen namelijk ook Osdorp en Slotervaart binnen de ring Amsterdam.

De spelende kinderen bij de lammetjes, ik zie minimaal vier nationaliteiten, doen mij glimlachen. Integratie, destijds een van mijn redenen om te vertrekken, is helemaal geen probleem. De generatie na mij heeft duidelijk zonder verdere opgelegde druk van de landelijke politiek ingezien dat ze het toch met elkaar moeten maken. Ik doe een rondje Osdorpplein en kom tot de ontdekking dat het aanbod van winkels nog net zo veelzijdig is als weleer. Op een bankje in de prille voorjaarszon geniet ik op het plein van een ouderwets goed smakende  Lahmacun  ofwel ‘Turkse pizza’ met alles erop en eraan en denk aan vroeger. Mijn laatste jaren in Nederland waar ik in de toen nog jonge wijk de Aker woonde. Het vandalisme en de vele diefstallen ontkomen niet aan mijn gemijmer. Het aantal diefstallen in de wijk is verminderd en is nu gelijk aan het landelijk gemiddelde, niet slecht voor een stadsdeel uit de hoofdstad. De huizenprijzen zijn door de economische crisis ten tijde van mijn vertrek eerst flink gedaald. De nieuwbouw is destijds zelfs acuut tot stilstand gekomen. De verandering van economisch weer en diezelfde bouwstop zorgen nu voor florissante huizenprijzen. De wijk is populair, groen en gewild. Ik besluit spontaan om er gelijk een kijkje te gaan nemen, het is nog fris maar wel echt fietsweer. Laat de lente maar komen en de lammetjes dartelen!

Intan was een van de cursisten van de schrijfcursus januari 2011 van het Geheugen van West gegeven door Shirley Brandeis.
Kijk hier voor de resultaten van de schrijfcursussen.

Bart Spruijt

re

Tja, het osdorpplein pfffffffffffffffff hema AH C&A in de jaren 70 80 zat ik op de osg en heb daar wat uurtjes doorgebracht. In de winter een halve warme worst kopen bij de hema en zomers een tompouce. En weet ook die lammetjes nog en ook de fonteinen. was vooral een keer erg geinig dat ze daar iets in hadden gedaan en het schuim eruit +iep.

marjolein222

lammetjes

tsjonge tsjonge wat een heibel over een artikel het ging toch over de lammetjes en laten we dat zo houden. Ik ben nu 53 en kwam in Osdorp wonen in februari 62 en heb zo het winkelcentrum Osdorplein zien 'groeien'. de lammetjes heb ik ook zien komen en ik denk dat ik 1 van de eerste kinderen was in die tijd die op het voorste lammetje gezeten heeft. Ik ben al 40 weg uit Osdorp maar de lammetjes blijven altijd als ook leuke herinnering. Samen met de lammetjes waren er ook fonteinen een stuk of 3 daar speelde wij ook in met hete dagen ik weet wel niet of dat mocht maar het werd in ieder geval oogluikend toegestaan. Trouwens wat veel mensen niet weten dat vroeger de AH op een andere plaats stond en dat de CA en niet meteen was die kwam pas een paar jaar later. Maar goed ik weet nog precies hoe het er toen was en in die tijd was het Osdorpplein ook al een publiekslieveling,

marjolein

geit

Re: Waarheid

RF:
Belachelijk hoe iemand kan zeggen dat hij naar een ander land vluchte voor de multie nationaliteiten in Osdorp, immers in het andere land was hij een allochtoon. Nederlanders zijn door de eeuwen heen naar den vreemde getrokken, maar als anderen naar Nederland trekken is dat een probleem. Of het nou Nieuw Zeeland, Canada, Amerike of Australlie is, of die zogenaamde mooie jaren van de gouden eeuw middels de VOC, het is ellende wat ze gebracht hebben, dus pas op wat je wenst, en vergeet niet waaruit je bent voortgebracht. Weet je wat jammer is... dat er altijd domme mensen zijn, die niets leren van het verleden.

Er zijn mensen die zich niet laten regeren door het verleden en er zijn mensen die er altijd naar zullen verwijzen waarmee ze in een kramp terecht komen en een ander daar ook in willen houden. Ik begrijp heel goed dat meneer zelf ging emigreren en ook zijn motivatie. Mooi en eerlijk stukje.

RF

Waarheid