Hoezo, dan kun je een dag niet douchen

Auteur: An van Batum
Oud-West

Ik hoorde van de dokter dat ik voor 24 uur een bloeddruk meter om moet en mijn eerste gedachten was ”dan kan ik niet douchen". Op slag gingen mijn gedachten terug naar mijn jeugd.

Wachtruimte van het badhuis in de Van Reigersbergenstraat 65 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, januari 1985

Ik woonde in de Bestevaerstraat en we hadden geen douche, niemand in de wijde omgeving had trouwens een douche. Er woonde in onze straat nog al veel grote gezinnen, allemaal zonder douche. Dat verklaart misschien ook waarom er zo’n vreemde lucht uit die huizen kwam als je daar bij de mensen aan de deur kwam of als je er ging spelen. Eens in de week (op vrijdagavond) gingen wij naar het Gemeente Badhuis, ik dacht in de Van Reigersbergenstraat, om een bad (douche) te kunnen nemen. Je zat er soms uren te wachten voor een douche van 5 minuten; want dan ramde de badmeester op de deur en riep: ”Hoogste tijd aankleden!”.

Wat ik me nu afvraag is, of die huizen nog steeds geen douche hebben, en hoe ze dat nu zouden doen zonder “Van Reigersbergenstraat”.

Bekijk meer afbeeldingen

Ingang(en) van het badhuis tussen de Van Reigersbergenstraat en Houweningenstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, januari 1985

André Huis

Oud West

Prachtige verhalen An, Groetje André

bert klop

ontberingen

en toch, Loes, denken we met weemoed terug aan die ontberingen, terwijl we nu naar hartelust uren onder de warme douche kunnen staan.

Loes Kuijkens

Verbouwing tot douche.

In ons huis hadden we ook geen douche, we woonde in de Borgerstraat.
s'Morgens voor ik naar mijn werk ging zette ik eerst een keteltje water op
deed dat in een wasbak en ging mij dan wassen, vooral in de winter.
De keuken was ook niet warm want de kachel was meestal uit in de morgen!
Ik denk dat het in de jaren 60 is geweest dat de woningbouw een douche
heeft gebouwd in de keuken, de glazenkast en turfkist er onder gesloopt
en daar kwam de douche in. Ik was toen het huis al uit.
Loes Kuijkens.

bert Klop

hagenees

prachtig, die taaldiscussie die ontstaat. Legbad is een term die alleen in het Hagenees voorkomt. En Lekker Legbad is een lied van Koot en Bie in hun Klisjeemannetjes tijd. Natuurlijk is het in ABN een ligbad. In het badhuis betaalde je dubbel tarief om daarin te mogen liggen of leggen op z'n haags.

Het blijft leuk de taalverschillen in hunnie en hullie en zullie. Liggen en leggen. In Groningen hang je een (strop)dasje voor. Waarom hang je em niet gewoon Om ??

Leggen of liggen

Joop, een ezelsbruggetje: liggen gebruik je in een rusttoestand. Bijvoorbeeld: ik lig in bed. Maar als je nog niet ligt gebruik je het werkwoord leggen: ik leg mij te rusten (wel een beetje oubollige uitdrukking).
In een bad lig je, je doet daar eigenlijk niets, dus is het een ligbad. Als het een legbad zou zijn dat er activiteit plaats zou vinden , namelijk leggen, en ik kan me niet voorstellen dat je in een bad bezig bent dingen neer te leggen. Maar het is natuurlijk wel weer: Ik leg mij neer in een ontspannend ligbad.
Nog een voorbeeld: ik leg het boek daar neer. Het boek ligt daar.

Joop

Legbad

Is het nou legbad of ligbad, ik weet het niet , kan aan mij leggen.

bert klop

lekker legbad

Hallo An,

In de loop der jaren zijn natuurlijk veel huizen gerenoveerd en van een douche voorzien. Badhuizen werden daardoor overbodig. Die bons op de deur als je te lang douchte weet ik ook nog wel. Ik werkte op zaterdag bij een fietsenmaker in jouw Bestevaerstraat. Eind van de middag racen naar het badhuis op de Da Costakade, maar de tijd wat veel te kort om mn zwarte oliehanden schoon te krijgen, dus met rouwranden onder de nagels zondagmorgen in de kerk. Thuis hadden we geen douche en ook geen geiser. Overigens verschoonde je je ook maar een keer per week. Nu onvoorstelbaar.

In Slotermeer had je huizen met douche en lavet. Veel bewoners uit Indië gebruikten die douche helemaal niet, omdat ze dat niet gewend waren