Mevrouw Hein en de zwerfkatten

Verteller: Mevrouw Hein
Auteur: José Stolp
1 Fan

Mevrouw Hein is een krasse 85-jarige dame die ’s morgens op een tijdstip dat anderen nog op een oor liggen of zich naar het werk haasten, al uit de veren is.

Mevrouw Hein in 2010 Foto: José Stolp

Door weer en wind loopt ze twee maal per dag haar ronde door de buurt om zwerfkatten eten te geven. De geopende blikjes kattenvoer en brokjes staan al klaar op haar rollator, om de bakjes van de katten te vullen.

Trouwe dierenvriend

Mevrouw Hein: ‘Ik geef de poezen in de binnentuin tussen de Houtrijkstraat en de Polanenstraat al 20 jaar eten. Ook in het park is een plek waar ik ze voer. Als mensen overlijden of verhuizen dan zetten ze hun kat soms gewoon op straat. Er zijn nu weer twee jonge zwerfkatten bij. Het zijn helemaal geen schuwe katten, maar ze kennen me dan ook. Als ik aan kom lopen dan zitten ze al te wachten. Ik ben een echte ‘buurtvrouw’ want ik woon al mijn hele leven in de Spaarndammerbuurt. Ik ben groot gebracht op het Zaandammerplein, toen ik trouwde ben ik in Amsterdam-Oost gaan wonen, maar dat beviel me niet. Via woningruil heb ik gelukkig een woning in de Houtrijkstraat kunnen huren. Daar heb ik gewoond tot 2003 en sindsdien woon ik in Zorgcentrum de Bogt/Westerbeer.'

Wat krijgt u voor reacties op het voeren?

Mevrouw Hein: ‘Sommige mensen worden kwaad en zeggen dat het voeren van de katten, ratten aantrekt. Maar ik vul de bakjes van de katten en zie dat het eten meteen wordt opgegeten. Andere mensen vinden het lief dat ik dit doe en geven me wel eens een pak brokjes. Het eten voor de katten betaal ik zelf, maar ik eet er geen boterham minder om en kan het gelukkig nog betalen.
Een reactie vond ik wel heel frappant. U moet die katten niet voeren zei een meneer, want daar krijgen ze alleen maar jonkies van. Nou dat is toch onzin, want van voeren komen echt geen kleine katjes hoor!
In de buurt zijn wel meer mensen die katten voeren en dat is maar goed ook. Ik vind het zielig dat de katten zo mager zijn en hoop maar dat iemand anders het van mij gaat overnemen als ik er niet meer ben.'

Dit verhaal is in oktober 2010 verschenen in de Staatskrant, die verspreid wordt in het gebied van voormalig Stadsdeel Westerpark.

Mevrouw Hein in 1974 met 3 poezen Foto: collectie mevrouw Hein

P.Peeters

dochter van mevrouw N. Hein.

Helaas moet ik door geven dat mevrouw Hein afgelopen donderdag 10-09-2015 is overleden.

Myrte

Dierenvriend

Bestemevrouw Hein, als u dit leest, ik heb echt respect voor u!!!!!!!
Zelf ben ik ook een ontzettende dierenvriend,
En houd ik me erg bezig met de dieren in mijn buurt!
Ik doe ook aan acties van stichting dierenlot.
U zou ook, als u niet meer zoveel zin heeft om te lopen, stichting dierenlot kunnen bellen, zodat ze naar het asiel worden gebracht.
Maar zo hebben de dieren wel meer vrijheid, en zolang u ze verzorgd, is het goed.
Groetjes.

Mien

jonkies

Meneer bedoelde daarmee dat katten zich eerder voortplanten als ze een goed leefklimaat hebben, dus zo kweek je katten die geen thuis hebben die je dan kan blijven voeren om zingeving aan uw eigen leven te geven. Het is iniedergeval iets wat u gaande houdt en dat is natuurlijk ook belangrijk. Ratten zijn trouwens erg leuk hoor, als dieren recht op leven hebben dan stelt u daarin geen grenzen, dan mogen ratten er ook zijn. ;-))

W. Rooseboom

Lieve mevrouw Heine

U bent een goed mens, zulke mensen zouden er meer moeten zijn. De dieren hebben ons nodig, de samenleving wordt steeds harder. Dank, namens de katten en u bent een warm zonnetje in de kou.

Willy & Wouter

Kattenliefde

Wat 'n super hulp hebben deze katten in nood en dat al zo lang!
Deze zorg biedt mevrouw Hein ook nog vreugde en 'n ommetje. Ja, helaas komen zwerfkatten in ons land veel vaker voor. In de grote stad weer anders dan op 't platteland. Gelukkig heeft de SAZ mevrouw recent geholpen en hoop ik dan maar dat mevrouw via hen hulp kan krijgen als zij niet meer de kracht heeft. Inderdaad is 't wel van groot belang dat deze katten niet meer voortplanten voor de toelomst van de katten en verzorgers!! maar daar wordt door de SAZ nu vast wel op gelet...! l

Karin uit Zandvoort

Petje af voor mevrouw Hein!

Hartstikke lief van mevrouw Hein dat ze zo goed voor de buurtkatten zorgt! En dat al twintig jaar, wat zullen haar kattenvriendjes blij met haar zijn! Bravo mevrouw Hein!

astrid

Mevrouw Hein, ga gewoon door, ik bewonder U !!

Lieve mevrouw
Gewoon doen wat uw hart u ingeeft mevrouw. Ik ben ook al heel mijn leven bezig voor de dieren, of het nu katten, honden, paarden of dieren uit de bio industrie betreft. U staat niet alleen mevrouw, ook al denkt u dat soms misschien. Laat die mensen die alleen maar materiele dingen belangrijk vinden maar in hun eigen wereldje pruttelen mevrouw. Wij weten wel beter, de dieren hebben ons nodig, en hen helpen geeft ons pure geluksmomenten. Innerlijke beschaving heet zoiets volgens mij ! Liefs en succes