I.p.v. hangplekken speelden wij op de dijken en de rolschaatsbaan.

Geuzenveld

Wij , mijn vader, moeder en ik, kwamen in 1957 in de nieuwe wijk Geuzenveld wonen. Ik was toen 4 jaar oud. We betraden daar een 3 kamerflat in de Dirk Sonoystraat op de 2e galerij. Het uitzicht voor was een groot dijklichaam en daar achter het in aanbouw zijnde Lambertus Zijlplein. Ook aan de zijkant lag een groot dijklichaam met daar achter de in aanbouw zijnde Nicolaas Ruychaven straat. Regelmatig verscheen er een dragline of bulldozer om aan de dijk te werken. Ik ervoer dit altijd als een feest.

rolschaatsbaan Rolschaatsbaan Rolschaatsbaan Jan van Duivenvoordestraat

Ten eerste mocht ik er graag naar kijken en ten tweede kon je ook zo lekker op die machines klimmen als de werkmannen er niet bijwaren. Ik kwam dus wel eens met olie aan mijn kleren thuis. Op een gegeven moment werd de dijk doorgesneden en werd er een voet- en fietspad aangelegd tussen het Lambertus Zijlplein en de Dirk Sonoystraat.
Zowel ik als mijn jongere broers en vele andere kinderen hebben in die tijd heel wat op die dijken geravot, Of het nu zomer was of winter, het maakte niet uit. We groeven in het zand, we gingen met de step of fiets omhoog en weer naar beneden, we gingen vliegeren of fikkie steken. In de winter gleden of sleden we naar beneden. Later toen de dijk bebost werd renden we door de bosjes en speelden verstoppertje. Het was een heerlijke tijd. In de jaren 70 is deze dijk overigens geasfalteerd en de Abraham Kuiperlaan geworden.

Het zal denk ik eind jaren 50 of begin 60 geweest zijn, ik weet het niet precies meer, toen er een aanvang werd gemaakt met de aanleg van de rolschaatsenbaan in de Jan van Duivenvoordestraat en wel tegen het dijklichaam aan. De rolschaatsenbaan was eigenlijk bedoeld als basketbalveld, zoals later de baskets (overigens zonder netje) en de belijning aangaven. Maar door dat er in die tijd veel werd gerolschaatst en nauwelijks werd gebasketbald werd de naam rolschaatsenbaan er door ons aan gegeven. De stratenmakers begonnen de werkzaamheden met rijen klinkers neer te leggen op een heel vlak zandbed, volgens een versprongen patroon. Na schooltijd waren vele kinderen, waaronder ik, op het terrein aanwezig om de stenen, net zoals de straatmakers dat deden, neer te leggen. Het was heel leuk werk en we dachten hiermee de aanleg van de baan te kunnen versnellen. Uiteindelijk werd er een laag asfalt op de klinkers gelegd, baskets en belijning aangebracht en werden er bankjes en een waterdrink voorzienig aangebracht. Dit was m.i. zijn tijd ver vooruit.
Aan de noordkant van de rolschaatsenbaan werd een zandbak gemaakt voor de kleinere kinderen.

Ik heb weleens gezegd tegen onze kinderen als ze zich liepen te vervelen: ‘ Wij hadden vroeger geen hangplekken nodig. Wij speelden op de dijk of op de rolschaatsenbaan’.

Hilbert Steensma

Sneeuw

Broer, De herinnering die jij beschrijft heb ik niet mee gemaakt. "Toen was ik er nog niet..."
Het geeft echter wel een heel mooi beeld van onze jeugd in Geuzenveld.
Een warm gevoel, ondanks de sneeuw.... Mooi!

Sneeuw

Ik denk nog weleens terug aan die echte winters die we in de jaren 50 en 60 hadden. Die winters waarin het streng vroor en we getrakteerd werden op een flink pak sneeuw wat dagen bleef liggen. De Albardagracht vroor al snel dicht en maakte schaatsen en sleeën mogelijk. Ik kon dan niet wachten tot ik de slee weer uit de box kon halen. De voorpret begon dan meestal al 's avonds wanneer ik in mijn bed lag. Ik deelde een stapelbed met mijn jongere broer en ik lag boven en had daardoor zicht op het raam. Zelfs met de gordijnen dicht kon je toch de witte lucht en gloed van de sneeuw waarnemen op de plekken waar de lantaarnpalen stonden. Ik deed de gordijnen dan open en lag dan een tijdje naar buiten te kijken naar de witte tuinen, en dijken. Alles was ondergesneeuwd. De sneeuw kwam met pakken naar beneden. Het verlangen om buiten in die maagdelijke sneeuw te lopen en daar mijn voetstappen achter te laten was op zo'n moment heel sterk. De volgende morgen als ik opstond om naar school te gaan was het gelukkig nog precies hetzelfde. Het sneeuwde nog steeds. Ingepakt met sjawl, dikke jas en kaplaarzen aan, liep ik naar mijn school toe. Onderweg kwam ik vriendjes tegen en begon het sneeuwballengevecht. 's Middags wist ik niet hoe snel ik weer naar huis moest komen om eindelijk de slee te kunnen pakken. Dit resulteerde in dijkie op en dijkie af, onvermoeibaar, tot ik moest eten. Ik ging alleen of samen met mijn broer de dijk af want je moest toch per slot van rekening alles delen.
's Avonds viel ik vermoeid van al dat rennen, klimmen en de frisse buitenlucht in slaap.

Wil Weeling

Sam van Houtenstraat

Vanuit de binnenstad van Amsterdam is mijn famillie in 1957 verhuisd naar de Sam van Houtenstraat. Ikzelf was 10 jaar oud, en ook ik heb heel veel fijne herinneringen. Met de slee de dijk afglijden is daar een van. Het verhaal van Aad Konijn over de grasveldjes doet mij aan mijn vader denken. Die heeft in een van deze strenge winters, samen met enkele buurmannen het grasveld wat achter l de Sam van Houtenstraat lag, met een van de hofjes daar, met water bespoten. Veel plezier voor jong en oud. Uiteraard waren daar ook buren die er schande van hebben gesproken. Burgelijke ongehoorzaamheid dat was i die tijd een bron van ergenis.
Leuke tijd.

Super dijk

Toen ik in Amsterdam kwam wonen (1964) lagen er t.o. de Hoco metalen rijplaten op de top van de dijk. Die werden door de kids netjes tot half over die zandmassa geschoven, net als een duikplank. Paar keer springen , gelanceerd worden en dan met een noodgang in het zand knallen. Wat een GEWELDIGE TIJD !!!

Ronald de Groot

Leenhofstraat 1 4 hoog

Hoi, wij woonde op de Leenhofstraat #1, 4 hoog.
Ik denk rond 1965 tot eind jaren 70.
Ron heb jij een broer die Hans heet?
Wij speelde altijd in de flat (6 hoog).
En natuurlijk jufrouw Scooter peste, die samen woonde met haar " zuster".

Ron van Toorenenburg

Rita

Hallo Rita,
Ik ken je broer Pieter nog uit die tijd, ik ben laatst nog bij hem op visite geweest in de Molukkenstraat.
Ik woonde Leenhofstraat 9 H.
Wij hebben heel wat afgespeelt op die rolschaatsbaan o.a. met een zelfgemaakte skelter.

Groet, Ron

Roeland Cornelissen

Jan van Duivenvoordestraat

Jeugdherinneringen komen boven. Ik heb van 1957 tot 1961 in de Jan van Duivenvoordestraat gewoond. De dijk leek toen heel hoog en in de winter kon je lekker met je sleetje naar beneden glijden. Fantastische tijd gehad daar! Later naar Osdorp verhuisd. Toevallig pas weer even terug geweest in de straat.

tuinen en buurtje pesten in de kenau

De kenau had zoals een ieder weet prachtige grasveldjes.
Maar helaas een heldere geest had beslist dat die verboden waren voor wie dan ook behalve de tuinmannen.
Er stonden dan ook de bekende bordjes verboden toegang volgens artikel enz enz
En bij elk van die grasveldjes had je wel mensen (meestal de onderste bewoners ) die zich ten doel hadden gesteld om regelmatig hun huiskamerraam te bekloppen als er weer een kind in die tuin liep.
Dat was natuurlijk koren op de molen van de grootste belhamels van de buurt om dat soort vreselijke types te terroriseren door de tuin in te gaan en dat kleinzielige volk te sarren.(trouwens s,winters mochten we zowaar wel met de sneeuw spelen bij hoge uitzondering).
Bij mij in het blok hadden wij aan de achterkant de familie Janmaat en Eman en aan de voorzijde de van der Linden en meneer Douwe.
Deze laatste was wel heel fanatiek.
De dijk was in aanbouw moet ik vertellen .
Dus de tuin in met een hele zooi ik denk wel een mannetje of vijftien.
Ik zat bij de jongere maar degene die daadwerkelijk het zooitje opstookte waren o.a mijn oudste zus Willy en niet nader genoemde kinderen (diegene die dit leest herkent de story wel).
Deze heer Douwe ging zelf zo ver om de kinderen te achtervolgen Eureka de dijk ontdekt.
Nu deed hijn dit met de fiets en zoals de ingewijde wel weten was de dijk oprijden niet te doen met een fiets (of je moest jan Jansen heten)
Wij de dijk op en hij er achter aan .
Lukte niet jammer dan hij ging maar weer naar huis en wij in een deuk.
Edoch nu had deze man een hobby.
Dat was het knutselen aan brommers.
Wie schetste onze verbazing na weer een pesterijtje en het geren de dijk op daar kwam hij aan alleen deze keer niet met een fiets maar met een brommertje .
Dat was andere koek.
Hij was even sneller dan onze langzaamste en had deze te pakken en na een donderspeech ging hij weer naar beneden.
een grijns van voldoening op zijn gezicht hebbende.
Het pesten hield hier niet mee op maar het voorval maakte ons een stuk voorzichtiger dus had buurman Douwe toch zijn gram een beetje gehaalt.
Jaren later heb ik hem daar nog eens aan herinnert en een lach op zijn gezicht zei genoeg.
De goede man is er allang niet meer.
Maar ondanks zijn volhardende tuinbescherming moet ik wel van mijn hart dat als ik trammelant met mijn brommer had hij altijd wel raad had of hielp. En het grasveldje ?? Ja dat is er niet meer .
Maar de sport om de buren over de rooie te helpen staat in mijn geheugen gegrift.
aadkooijman 12 sep 2008

Ati (aad) Kooijman

En zo is de cirkel rond Okko,
Aad is nu (nog) mijn grootste Gabber... klein wereldje dat Geuzenveld hé

aadkooijman

patrimonium

Jazeker okko ik heb met jou op school gezeten en wel op de lts patrimonium.
Ook John Vlug kon ik en ben ik later nog wel eens tegen gekomen omdat wij beide in het
openbaar vervoer werkte.
Robert Brilman heb ik nog wel gezocht maar niet kunnen vinden.
En jazeker ik werd aty genoemd.
Leuk eens iets van een oud klasgenoot te horen .

Aad Kooijman

Beste Aad,

Ben jij de Aad die bij mij in de klas heeft gezeten op de LTS Patrimonium. Jij ging om met o.a. John Vlug en Robert Brilman? Er staat mij trouwens iets bij dat ze jou Ati noemden of zoiets

Aad Kooijman

Rolschaatsbaan

Ook ik ben in 1957 vanuit Rotterdam naar Amsterdam verhuist ik was 3 jaar
Het nieuwe adres was de Kenau Simons Hasselaarstraat.(helaas van de aardbodem verdwenen zoals de hele buurt daar gesloopt).Het grasveld tussen de Alberdagracht en de Sam van houten was voor dat Tabita er was een geliefd voetbalveldje(ondanks de honden......).
Later werdt dat het basketbalveld c q rolschaatsbaan.
Ik kwam daar meestal om een balletje te trappen of rond te hangen met de meiden .
Ik heb daar heel wat ervaringen op gedaan zal ik maar zeggen.
Het balletje trappen was meestal met ene Ronnie Hagestein en vrienden.
ook ik ben later naar Dronten verhuist en heb daar 13 jaar gewoond maar inmiddels weer 19 jaar in purmerend.
Ik ontmoet hier veel mensen uit de oude buurt en dan sta je er van te kijken hoeveel mensen op dat zelfde rolschaatsbaantje rond gehangen hebben.
Kortom een wereldplekkie.
Ik denk er dan nog altijd met veel plezier aan terug.
Dus over hangjongeren gesproken wij waren dat al veel eerder dan dat spul van tegenwoordig alleen hadden wij toch wel een heel coole plek.

Hans Meertens

Heerlijk, die tijd

Elke zaterdag bij de bakker een puntzak koekkruimels halen voor, ik dacht, een duppie.
Ik heb veel goede en fijne herinneringen aan m'n kinderjaren in geuzenveld.Sporadisch rij ik er nog langs, gewoon om te zien hoe het is.Herinneringen ophalen als je langs loopt of rijdt.
Daar gaan m'n kinderjaren, wat rest zijn de herinneringen in mn hoofd....
Gave tijd !!Gave buurt !

jan bongastraat

geweldig, ik sluit me bij het verhaal van mijn broer aan.groetjes gerda meertens

Piet Meertens

Jan Bongastraat

Afgelopen vrijdag kreeg ik in Almere een gratis Parool in de brievenbus. Tot mijn verrassing zag ik daarin de foto van de huizenblokken in Jan Bongastraat en daarachter die gesloopt werden, in de rubriek Amsterdam Onbewolkt. De foto is ook te bestellen op www.onbewolkt.nl
Van de personen die gereageerd hebben zegt Joke Holkamp mij wat (toen relatief lang en blond?): zij woonde volgens mij op de eerste woonlaag helemaal rechts van het blok, wij woonden in hetzelfde trappenhuis helemaal bovenin rechts.
Zij en mijn zus Sari hadden nog wel het meest contact van ons. Wij woonden er van 1956 tot 1963 met uiteindelijk 8 personen: naast onze ouders, Sari en ik waren het de andere kinderen Lia, Hans, Gerda en Carla.
Grappig die oude foto's (die enkele auto bij de rolsschaatsbaan en die naderhand nutteloze dijklichamen - volgens mij ooit bedoeld voor een wegverbinding met Schiphol).
Ontzettend veel beleefd buiten, wat wil je ook op die leeftijd.
De kolenboer rechts beneden, de fietsen die je nog zonder slot buiten kon laten staan, het veld voor ons blok waar van alles gebeurde...
groet,
piet.meertens@gmail.com

loes

wat toevallig

Hee hallo allemaal, ook ik woonde in Geuzenveld. Wij kwamen daar wonen in 1955 in de aalbersestraat.
Loes Weeling. E-mail: m.weeling(at)chello.nl

wat grappig

hoi rita
ik heb laatst nog een foto van je moeder samen met mijn moeder gezien ze waren toendertijd lid van de kvp en dronken koffie in de kerk in de aalbersestraat
gr joss lippers

Rita van Sterkenburg

Antwoord aan Joss Lippers

Ja, dat klopt inderdaad. Leenhofstraat 9, 4 hoog. Je naam komt me wel bekend voor, maar meer van horen zeggen denk ik. Volgens mij ben je meer van de generatie van mijn oudere zus en broers. Pieter ('54), Tonny ('56) en Hans ('58) Ikzelf ben van '66. Mijn vader heeft hier en daar ook nog gereageerd, die was bij de politie.

Joss Lippers

Vraagje voor rita sterkenburg