“De tuin gaat uit”

Bos en Lommer, Landlust

Over de Albo speeltuin

Het team van Albo tijdens het toernooi van 1949. De politieman is de hoofdcommissaris van politie. Foto: collectie Frans Stootman

Ik ben geboren in 1935 en woonde vanaf 1938 in de Jasperleijnsestraat. Mijn vader had daar een kapperszaak en achter de zaak woonden wij. Als kind ging ik ook naar de Albo om te spelen. Er was een wacht bij de speeltuin die de deuren open deed en en op sluitingtijd 6 uur ging de speeltuin dicht, maar de wacht moest maar zien hoe hij ons er allemaal uit kreeg. We zongen dan met z'n allen “De tuin gaat uit”.
In de Albo speeltuin waren ook regelmatig optredens zowel van Albo-mensen en artiesten waaronder de Mounties ( toen nog niet zo bekend). Veel families die wat hadden met de Albotuin kwamen dan mee genieten van die optredens. Er was ook een Albo kinder operetteclub.
We reparteerde in een zaaltje van Marcanti en de uitvoeringen waren in Krasnapolsky of Bellevue. Een optreden dat ik mij herinner was “Sneeuwitje en de zeven dwergen”. Ik had de rol van Kleinduimpje, dat paste wel bij mij omdat ik ook zelf klein van stuk was. Ook herinner ik dat er een revue werd opgevoerd en daarvoor repeteerden wij in de bakkerij van onze buurman in de Jan Haringstraat. In 1949 deed de Albo aan een politiesporttoernooi mee. De finale was op het VVA terrein en wij hebben toen gewonnen.

Op de foto:
Links van het spandoek staat de heer Kiks. En rechts van het spandoek de heer Eeldzak. Voor de heer Eeldzak staat Dirk Heinis. Geheel rechts op de foto de heer Wisse. Gehurkt rechts Eddy Kiks. Op de voorgrond rechts van degene die de bal vasthoudt zit Piet Derks. Met bal Koen ?.
Achterste rij: Robby Schieveen onder de B van Albo. Daarnaast rechts van Eddy zit Frans Sanders. Ikzelf zit op de middelste rij links van degene met de bal (wit koppie).

Het Albo-team Foto: detail van foto boven

Arie de Lange

Voor Eddy Kiks en ome jan Kiks

Mijn Opa was bevriend met de vader van Eddy Kiks,ome Jan Kiks, ze bokste samen bij ome Nelis Bisschop, ome jan gaf later boksles bij de Politie Amsterdan en was ook scheidsrechter.
Eddy kiks had zijn reclamebureau bij de ten katemarkt, Ome Jan kwam veel bij mijn opa Mathijs van Geelen op Vogeldorp in Amsterdam Noord, zelf woon ik sinds 1970 op de da Costakade.

john eelzak

Re: Re: Re: Voor John Eelzak

Carla:
john eelzak:Carla:Dank voor je reactie John ! Leuk om te weten dat het hier jouw vader betreft , groetjesgraag gedaan Carla, maar we zijn nieuwsgierig van welke Eelzak-kant jij bent? gr John
Hoi John,
Helaas kan ik je niet mailen, omdat ik je emailadres niet meer heb.
Wij zijn de Eelzakstamboom meisjes :-) van een paar jaar geleden. Aangezien wij een beetje op onze privacy gesteld zijn, gebruiken wij de naam Carla Eelzak. Jammer dat ik je email niet meer heb, want ik had nog wat vragen :-). Misschien heb je de onze nog :-).
Groetjes, Carla

oop facebook???

Carla

Re: Re: Voor John Eelzak

john eelzak:
Carla:Dank voor je reactie John ! Leuk om te weten dat het hier jouw vader betreft , groetjes
graag gedaan Carla, maar we zijn nieuwsgierig van welke Eelzak-kant jij bent? gr John

Hoi John,

Groetjes, Carla

john eelzak

Re: Voor John Eelzak

Carla:
Dank voor je reactie John ! Leuk om te weten dat het hier jouw vader betreft , groetjes

Carla

Voor John Eelzak

john eelzak

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Albo

John Eelzak:
john eelzak:Carla:Ton van Walen:Fred van der Horst:Ruud (Rudy) Blom:Wat leuk om deze foto te zien, Je ziet dan allemaal oude bekende. Ik heb ook meegdeaan aan deze wedsrijd. Ik zit op de foto naast Eddy met een faantje in de hand. Ook speelde ik vaak in de Albo. Ik heb met Eddy en Koen Jans in de klas gezeten in de Jan van Galenstraat. Ik ben zeer benieuwd hoe het met velen van julli gaat. Laat het weten. Ik woonde in de Jan Haringstraat no 32Hallo Ruud,Ik woonde ook in de Jan Haringstraat op nummer 38, twee hoog en heb vooral veel met jouw broer, Koos, omgegaan. Het was een prettige buurt en ik denk met veel plezier aan deze tijd terug. In de Speeltuin Albo heb ik heel veel gespeeld en mijn ouders zijn later verhuisd naar de Willem de Zwijgerlaan.Hoi Fred,heb je gezien,dat op de foto van Albo ook jouw neef Bert staat?????De groenteman in de kelder Oudenaren, schuin overkant van Albo,had veel last van ons,door het voetballen op het pleintje.Hallo Fred , wat een leuk artikel ! Mijn grootouders fam . Eelzak kwamen ook uit die contreien . Gaat het hier om de naam eelzak of eeldzak ? Weet u toevallig hoe de heer Eel(d)zak op de foto heet ? Vriendelijke dank , Carla Eelzakde man op de foto is Jan Eelzak, mijn vader dus, zijn ouders woonden in de Jan Evertsenstraat, maar hij is geboren in een steegje( de wijde gang) van de Willemstraat, Wil Wiesehahn is mijn nicht, ome Frans was met mn vaders zuster getrouwd, wij woonden op nr 3 en mijn vier zusters en ik zijn allemaal met de albo opgegroeid. mijn zusters heten Ria (Rietje, Jannie, Ditte en Willie, wij hadden een kaas en fijne vleeswaren in de Jan v Galenstraat

p.s

de speeltuin is om zeep geholpen c.q. bestaat niet meer
Hoe komen ze er op, echt een geitenwollensokken idee, die speeltuin was ideaal, duizenden kinderen zijn daar opgegroeid, de speeltuin had een sociale functie voor de hele buurt, veel ouderen hadden hun clubjes daar, ouders konden hun kinderen vanaf de veranda’s in de gaten houden,nee de slimmeriken willen een moestuintje en we geven de kinderen een speeltuin langs het water op de voormalige vuilnisstort, wel eerst even een drukke weg oversteken en geen sociale controle.
In een woord briljant bedacht, gelukkig hebben velen waaronder ikzelf wel een gelukkige jeugd mogen doorbrengen in onze ALBO.

John Eelzak

Re: Groenteman

Henk de Pauw ex Jan Haringstraat 11 ':
Dag, volgens mij was de naam van die groenteman
Oudenaarde
klopt dat

dat klopt, kan ook zijn met een n erachter, wij noemde hem ome Joop, hij en zn vrouw waren schatten van mensen, ze woonden om de hoek in de Jan Haringstraat een hoog, Hun zoon heette Fred als ik het goed heb. Denk dat het nog echt Amsterdams is, Ome Joop de groentenman, Ome Jan de kapper en Ome Piet de melkboer, echt hele lieve mensen. Het was altijd feest als een van ons naar de kapper moest, meestal aan een oor vasgehouden door hun moeder en de rest ging joelend mee, het werdt altijd een bloempot kapsel, dan zei je;ome Jan aub lang gedekt, en dan zei ome Jan dat is goed jongen en vervolgens pakte hij de tondeuse, had je alleen nog maar een plakkie bovenop, en je vrienden lagen dubbel op straat( tot dat zij aan de beurt waren de volgende keer) Wij maakten altijd gein, zeiden we; ome Jan heeft een prijzenkast met bekers, maar volgens ons gewonnen met biljarten, want knippen kan ie niet !!! Het was natuurlijk gein, want het was een aardige vent en een goede kapper, in de jaren zeventig hing ons haar op onze schouders, dat was pas mode!!!( natuurlijk ook geen pan, maar wisten wij veel?).

John Eelzak

Re: Re: Re: Re: Re: Albo

john eelzak:

john eelzak

Re: Re: Re: Re: Albo

Carla:

de man op de foto is Jan Eelzak, mijn vader dus, zijn ouders woonden in de jan evertsenstraat, maar hij is geboren in een steegje( de wijde gang) van de willemstraat, wil wiesehahn is mijn nicht, ome frans was met mn vaders zuster getrouwd, wij woonden op nr 3 en mijn vier zusters en ik zijn allemaal met de albo opgegroeid.

Carla

Re: albo

wil wiesehahn 24pril:
mijn vader was veel de wacht van albo.hij was bekend als ome frans
en heeft ook veel voor de tuin gedaan
onder ander die 2bomen geplaatst in de hoek bij toen de groten zandbak
wij woonden op nummer 13.en mijn fam.op nummer 3 fam. eelzak
ik ben er geboren en heb er een fijne jeugd gehad

Hoi Wil , mijn familie Eelzak kwam ook uit die contreien . Weet u misschien om welke Eelzak het op de foto gaat en hoe de familie in uw straat heet ? Vriendelijke groet , carla eelzak

Carla

Re: Re: Re: Albo

Ton van Walen:

Ton van Walen

Re: Re: Albo

Fred van der Horst:
Hallo Ruud,

Fred van der Horst

Re: Albo

Ruud (Rudy) Blom:

Hallo Ruud,

Ruud (Rudy) Blom

Albo

Jan van den Brande

Albo

Ik woonde in 1934 tot 40 in de jasperlijn straat nummer 30 een hoog naast de melkboer truiens. Speelde ook altijd in Albo. Ben later naar de bestevaerstrat 30 verhuisd. Ik kan Clara Beeldering...loopte tegen Clara aan in Calgary , Canada. Wat een kleine wereld is het toch! Woon nu in Alberta Canada.

Jan van den Brande
droppie@shaw.ca

Fred Fontijn

Contact

Hallo Henk de Pauw,
Afgelopen week wilde ik reageren op jouw berichten op deze site. Het mailtje, dat ik stuurde, kwam onbestelbaar retour. Je hebt waarschijnlijk een nieuw mail adres. Als je mij een mailtje stuurt, dan kan ik je op een aantal punten uit de brand helpen. (fred@fontijn.nl)
Groet,
Fred

Henk de Pauw ex Jan Haringstraat 11 '

Groenteman

Oudenaarde

klopt dat

wil wiesehahn 24pril

albo

Fred Fontijn

Geschiedvervalsing

Wanneer er veel tijd verstrijkt, blijken herinneringen soms heel anders dan de werkelijkheid. Frans Stootman, schrijft hierboven over zijn vader de kapper. Nu heb ik heel wat kappers versleten en één daarvan is in mijn herinnering kapper Houttuin, in de Jaspeleijnsestraat, vlak naast de banketbakker op de hoek. Mij komt de naam Stootman niet bekend voor, maar heette hij Houttuin. Zijn dochter en zoon, hadden donker haar en zij zat bij mij in de klas van de kleuterschool. Zoon werd op den duur assistent van pa. Op een keer ging ik daar naartoe om me te laten knippen, model 'Bros', deelde ik mee. Net als mijn klasgenoot en vriendje Bram de Bruin. Bij hem stond het prachtig rechtop, toen mijn krullen er allemaal af waren lukte dat bij mij niet. Mijn moeder was er zelfs verdrietig van, maar het groeide allemaal weer aan, al zou je dat nu niet zeggen. Freddie Oven, woonde vlak bij de poort naar de Albo speeltuin, ook hij zat in diezelfde kleuterklas.

marreke

moestuin op plaat van albo