“De tuin gaat uit”

Bos en Lommer, Landlust

Over de Albo speeltuin

Het team van Albo tijdens het toernooi van 1949. De politieman is de hoofdcommissaris van politie. Foto: collectie Frans Stootman

Ik ben geboren in 1935 en woonde vanaf 1938 in de Jasperleijnsestraat. Mijn vader had daar een kapperszaak en achter de zaak woonden wij. Als kind ging ik ook naar de Albo om te spelen. Er was een wacht bij de speeltuin die de deuren open deed en en op sluitingtijd 6 uur ging de speeltuin dicht, maar de wacht moest maar zien hoe hij ons er allemaal uit kreeg. We zongen dan met z'n allen “De tuin gaat uit”.
In de Albo speeltuin waren ook regelmatig optredens zowel van Albo-mensen en artiesten waaronder de Mounties ( toen nog niet zo bekend). Veel families die wat hadden met de Albotuin kwamen dan mee genieten van die optredens. Er was ook een Albo kinder operetteclub.
We reparteerde in een zaaltje van Marcanti en de uitvoeringen waren in Krasnapolsky of Bellevue. Een optreden dat ik mij herinner was “Sneeuwitje en de zeven dwergen”. Ik had de rol van Kleinduimpje, dat paste wel bij mij omdat ik ook zelf klein van stuk was. Ook herinner ik dat er een revue werd opgevoerd en daarvoor repeteerden wij in de bakkerij van onze buurman in de Jan Haringstraat. In 1949 deed de Albo aan een politiesporttoernooi mee. De finale was op het VVA terrein en wij hebben toen gewonnen.

Op de foto:
Links van het spandoek staat de heer Kiks. En rechts van het spandoek de heer Eeldzak. Voor de heer Eeldzak staat Dirk Heinis. Geheel rechts op de foto de heer Wisse. Gehurkt rechts Eddy Kiks. Op de voorgrond rechts van degene die de bal vasthoudt zit Piet Derks. Met bal Koen ?.
Achterste rij: Robby Schieveen onder de B van Albo. Daarnaast rechts van Eddy zit Frans Sanders. Ikzelf zit op de middelste rij links van degene met de bal (wit koppie).

Het Albo-team Foto: detail van foto boven

Michaëla Rippen

Albo

Mijn moeder had het er toevallig van de week nog over dat ze met de Albo sneeuwitje had gespeeld en zij was de boze stiefmoeder (ze heet Annie Belderink meisjesnaam)
De kapper waar de meneer het in het vorige stukje over had weet ik volgens mij wel hij heette volgens mij ome Jan en ik mocht altijd een boodschappie voor hem doen.
ik moest dan een onsie ham of kaas halen en dan kreeg ik altijd 5 cent en dan mocht ik wat kopen. Wij speelden altijd in de Albo (ik heb trouwens een krantenbericht gelezen dat de Albo weggaat er staan verouderde speeltoestellen en er ligt allemaal vuilnis het gaat een moestuin worden..... belachelijk zoiets moet je in ere houden)
mijn opa en oma woonde in de Jasper Leijnsestraat aan de speeltuin en dan floot mijn opa naar ons en dan gooide hij een papiertje met centen erin naar beneden(ze woonden 3 hoog) en dan mochten we een pakkie ijs kopen bij de groenteman in de straat. Er was ook een pierebad in de speeltuin die altijd met water stond als het warm werd en dat was natuurlijk geweldig want je ging niet zomaar naar een zwembad ofzo. Ik heb hier een heerlijke tijd gehad!