Van Rijnschool

Oud-West

Er waren houten banken met een schrijfgedeelte dat je naar boven kon schuiven en soms zaten dan je vingers er tussen. Dat was dus niet handig.

Van Rijnschool op de hoek van de Jan van Galenstraat 107 en de Bestevaerstraat 60 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Er was ook een juf in klas 4 die je sloeg met de aanwijsstok als je wat uit had gespookt.
Haar naam was juffrouw Kwak en het was bepaald geen kuikentje.
Ik heb zes jaar op deze school gezeten en ik herinner mij nog meester Schaap, die altijd met een sigaar in zijn mond liep. Nu zou dat ondenkbaar zijn.
Ook waren er meester Mastenbroek en juffrouw Momber.

Tussen de middag ging ik naar huis in de Reinier Claezsenstraat; vijf minuten lopen. Dan at ik twee of drie boterhammen met kaas of hagelslag, maar soms kreeg ik van mijn moeder havermoutpap voorgeschoteld. Ik had liever brood dan pap maar mijn moeder die ook pap at is inmiddels al 95 jaar geworden. Het idee van pap eten was toch zo gek nog niet denk ik dan.

De schooltijden waren van 9 uur tot 12 uur en ’s middags van 2 uur tot 4 uur.
Als ik uit school kwam ging ik spelen: met de priktol, diefje met verlos, bordje tik, voetballen. Wij verveelden ons nooit.

Houten priktollen Foto: van internet

Ondanks alle ongemakken en het ontbreken van elke luxe zou ik die tijd zo weer over willen doen, want het was een leuke tijd waar ik fijne herinneringen aan bewaar.

Peter was één van de zes cursisten van Carry Burgering en Dick Kersten tijdens de acht lessen in buurthuis Osdorp in januari-maart 2011.
Lees hier de verhalen van die cursus.

Pierre De Ries

Trauma van van Rijn school.

Geen enkele fijne herinnering heb ik aan die school. Somber en vaak angstig liep ik naar school en naar huis. Zaterdag was feest. Zondag was alleen de dag voor maandag weer begon.

Met andere openbare scholen vergeleken ( b.v. de Lovelingsschool) pedagogisch echt voor oorlogs niveau.  Ik ben er weggehaald nadat mn moeder de onderwijsinspectie aanschreef over:

1.) Het gedwongen rechts moeten schrijven. Waar toen al 1955 bekend was dat dit bij al links schrijvende kinderen dislexie en andere neurologische verschijnselen kon veroorzaken.

2. Aan pesten werd niets gedaan.  ( Zie mn verhaal over Fanny)

3. Misschien was het op andere lagere scholen ook zo, (afhankelijk van eigen pedag. Inzichten van leraren of schoolhoofd), maar er werd in mijn klassen geen  enkele extra aandacht gegeven aan traaglerenden, of wie achterstand had of zicht gehandicapt was. Zelf had ik last van motoriek.

Afgezien van bovenstaande, waar ik nu slechts achteraf verbanden kan leggen;

denk ik ook terug aan het gebouw zelf.  Gebouwd door?  (Dit had ik graag vermeld  gezien) Ik vond het eng uitstralen!! Naargeestige kleine raampjes aan straatzijde. Spookachtig enge architectuur. Ik dacht altijd aan de verhalen over concentratiekampen van mn moeder en de fotos van trieste architectuur die je klein en verloren laat voelen. De enge lange schoorstenen maakten me bang en ik droomde er over. Ik had lang nodig om de Amsterdamse Schoolarchitectuur stijl te  leren waarderen, was door mn eigen lagereschool gebouw gepreoccupeerd  er een afkeer van  te hebben. Opgegroeid in een tijd van bruin, bruin en nog s bruin. Hoewel ik die Berlage Kuypersstijl altijd meer charme vond hebben  dan t enge van Rijn  gebouw, dat zo streng afstandelijk, tja bijna vijandig  uitstraalde naar mij .......Tja....een gevoelig kind voor vorm en kleur indrukken was ik. O, ja die school bij de Vespucci markt joeg me nog meer angst aan. Vergeet niet beste lezer, dat destijds de gevels zwart waren van uitlaaatgassen lood en dus extra somber. Nu zien we de stad schoongespoten en de echte schoonheid van statig sombere architectuur door kleurverschil in tegels) In mijn ...onze tijd waren blanke siertegels  bijna antraciet  zwart!

Pesten en Wegkijken of ....naieve onkunde?

Fragmentarisch enkele nog diepgravende herinneringen:

Ik kan me van mijn klas herinneren dat ik huilend achterin zat tijdens het schrijven omdat ik het tempo bij dictees niet bij kon houden. Ik kreeg geen aandacht ervoor. Taalfouten werden altijd rood onderstreept, waardoor ik juist de fouten inprentte. Mijn latere school deed de goede schrijfwijze in rood.  Er waren enkele dominante agressieve jongens die mij en anderen na 4 en  overvielen. Meester Schaap was daar te zacht voor om op te treden. Er was  b.v. een Joods meisje, Fanny, die toen gepest werd omdat ze Joods was. En op heel sadistiche wijze. We hadden nog kroontjespennen  (tot laat hier nog gebruikt, waar andere scholen de ballpoint al omarmden) Ik kwam huilend naar huis omdat ik naast haar zittend met die pen ingeent moest worden tegen de 'jodenpest , enkele jongens en meisjes deden hier aan mee, en ik liet me meeslepen uit angst voor de pestkoppen.  ( Natuurlijk veel te laat spijt van gehad, wist ik toen veel) Er hing iets anti joods in die klas bij enkele kinderen. ( Die dat natuurlijk niet van zich zelf konden hebben!!) Pas enkele jaren geleden zag ik alles in ander perspectief.

Verder was ik altijd alleen. Niemand speelde met me en ik wist niet hoe ik aansluiting kon vinden. Ook met gym was ik traag en bestond niet. Werd genegeerd in mn onmacht door de leraar.  Nooit gestimuleerd, of bijgeschoold, of verteld waarom ik maar op de bank kon blijven voor spek en bonen. ( Haha leuk inburgerings gezegde).  Tijdens t speelkwartiertje moeten de leraressen Momber enz. gezien hebben dat ik of andere kinderen meestal  alleen stonden. Blijkbaar liet men toen een groep zelfregulerend los. De gemedenen  moesten blijkbaar zichzelf uit de klei trekken kunnen  Als ' anders' kind bleef  je in die jaren totaal onbegeleid nog opgemerkt. Je ging onder in de ruis van de ' standaard' methode. Wie pest is een overlever, wie timide was er een om aandacht en tijd over te houden voorde anderen. ( Onbewust)

Ik kan me nog aan 1 aardige jongen herinneren die zich mij aantrok. ARNE HAITSMA  de broer van Hans. En 1 sadist. eenjongen die woonde in t achterste deel van de Rijnier Claassenstr. bij het Lumeijpleintje op 1 of 2 hoog.  Hij had een vrachtwagenluik naar beneden laten vallen op mijn duim en stond te juichen.

Wraak: of het ermee te maken had dat ik niet verbaal  met agressie van anderen naar mij om kon gaan.  weet ik niet  ( vertelde thuis weinig) maar ik verzon een list. Jassen met capuchons waren in de mode. Op een dag stapte de zachtmoedig licht autistische? Pierre van achteren op jongens af die hem overvallen hadden of Fanny gepest. Met een totaal onverwachtte ruk asn hun capuchon trok ik de jongens die ochtend met alle kracht naar achteren, ze vielen op hun achterhoofd op de stoep. Dat deed t. Nooit meer last gehad. De zachte Pierre bleek onvoorspelbaar eng te kunnen reageren.

Ik kreeg een andere lagere school met systeem groepjes in 1 klas qua niveau.

Weet iemand t  email ? adres van de gebroeders Haitsma?

P..S. ok dan ...1 leuke herinnering....de plakplaatjes op je hand en de neusfluitjes te koop in speelgoed? Snoep winkel aan overkant school. 3 a 4 winkels van t Chin ind restaurant

Pierre de Ries toen Lumeijstraat 16 1hoog

Nu Tweede Kostverlorenkade / Borgerstr.

aanpierre@gmail.com

David Van Bronckhorst

1970-1976

Ik ben David van Bronckhorst ( indonesich), ben nu 57. Tussen 1970- 76 zat ik op deze school. Meester Keisen en Massenbroek kan ik me nog herinneren. Leuk initiatief! Schitterend om op deze manier weer terug te gaan in de oude tijd.

Peter Heerland

Eind 60 begin 70

Ik was ook leerling op deze school, Kwak in de eerste jaren en daarna Momber, geweldig mens. Flip vd Berg in de laatste jaren, zou hij nog last hebben van het Eppo syndroom ? Bob Mastenbroek was het opperhoofd, man zei eigenlijk altijd maar  een ding tegen mij. Meneer Heerland, grijns op je gezicht bevalt me niet.

Ik kan mijn de meeste nog herinneren, natuurlijk Glenn en kleine Jantje, Kees, Tonnie, Paul,Robbie, Ella, Nancy, Anneke,  Ik hoop dat het ze allemaal goed gegaan is.

Kleine Jan 27 feb wordt nooit meer hetzelfde zonder jou.

Wim Schuurmans

Van 1961 tot 1966

Mooie tijd. Ik heb bij Agatha in de klas gezeten. Juffrouw Kwak, mevrouw Momber, meester Brink en de hoofdonderwijzer, meester Mastenbroek.

Juffrouw Kwak was streng, maar rechtvaardig. Mevrouw Momber eigenlijk te lief.

Verliefd op Loes Kromwijk. Haar vader had een winkel op de Willem de Zwijgerlaan.

Ik kreeg wel eens een "okkie" van meester Brink, als ik vervelend was. Vond ik zelf wel verdiend, maar Loes vertelde het mijn vader, die verhaal ging halen. Daar schaamde ik me dan weer voor.

Meester Mastenbroek wist me te motiveren en bracht me van het Mulo niveau naar de HBS.

Veel gevoetbald op het grind van het plantsoenen op de kruising Willem de Zwijger / Jan van Galen. Met het grote bronzen beeld.

Loes Scholten

Re van Rijnschool

Ik heb van 1954 tot 1960 op de van Rijnschool gezeten. Ik had juffrouw Momber, een lieve vrouw. De dames Kwak en Slag waren minder vriendelijk maar die zag ik alleen op afstand. Paula Teiwes, Marga Veltman, Marianne Kiekens Adriaan Enthoven, Ido Hooiberg, Ina Middendorp zaten o.a. in mijn klas. Juf Momber vroeg eens wie "Vondel"was en na enige stilte wist Fransje Jongbloed (broertje van Jan) het antwoord.Hij keek wat naar buiten, hoog inde lucht, en toen wist hij het. Dat was een lid van de biljartclub...Niemand reageerde, wisten we veel... Maar toen juf Momber begon te lachen en niet meer bij kwam, barstte de hele klas los. Tja dat was de mop van 't jaar.Van meester Schaap weet ik dat hij mijn broer Jopie, die astma had, af en toe naar buiten stuurde of op de gang wanneer die jongen het benauwd had. We hebben mr. Schaap altijd in gedachten gehad als een schat, een goed mens.

Agatha

Re: Van Rijnschool

Silvia Timmer:
Ik heb hier op school gezeten van 1962 tot en met 1968. Ik woonde in de Bloys van Treslongstraat, de straat die parallel aan de Jan van Galenstraat loopt. De eerste 3 jaar heb ik juffrouw Slag gehad. Inderdaad een juffrouw met een hele lange leren jas en volgens mij een solex. Ze was behoorlijk streng. De inktpotjes moesten gevuld worden en het plastic bakje moest je op je tafel zetten. Ik stootte het net gevulde inktpotje per ongeluk om en kon een hele week in de pauze voor straf staan. Ik vond het dan ook een verademing om bij juffrouw Momber in de klas te komen. Op elke donderdag gingen we handarbeiden. Ze had altijd hele leuke ideeen, zoals kralen van behangpapier maken. Het was een heerlijk jaar. Het vijfde jaar kwam ik bij ??? Dat weet ik niet meer. Het zesde jaar bij Meester Mastenbroek. Inderdaad met een zelfgedraaide sigaret altijd in zijn mond. Ik zat vooraan en samen met mijn vriendin volgden we het witte puntje dat op zijn lip heen en weer ging. Tijdens de pauzes mocht ik de kinderen voorzien van pleisters. Dat vond ik een hele eer. We hadden als handwerk juf, juffrouw Ham. Een aardige juf. Zij deelde op haar verjaardag smarties uit en wel te weten ieder eentje. Toch erge leuke tijd gehad.

O wat leuk na al die jaren zo veel bekende namen, ik ben Agatha Ekkelboom en zat vanaf 1959 op de van Rijnschool en ik heb bij je zus in de klas gezeten Yvonne Timmer en ik herinner me ook nog Mia Lambrechts Loes Kromwijk Cor Hesta Gonnie en Annelies Gooyaarts, Ik heb de eerste drie jaar ook bij juffrouw Kwak gezeten, maar gek genoeg kon ik wel aardig met haar overweg, dus ik denk dat ik een van de weinigen ben. Daarna juffrouw Momber meester v.d. Brink en meester Mastenbroek, en ik woonde in de Bestevaerstraat boven de chinees op 2 hoog, en terugkijkend op die tijd was toch best wel leuk.

Silvia Timmer

Van Rijnschool

T van Genne

Re van Rijnschool

Ik heb tot ong 57 op deze school gezeten bij meester Schaap in de klas,en ja hoor tekeningen op het bord als iemand jarig was Namen uit de klas ik weet er niet veel meer,Jan evert Timmer maar er zaten veel Timmers op deze school,er werdt wat afgetimmerd in de Bestevaerstraat denk ik Silvia Voogd?Gebroeders Bronkhorst Ben van Ingen, Zuse Jongbloed Ria van Hoogstraat van het supermarktje aan de overkant, Han van Wijk,een klein achterbaks ettertje Leo, Alie van de overkant Reinier Claeszen straat.Nog meer uit deze straat:Jan Jongbloed broer Rinus,Zuse. Lyonne Sodekampf,Rudi Prent ,John de Waal Die ik nog wel eens zie Ik woonde op nr 29 2 hoog schuin boven melkboer Bakker(Hoe verzin je het??)Onze ingang van de school was naast de wasserette in de Jan van Galenstraat Daarnaast grote winkel van Ligthart???3 etalages.Chinees op de hoek.Daarnaast wikel van Hoogstraat en avondwinkel.En daarnaast ijssalon en verder een fietsen/brommer winkel verder cafe de Hallen waarvan de eigenaar kort geleden is doodgeschoten,Om de hoek Dr Bijl. Bioscoop de hallen,snackbar Jeep. Jan van Galenlandje met de kermissen,dat zijn ongeveer mijn herinneringen uit die tijd,was inderdaad een leuke tijd/buurt om in te wonen

Martin Nieuwburg

Re: Van Rijnschool

ans Kroon:
Ook ik heb goede herinnneringen aan de school.Ik herinner me meester Schaap ook met zijn hoed op.Ik heb 3 jaar bij juffrouw Slag gezeten.Zij kwam altijd op haar brommertje en dikke leren jas naar school.In het vierde jaar kregen wij Mevr. Momber, een hele leuke juf,in de vijfde klas Meester Brink,die heeft nog wel eens gevochten met, ik dacht Hans Haitsma,In de zesde klas hadden we dN meester Mastenbroek, die heel leuk kon voorlezen.Bij mij in de klas zaten, Astrid de Ruiter,Gerard Vlietstra, Hans Haitsma, Hans Jimmink, Hans Timmer,Peter de Jong, Ineke Limburg, Edith Scholten,Saskia Dellevoet,Yvonne Theuns,Hannie Sleigch,Jeanette Hilbrink, Marja Tjanawee, Jan Siebel, Kees Rentenaar, Klaas Rentenier,Marita Werner.

Ik viel als kleinste in de klas niet op?

ans Kroon

Van Rijnschool

an der l

Re: Van Rijnschool

Cynthia, 26 aug 2012:
Ik heb van 1974 tot 1979 op de van rijnschool gezeten.
Eerst bij jufvrouw Petra Verhulsdonck, daarna jufvrouw Carla de Bruijn,en
als laatste bij meester Hans Keijzen.
Ik kan mij meester Mastenbroek ook nog goed herinneren met zijn sigaret
altijd in zijn mond. Bij mij in de klas zaten, moudy slot, milly gest,nathalie haakmat, nelleke van der ley,annemarie voogel,nancy van der noot ,karin van lokkeren, sandra sluijter, wendy, kathy, dino allard, arjan, jopie , mark, naushad,abdoulamed,

Ronald Poorter

Van Rijnschool

Ook ik heb op van rijnschool gezeten,periode 1961,63.ik herhinder mij nog meester mastenbroek,het hoofd van de school meester schaap,maakte altijd een tekening als je jarig was, ik zelf woonde op de Jan vangalenstraat nr 74 boven de ijssalon,ik had toen een vriendinnetje ,haar vader had een garage,ook op de jan van galenstraat.Mijn naam is Ron Poorter 22-07-1955

Jan Los

Reinier Claeszenstraat

Ik ben Jan Los en heb van 1949 tot 1966 in de Reinier Claeszenstraat gewoond op nummer 94/2 herinner me Peter nog , hij was de buurjongen van Ada Bakvis, ben wel eens bij hem thuis gewest,leuke buurt en leuke tijd,hoe ouder je wordt hoe belangrijker de herinneringen.Aan de overkant groenteboer "Boon"en melkboer "Bakker"en "Blauwgeers"verderop in de straat,ook de schoenmaker en de kolenboer weet ik nog!Kom er nog wel eens via "Google street view",aan de huizen is niet veel veranderd.

Wim Baanen

Van rijn school

Ik heb vanaf 1955 op de van Rijnschool gezeten in de eerste klas bij Juf Marijke cosse waar ik overigens nog steeds contakt mee heb. Goede herinneringen aan meester mastenbroek minder goede aan juf kwak en hele warme herinnering aan meester schaap. Hij stond altijd bij weer en wind (met zijn hoed op) na schooltijd bij de klaar-overs op de hoek van de bestevaerstraat om een oogje in ht zeil te houden.
,

Cynthia, 26 aug 2012

Van Rijnschool

altijd in zijn mond.

Ineke Limburg

De peuk van meester Mastenbroek

Ik heb een erge leuke tijd op school gehad, van 1959 tot 1965. Mevrouw Momber was een lieve juf, en jufrouw Kwak een rotmens.

Bram van der Star. nu 77 jaar

juffrouw de Jong

Mijn naam is Bram v.d.Star. Ik heb v1n 1941-1946 op de vRijnschool gezeten. Ik had een rot Juf .juffrouw de Jong. Het viel alle jongens al op dat zij grote borsten had. Als zij op het bord ging schrijven hield ze deze met haar linkerarm omhoog. Er werden door de jongen veel grapjes overgemaakt met als gevolg. Blauwe oren en een hengst toe.Aam Mr Schaap heb ik de beste herinneringen. Van hem heb ik de eertste stappen gezet in de Franse taal. Wat tot nu toe nog steeds mijn favoriete 2e taal is. De sc hool is jammergenoeg vervangen door flts

Ron de Wit

3 letterwoord

Het zal zo rond 1966 geweest zijn dat ik met mijn moeder door de Jan van Galenstraat liep langs deze school.
Jongeren hadden daar loei groot K * T op de muur gekalkt.
Ik kon net wel / net niet lezen dus ik riep hard zoals een beginnend spellend kind... K..... *....... T.... Mama daar staat k*t.
Ik kreeg een klap voor mijn knar en mijn moeder schaamde zich dood en liep nog harder door.

Rinus de Groot

van Rijnschool

Ook ik heb op de van Rijnschool gezeten, mijn kleuterjaren van '48 tot '50 in de klas van juf Schâfer en die nam altijd haar hond mee naar school [een chow-chow] was een hele aardige vrouw ,het was een leuke tijd.