Verdwenen buurtwinkels herleven

Tentoonstelling “Buurtwinkels in Slotermeer” opent in het Van Eesterenmuseum

De “VeGe” Zuivel en Kruidenierswarenwinkel op de hoek van de Louis Couperusstraat en de Frederik van Eedenstraat Foto: uit 1955; van de familie Van Laar

De buurtsuper, de bakker, de visboer en de toko op de hoek, bijna iedereen komt er wel eens. Vanaf 2 april tot en met 31 juni 2011 presenteert het Van Eesterenmuseum de tentoonstelling “Buurtwinkels in Slotermeer”.

“Buurtwinkels” is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen het Amsterdam Museum en ondermeer het Van Eesterenmuseum. Op verschillende locaties in Amsterdam, in etalages van buurtwinkels of voormalige buurtwinkels door de hele stad zullen foto’s te zien zijn van winkels van vroeger en winkeliers van nu. Ook in Slotermeer.

Buurtwinkels maken al jaar en dag deel uit van het dagelijks leven. Er wordt ook vaak het laatste grote en kleine nieuws uitgewisseld. En zeker vroeger was de buurtwinkel de plek waar lief en leed is gedeeld. Tegenwoordig staat de buurtwinkel onder druk. Veel buurtwinkels zijn verdwenen of van karakter veranderd. Maar er zijn ook nieuwe buurtwinkels bijgekomen zoals islamitische slagerijen en biologische groenteboeren.

In het Van Eesterenmuseum wordt het verhaal verteld van de geschiedenis van de kleine middenstand in Slotermeer. En die is anders dan in de rest van Amsterdam omdat de wijk bedacht is door Cornelis van Eesteren, architect en stedenbouwkundige. En idealist. Hij wilde een grote wijk voor arbeiders bouwen, waarin mensen gelukkig konden worden. Slotermeer werd begin jaren ’50 ruim opgezet met veel groen. De woningen werden zo gebouwd dat ze een optimale bezonning hadden. Dichtbij de woningen moesten voorzieningen worden gebouwd zoals scholen, kerken, sportvelden én .... winkels!

“Buurtwinkels in Slotermeer” zet de buurtwinkel in een stedenbouwkundige en architectonische context. De tentoonstelling is samengesteld door Barbara Aukes in samenwerking met Reinout Klaarenbeek, die afstudeerde op dit onderwerp. Te zien is waar Cornelis van Eesteren de winkels in Slotermeer had gepland. Hoe ze werden ontworpen en waarom ze zo werden ontworpen.

Ook geeft de tentoonstelling een beeld van hoe de winkels rondom de Burgemeester De Vlugtlaan de afgelopen zestig jaar zijn veranderd. Buurtwinkeliers en bewoners hebben meegeholpen om de geschiedenis van de buurtwinkels in Slotermeer te schrijven.

Tijdens de tentoonstelling “Buurtwinkels in Slotermeer” wordt in de rondleiding door het zogeheten buitenmuseum iedere vrijdag en zaterdag om 14:00 uur extra aandacht aan de buurtwinkels gegeven. In verschillende etalages zijn historische afbeeldingen te zien die verdwenen winkels weer tot leven roepen.

Op zaterdag 2 april om 13.00 uur opent Paulus de Wilt, wethouder van stadsdeel Nieuw-West, de tentoonstelling in het Van Eesterenmuseum.

Toegang + rondleiding zijn die dag gratis.

Burgemeester De Vlugtlaan 125 – 1063 BJ amsterdam http://www.buurtwinkels.amsterdammuseum.nl