Buurthuis Jes

Osdorp

Begin jaren 80 was ik coördinator van Buurthuis JES. Een grote werkeenheid van de stedelijke Stichting Anker clubhuiswerk (daar vielen ook meditatiecentrum De Kosmos en de manage op het Geuzeneiland in de Sloterplas onder).

Jongeren sleutelen aan een brommer bij buurthuis Jes aan de Klaas Katerstraat 2 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, collectie Amsterdams Stadsblad, fotograaf Frans Busselman, 7 mei 1981

JES kende een tiental stafeden, meer dan honderd vrijwilligers en een omzet van ongeveer zes ton. Alle was er, van peuterspeelzaal tot ouderenwerk. Onderling begrip kweken tussen die verschillende doelgroepen kostte soms moeite. Alle werkvormen waren namelijk eilandjes met eigen bestuur en begroting en dulden geen inmenging. Daar eenheid in aan brengen is een hele klus en het was bovendien middenin de democratiseringsgolf in die jaren. Alles wat ‘van boven’ kwam was verdacht; dus ook van de stedelijke stichting of van mij als coördinator.
Soms was ik ‘Jan’ die zich nergens mee moest bemoeien en niet eens uit de wijk kwam. Dan weer de zwarte piet die de rotklussen moest opknappen want ik kreeg er immers voor betaald! Veel tijd ging op aan vergaderingen, soms ten koste van het uitvoerende werk. Dat ging overigens ‘overal’ zo in die tijd.

Ik herinner me een gesprek met een topman van de Hema. Hij vergeleek mijn werk met het runnen van een middelgrote Hema. Alleen toen ik hem vertelde dat mijn werk er uit bestond te zorgen dat klanten de winkel runnen; maar dat als ze het doen de zaak failliet gaat. Hij snapte het niet. Stedelijk speelden die democratiseringsproblemen ook. Uiteindelijk heb ik meegeholpen met een intern onderzoek naar het functioneren van zogenaamde beleidsraden binnen diverse werkeenheden. In een ‘speciale uitgave van Het Anker augustus 1982’ stond de conclusie over de voortgang van de democratiseringsprocessen: ‘Het bestaan van beleidsraden heeft wel degelijk de machtsverhoudingen veranderd, maar de invloed van beroepskrachten lijkt nog zeer groot, ondanks de beste bedoelingen ...’ Zeer herkenbaar voor wat JES betreft.

Verder was Osdorp een écht dorp. Ik herinner me dat er mensen waren die maar een enkele keer per jaar naar het Leidscheplein gingen. En dat terwijl de trots van Osdorp, een eigen sneltram - lijn 1- daar rechtstreek heen ging. Voorbij de Sloterplas begon de échte stad pas. Voor de fietser betekende dat meestal een zware tocht tegen de wind in. Voor de meeste Amsterdammers was Osdorp Verweggistan. Maar dan wel een dorp met reusachtige flats waar je letterlijk tegenop moest kijken, zoals aan de Osdorper Ban. Ik heb het woord ‘ban’ nooit goed begrepen. Wie werden daar Ver-bannen naar het einde van de wereld? Gelukkig stond er voor hen nog een prachtig buurt centrum op de hoek van de Klaas Katerstraat.

Els Lindeboom

In de vakanties naar de Jes

Mijn zus en ik kwam vaak bij de Jes. Tijdens de vakanties waren er vaak thema middagen. Uren waren wij onder de pannen tijden s het knutselen. Ik kan mij ook herinneren dat ik daar kwam om te dansen. Soort van modern ballet. De jongens met de brommers kan ik mij ook herinneren. Leuk!

A. Claassen Zwart

peuterspeelzaal

Ik was van 1975 tot 1978 Peuter leidster in de JES eerst net als de studenten voor 5 gulden per uur, daarna in vaste dienst. JES betekend Jeugd en studenten ik heb veel geleerd van de studenten orthopedagogiek over peuters .want dat leerde je niet op de sociale akedemie.
Het was de tijd van het feminisme we starten de vos cursussen en ik hielp Beb bij het potten bakken voor volwassenen,Het viel mij op dat de vrouwen vooral wilden praten en bij veel deed de aktiviteit er niet toe Dat was de alibie om een avond naar het buurthuis te gaan want een vrouwen praatgroep was veel te eng dat deden arbeids vrouwen niet, daar was de tijd nog niet rijp voor.