De poldermolens

Reactie op: De poldermolens van Slotermeer en Sloten

Poldermolen2 Poldermolen Lutkemeerweg (collectie S. Stammis)

Aan het einde van de Lutkemeerweg heeft ooit een achtkantige bovenkruier polder-molen gestaan. De molenaar was Warnard Griffioen die met zijn gezin in een huisje woonde dat naast de molen stond.
Weet u wanneer deze molen werd afgebroken/vervangen door een elektrisch gemaal van 'Waterwerk'?
Simon Stammis: E-mail

Kijk ook op

Molen-database

Gepubliceerd: 26 januari 2006

Wie weet antwoord op de vraag van Simon?
Geheugen van West

Molenaarsgezin Molenaar Warnard Griffioen met zijn echtgenote maria van der Panne en de kinderen
(collectie: S. Stammis)

Poldermolen1 Poldermolen Lutkemeerweg (collectie: S. Stammis)

Osdorperbovenpolder Plaats van de molen

Re: De poldermolens

Hierbij nog enige aanvullende informatie over de 'Oude Molen' van de Akerpolder: De molen op de Ringvaartdijk speelt al sinds het einde van de zestiende eeuw een rol in de bemaling van de Akerpolder. De oorspronkelijke schepradmolen met bovenkruier werd in 1876 verplaatst en opgebouwd op de huidige plek. Uitgerust met achtentwintig meter lange wieken behoorde de molen tot de categorie grotere molens van Amsterdam en omstreken. In 1896 verving het polderbestuur het scheprad door een vijzel, die dienst deed totdat in 1921 een centrifugaal pomp werd geïnstalleerd. Sinds die datum heeft de molen zijn waterstaatkundige betekenis verloren, daarnaast werden bovenstuk en wieken verwijderd. Voor de nieuwe woonfunctie werd de romp voorzien van een pannendak en versierd met getand metselwerk. Uit 1876 stammen de achtkantige onderbouw, de nog aanwezige vijzel en de gedempte watergang, die oorspronkelijk de hoofdtocht met de ringvaart verbond.

Re: De poldermolens

Vervening van de Osdorperpolders. Ten aanzien van de vervening van de Osdorperpolders is het goed om te onderscheiden dat er twee polders aan weerszijden van de Osdorperweg zijn: de Osdorper Bovenpolder en de Osdorper Binnenpolder.
De Osdorper Bovenpolder is verveend tussen 1896 en 1920 en daarna drooggelegd, waarna de huidige Raasdorperweg werd aangelegd.

Van de Osdorper Binnenpolder is het noordelijke deel uitgeveend tussen 1920 en 1941, door NV 'De Eendracht', in het kader van de DUW / Werkverschaffing, zoals hieronder vermeld. Na drooglegging in 1937 / 1941 werd het huidige polderlandschap met vierkante kavels aangelegd, en de daarin liggende wegen: Tom Schreursweg, Nico Broekhuysenweg, Baron Schimmelpenninck van der Oyenweg en Joris van den Berghweg.

De Osdorper Binnenpolder is sindsdien verdeeld in het noordelijke deel dat ook wel 'Eendrachtpolder' wordt genoemd (met daarin sportpark De Eendracht) en de Osdorper Binnenpolder-Zuid, het laatst overgebleven niet-uitgeveende veenweidegebied van Osdorp.

Wat betreft de Lutkemeerpolder
Dit was een klein (lutje) natuurlijk meertje verbonden met het Haarlemmermeer. Na de droogmaking van het Haarlemmermeer in 1852 werd het Lutkemeer in 1865 ook drooggemaakt. Deze polder heeft vanaf het begin stoombemaling gehad, dus geen windmolen. Het stoomgemaal stond aan de Ringvaart, halverwege de Raasdorperweg en de Lutkemeerweg. Dit gemaal werd in 1925 een elektrisch gemaal. In 1978 werd dit gemaal afgebroken en vervangen door het huidige kleine elektrische gemaal aan het einde van de Lutkemeerweg.

De Akerpolder
De Middelveldsche Akerpolder ligt ten zuiden van het Lutkemeer en had vroeger beschikking over een molen aan de Ringvaart waar de Akerpolder grensde aan het Lutkemeer (polder). Hier ligt nu de brug over de Ringvaart in de T106 (verbinding Ookmeerweg - Badhoevedorp).

Toen vanaf 1876 de Akerpolder werd verveend werd deze kleine molen vervangen door de zuidelijker gelegen grotere Akermolen aan het einde van de Machinetocht. Deze werd in 1920 vervangen door een gemaal en de molen werd ontmanteld. De molenstomp bleef staan en de restanten hiervan zijn als 'Oude Molen' nog steeds aan te treffen. Er zijn nu plannen om deze te restaureren (als molenstomp).

Hieronder zet ik nog een deel van mijn artikel op www.geheugenvanwest.nl/article-1010.3100-nl.html over dit onderwerp:

Een andere molenstomp, die nog wel bestaat, is die van de Akermolen langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Deze molen werd in 1876 gebouwd, ter vervanging van een kleinere voorganger, bij de start van de vervening van de Middelveldse Akerpolder. Het was een van de grootste poldermolens van Holland. In 1920 werd hij vervangen door een gemaal en bleef alleen de bakstenen onderbouw over, met daarin nog gevelstenen uit 1876 en 1896. Na een dreigende sloop bestaan er inmiddels plannen om de zwaar verwaarloosde resten van de oude molen te restaureren.

Re: De poldermolens

Hierbij enige informatie over de Osdorper Bovenpolder, zoals ik die ook heb opgenomen (op de pagina's 6 t/m 10) in het in 2004 verschenen boekje 'Fietsen door Landelijk Osdorp'. Uitgave: Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp en te koop in de Molen van Sloten.

De Osdorper Bovenpolder is uitgeveend tussen 1896 en 1920 en daarna weer voor agrarische doeleinden in gebruik genomen.

Nabij de hoek van de Raasdorperweg staat op de dijk een groen (voorheen wit) huis, gebouwd voor de machinist van het gemaal, die tevens boer was. Dit is gebouwd op de plek waar tot 1920 de achtkante poldermolen van de Osdorper Bovenpolder stond. Deze werd toen vervangen door een motorgemaal, dat er nu nog staat. Aan de zijde van de Ringvaart zit nog een gevelsteen met de namen van het polderbestuur uit 1920.