Ethiopië-week 1974 (1)

Auteur: Fons Wegman
In In de RK kerk de Onze Lieve Vrouwe van 7 Smarten Foto: collectie Fons Wegman

Van 19 mei tot 26 mei 1974 beleefde Geuzenveld een week vol activiteiten met het doel zoveel mogelijk geld op te halen voor het ontwikkelingswerk in Ethiopië.

Een verslag in twee delen; dit is deel 1.

Het organisatiecomité - dat bestond uit Theo van der Jagt, Frans van Straaten, Ko Berendsen, Hans Haer, Karel Metz en Gerard Heerooms - was al ruim een half jaar bezig en moest en kon op heel veel mensen een beroep doen. Het bijzondere aan deze week was dat ook iedereen, katholiek, gereformeerd, hervormd of niet gelovig zich voor dit doel inzette. Dat lijkt anno 2011 heel normaal maar in 1974 was dat niet zo vanzelfsprekend. Het is bijna onmogelijk om al die indrukken van deze week in het kort samen te vatten, maar toch een poging.

Aankondiging Ethiopiëweek wie, wat, waar, wanneer Foto: collectie Fons Wegman

Zondag 19 mei
De heer Verbeek van Terres des Hommes sprak de aanwezigen toe in de aula van de RK basisschool Het Koggeschip. Na zijn speech vertrok de hele stoet onder begeleiding van drumband St.Hubertus naar het schoolplein waar pater Flip Essing, werkzaam in Ethiopië de Ethiopische vlag hees. Aansluitend konden de aanwezigen naar de expositie en vooral verkoop van derde wereld artikelen.

De Ethiopische vlag wordt gehezen Foto: collectie Fons Wegman

's Avonds was het tijd voor een grootste showavond onder regie van Nol Durville en Arie Keuning. Een scala van artiesten trad op zoals; De Medley’s bestaande uit Ineke Durville, Dick Bartels, Peter de Haan en Karin de Haan- Bartels, de Goretti's, het duo John John en Georgio , Nanda Doest en de imitator Robert Paul. Enkele bekende Geuzenvelders werden gestrikt voor een verkleedquiz wat hilarisch taferelen opleverde.

Maandag 20 mei
Stond de aula van de RK basisschool het Koggeschip vol met kleine tafeltjes voor een klaverjasdrive.

Dinsdag 21 mei
In de middag was alle aandacht gericht op de bejaarden. Hen werd zowel in de zaal onder de RK kerk als in het Bejaardencentrum Zuid een gezellige middag bezorgd met spelletjes Bingo en heerlijke hapjes. In het bejaardencentrum Zuid gaf Gerard Heerooms een demonstratie paté maken.

Demonstratie paté maken Foto: collectie Fons Wegman

In de avond was er in de RK kerk van de Onze Lieve Vrouwe van 7 Smarten een concert van het Amsterdamse politiekapel o.l.v Karel Koppelaar, het politiemannenkoor Euterpe en het Ambassadekoor o.l.v Peter Martens . Het klapstuk van de avond was het gezamenlijk optreden van beide koren en Politiekapel. Met het nummer The Voice of Freedom brachten zij het publiek in extase.

Link naar deel 2.

Verslag van de opening in de krant Foto: collectie Fons Wegman