De Spaarndammerstraat vanaf 1939 (1)

Verteller: Corrie Landsaat
Auteur: José Stolp
Spaarndammerbuurt

Corrie Landsaat (1939) woonde vanaf haar geboorte tot haar 20ste in de Spaarndammerstraat 40’’ en vertelt in drie delen haar herinneringen. Vandaag deel 1.

Corrie bij de Maria Magdalenakerk (Eerste heilige Communie) Foto: collectie Corrie landsaat

"We woonden in een kleine woning met drie kamers, met z’n zessen; vier kinderen, vader en moeder. Voor was de nette kamer die uitkeek op de Spaarndammerstraat, dan had je een gangetje en een alkoof. Ik was de jongste en sliep bij mijn ouders op de kamer.
We woonden precies tegenover de Maria Magdalenakerk, waar nu alleen nog maar de contouren van te zien zijn.
Ons gezin was streng katholiek en je moest elke zondag naar de kerk. Mijn opa had daar zijn eigen stoel waar zijn naam op stond. Dat was heel bijzonder want er waren maar een paar stoelen met naam erop.
Naast de kerk zat de katholieke meisjesschool waar ik op school zat. De jongensschool zat aan de overkant, in de Westzaanstraat.

De meisjesschool Foto: collectie Corrie landsaat

Ik moest zondags naar de kerk, omdat de nonnen die ons les gaven, elke maandag vroegen wie er zondag op de preekstoel had gestaan. Soms slopen we de kerk in om te kijken, wie er preekte en gingen dan via de achterdeur weer snel naar buiten. Na afloop van de kerkdienst gingen de mannen meteen door naar de kroeg in de Spaarndammerstraat hoek Westzaanstraat.
We gingen zomers op schoolvakantie naar de Bedriegertjes met juffrouw Bloothoofd en juffrouw Vader. Dat zijn namen die ik nooit meer vergeet.
De school was streng en meisjes mochten niet in lange broek op school komen, dan werd je weggestuurd. Meisjes mochten niet bokspringen, dat hoorde niet’.

Link naar deel 2 en naar deel 3.

Corrie Landsaat en haar man Foto: José Stolp, 2011

Thea Mous

Spaarndammerstraat - Jose de Rijbel

Wat grappig: Zag bij de reacties over de Spaarndammerstraat de naam van Jose de Rijbel staan. Moest meteen denken aan mijn Poesie-album. Daarin heeft Jose op 20 mei 1958 een versje geschreven als klasgenootje van mij. Ik zat van 1954 tot begin 1960 op de St. Leoschool in de Spaarndammerstraat.  Woonde zelf in de Staatsliedenbuurt. In december 1959 zijn wij verhuisd naar Amsterdam Slotermeer. Weet nog veel over deze tijd. De St. Leoschool, De Maria Magdalenakerk en de Spaarndammerstraat. Mijn tante woonde toen op no. 127 2-hoog boven de melkwinkel van de familie Groen.Natuurlijk ook over het badhuis in de Zaanstraat.

Heb lange tijd  kontakt gehad met Juff. Smeur. Zij is in 2019 op 96-jarige leeftijd overleden. Zij kon mooie verhalen vertellen over haar periode als lerares op de St. Leoschool.

Jose de Rijbel

José de Rijbel.

Ik ben geboren op de Spaarndammerstraat 52 huis.

Natasja

Spaardammerstraat 50/52

Beste Corrie,

Mijn opa en overgrootouders hebben op nummer 50hs en 52hs gewoond. Familie Lammert de Rijbel zowel mijn opa ols overgrootvader heette zo. Zover ik weet woonde zij daar al in 1940 en mijn opa woonde tot ongeveer 31-12-1949 op nummer 52hs. Het is natuurlijk best lang geleden maar ik graag meer weten over mijn familie die ik helaas niet heb gekend.

Groetjes Natasja

Jackie

Peter Sahl

Dag Corrie,

Mijn echtgenoot heeft jou via messenger een bericht gestuurd maar wellicht is dat niet goed gegaan. Afgelopen zaterdag heeft er (twee pagina's in het midden van de krant) in vele kranten een stuk gestaan over mijn vader Peter Sahl (1914 - 1976). Hij woonde Spaarndammerstraat 40huis. Ik heb hem, door toedoen van mijn valse moeder, nooit mogen ontmoeten. Weet jij nog iets? Of iemand anders? Bij voorbaat dank voor reacties!

Aart twigt

Oorlogsgeheugen

In de oorlog zat ik op school in de Wittestraat. Ik weet niet meer welk jaar het was, maar op een middag werden wij opgeschrikt door een hels aanzwellend lawaai. We moesten allemaal onder de schoolbankjes proberen te kruipen om dekking te zoeken. Gelukkig ging het lawaai onze school op het nippertje voorbij.De katholieke school in de spaarndammerstraat was minder gelukkig.I Daar had een neergeschoten Engels vliegtuig zich gedeeltelijk in de gevel geboord.Savonds ben ik met mijn vader gaan kijken. Ik wemelt nog dat op het wegdek een omgevallen kar met een dode ezel lag. De school was echter leeg zodat daar gelukkig geen slachtoffers zijn gevallen. Het verbaasd mij enigszins dat niemand van dit voorval iets verteld.

Simon Hilbrink

Buurjongen Spaarndammerstraat nummer 54

Hallo Corrie en je man,
Jij bent geboren 1939, ik op 1940. Wij woonden met onze vader en moeder en 6 kinderen op huisnummer 54 op 2 hoog rechts. Op onze trap woonde 1 hoog rechts de familie Bonselaar, zeer katholiek - 1 hoog links buurman Aben,speeltuin toezichthouder op Zaandammerplein, 2 hoog links fam.Stapper(s), 3 hoog rechts familie Faile en links familie ...,Tante Bep en Ome Bram werkte in de suikerfabriek.
In cafe stond "Boere Dirk" de pandjes huisbaas van nummer 54 en enkele huizen in de Westzaanstraat. Van de Magdalenakerk herinner ik kapelaan Keet. Weet nog wel in de verkiezingstijd hingen er aan de straatzijde op diverse etage's verkiezingsborden, toen ging de strijd om KVP en de CPN. Op deel 2 zal ik verder reageren.

Veerle van den Broek

Beeldenwinkel

Als Corrie op nummer 40 in de Spaarndammerstraat woonde, dan moet ze toch wel mijn opa en oma kennen van de beeldenwinkel op nr 48, de familie Van den Broek. De kinderen waren allemaal iets ouder dan Corrie (mijn vader was van '29) maar ook katholiek en nauw betrokken bij de Maria Magdalena kerk.

J. Huub Prickaerts

Rijke Roomsche Leven

Wat nou 'rijk'? Arm maar gezellig!
Mooi sfeerbeeld van het katholieke leven in de grote stad, boven de grote rivieren.
Ondergetekende is opgegroeid onder de rook van Rome, in Zuid Limburg met meer hokus pokus, wonderen en schandalen en de permanente dreiging om door de duivel verleid te worden.
Helaas, tegen de concurrentie van radio en tv en inmiddels ook de computer, was mijn mooie gipsen geloof niet opgewassen en nu zit ik met de gebakken peren..

Willy & Wouter

zing, vecht, bid, huil, lach, werk en bewonder

Ja, dit komt mij heel bekend voor. Niet in A'dam maar in Utrech.....
en dat was 15 jaar later dan de periode waar Corrie van vertelt en niet zo streng. Laten we blij zijn dat wij ervan verlost zijn!! maar waar we nu wonen zijn enkelen ook nog flink fundamenteel en gaan met hoedjes in de hand vroeg op zondag op pad. Verzekerd van de sociale contacten zijn ze wel.... maar ik bewonder ze niet!
leuk om te lezen hoor! José