Radiofanaat

Je moest wel een beetje toneel spelen om iets voor elkaar te krijgen!

Mijn jeugdherinneringen, deel 14.

Speakerkast FOX

Speakerkast FOX

Ben eigenlijk altijd vanaf mijn kinderjaren met die rotzooi bezig geweest, radiootjes, pick-ups, bandrecorders, cassettedecks en 8-tracks. Ik heb het allemaal wel gehad.
Zelf was ik misschien wel een van de weinige die op zijn zolderkamer een kleuren-tv had. Het groene 'kanon' was er wel uit, maar toch leve de lol. Ook had ik eens een Sonor-drumstel gekocht van de buren in de Van der  Hoopstraat, voor 250 gulden, had ik een Dynacord-gitaarversterker waar Russishe radiozenders uitkwamen, bouwde mijn eigen pick-ups en ook speakerkasten, zoals VOX ZZZ of London City.

Heb bij Timmermans in de Bilderdijkstraat moeten praten als brugman om de benodigde hoeken, handgrepen en het speakerdoek te kunnen krijgen, want VOX onderdelen werden niet zomaar verkocht. Je moest wel een beetje toneel spelen om iets voor elkaar te krijgen.
Ook kocht ik me een ongeluk aan grammofoonplaten; even 100 gulden uitgeven voor een paar Stones, Beatles of  Small Faces  lp`s. Dat was voor mij eens per maand heel normaal. Ja, je wou toch bij blijven en je wist precies welke nieuwe groepen met hun eerste grote hits de Veronica top 40 binnen kwamen. Ook nam ik zoveel mogelijk - met mijn bandrecorder - programma's op.

Peter van Zwam

digitale platenspeler

leuk Bert dat je reageert , nou ik heb nog 3 78 toeren draatafels
1 Triotrack 1 Dual wisselaar en een Zolid die op de computer kan
maar heb deze op een klasse sony versterker en grote geluidsboxen staan
je weet niet wat je hoort als je een gave 78 toerenplaat draait
de dynamiek is werkelijk fantastisch ,mijn liefde voor de grammofoonplaat is zeer groot bezit zelf zo`n 6000 lp`s en in mijn studio heb ik een snelstarter
direct drive (zonder snaar) van Technics, en heb ook nog een bijna spiksplinternieuwe draaitafel een Philips 212 electronic met tiptoesten
deze is werkelijk zo mooi alsof hij uit de winkel komt , heb deze dan ook niet in gebruik maar als verzamelobject en voorlopig in een doos opgeborgen
Over die dynacord ,... die was plusminus 80 breed en 30 hoog en liep inderdaad een beetje taps toelopend , heb deze versterker nog in 1969
verkocht aan Dijkman in zijn eerste pandje op de Rozengracht vlak bij de Westertoren, kreeg er nog 80 gulden voor. ja dat waren nog eens tijden.
laatst liep ik langs een muziekwinkel waar nieuwe VOX EN MARSHAL versterkers en boxen verkocht werden, nog net zo uit in de prille jaren 60.
ja dan komt je jeugd en de beatperiode weer ingedachten naar boven drijven .

bert

grammofoonplaten

gelukkig komen grammofoonplaten weer in en worden digitale platenspelers weer verkocht. Jouw herinneringen, Peter, lopen voor een deel synchroon met de mijne, Al is het maar via de Triotrack platenspeler die jij nog hebt, ook geschikt voor 78 toeren. Al vaker memoreerde ik de platenspelers die we voor het weekend bij Bruco uit de winkel haalden en ze zondagavond weer terug zetten. Daarop draaide ik in het weekend de elpees van de Outsiders, singeltjes van Cuby (got a million dollars, Back Home) , Black is Black van Los Bravos, The Letter van de Box Tops.
Van Wim Budding uit de Marco Polo straat (nog immer actief als gitarist) kocht ik ooit een gitaarversterker, beetje taps toelopend model, zoals de bandrecorders van Sony. Zou wel eens een Dynacord geweest kunnen zijn, naam komt me wel bekend voor. Ik had minder talent dan Wim, dus gitaar en versterker werden weer verpatst