Van 'Vader Jacob' tot 'Tulpen uit Amsterdam'

1 Fan

De Hogeschool van Amsterdam heeft enkele studenten die deelnemen aan het programma Design in Society; zij richten zich op specifieke opdrachten binnen de stedelijke vernieuwingsprocessen. Zaterdag 12 juni 2011 stond het carillon op Plein '40-'45 centraal.

Het carillon Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 12 juni 2011

Op dit moment zijn de studenten bezig met Plein '40-'45 en richten zij zich op de relatie van de identiteit van het plein en het Vrijheidscarillon.

De beiaardier aan het werk Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 12 juni 2011

Daarom waren zij hier zaterdag en de grote "ster" was natuurlijk de beiaardier die allerlei verzoeknummers speelde. Het publiek mocht kiezen uit ongeveer 40 nummers, dan werd het bord omhoog gehouden en - voor ieder z'n plezier - werd het nummer gespeeld.
Verzoeknummer 4 graag Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 12 juni 2011

Helaas speelde het weer niet helemaal mee maar toch, de zon ging soms wel schijnen, al was het maar in ons hart ...

Het word 'carillon' is een verbastering van 'quadrillon'; het betekende oorspronkelijk wekkering of voorslag, vier klokjes die een melodietje speelden om de uurslag aan te kondigen.
Het woord 'beiaard' komt wellicht van het oudere woord 'beieren' waarmee bedoeld werd dat men verschillende klokken kon doen luiden door met riemen aan de klepels te trekken.

Zo werkt het ... Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 12 juni 2011

Vriendelijke uitleg met koffie Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 12 juni 2011