Prof. Dr. H. Kraemerschool in 1970 (deel 2)

Ik wil met jou nog een keer door de school lopen.

Prof. Dr. H. Kraemerschool (speelkwartier) Foto: collectie Hilbert Steensma, 1970

Ik verlaat de zaal en achter de klapdeuren is een hele lange gang. Aan de rechterzijde bevinden zich zo'n zes lokalen. Aan de linkerkant zijn de toiletten en een uitgang.
Zowel deze laatste als een uitgang aan het einde van de gang worden niet gebruikt.
Het lokaal geheel achtering is gereserveerd voor handenarbeid van meneer Heskes.
Ik stap naar binnen en ruik de lucht van verf, linoleum en klei.

Tijdens deze rondleiding heb ik in gedachten veel leerkrachten uit 1970 even de revue laten passeren: meesters Ozinga, Smit, Haak, De Graaff, Heskes, Hermanides, Schreuder... En kwekelingen: Juffen Bouwma, Hottentot en Van Strien-Dessing.

Als ik even later de school verlaat, bekijk ik het schoolplein. Aan de linkerkant een stukje verderop staat de Heymansschool. Aan de overkant staat de kleuterschool 'Dikkertje Dap' en het pas gereed gekomen gebouw van de Hervormde MAVO Osdorp met de gymzalen die wij mogen gebruiken. Tussen deze gebouwen door zie ik de houten barakken. De dependances van de Kraemerschool. Eigenlijk een aparte wandeling waard.

Een grote auto bezorgt de schoolmelk die wij 'moesten' drinken. De zwarte ronde kratten waar de driehoekige pakjes melk zaten. Proef je ze nog? Ruik je ze nog?
Ik ruik de lucht van de kachels. De schoorstenen hingen aan de buitenkant van de school.
's Winters kon je er je handen op warmen of ijsballen laten smelten.

Een warm gevoel. Een veilg nest.
Mijn lagere school. De Prof. Dr. H. Kraemerschool.

link naar deel 1.

Kraemerschool-logo Afbeelding: collectie Hilbert Steensma

Wim Zaagsma

Provo

Ook ik zat op deze school. Dat moet van 1962 tot 1966 geweest zijn, toen zijn we van de Cromme Camp (11III) verhuisd naar Nijkerk (GLD), een enorme cultuurschok. De kleuterschooltijd (juffrouw Hottentot?) had een onderbreking doordat ik een vriendje achterna rende, de Osdorperban over. Alleen ik was te laat en werd gegrepen door een volkswagenbusje. Drie dagen bewusteloos en drie maanden in het gips. De eerste klas was geloof ik met juffrouw Rebeira. Ik trok in die jaren nogal veel op met Hubertje van Dam, voetbalplaatjes zoeken bij de kiosk bijvoorbeeld. Een keer op woensdagmiddag had hij een grote, zwarte stift bij zich. Hij zei: daarmee moet je PROVO schrijven op die witte garagedeur, dat is hartstikke stoer. Hij vond dat ik dat het beste kon doen en ik vroeg niet verder, deed het gewoon. Toen de politie kwam kreeg ik het heel benauwd. Ook gingen we een keer fikkie steken. Uit de brievenbussen van de Cromme Camp staken allemaal kranten die net bezorgd waren, dat ging wel goed. De rolschaatsbaan die achter de Cromme Camp werd aangelegd was een gouden greep voor ons kinderen. Mooie tijd!

Hilbert

Reactie: -> Jan Luiten , 13 jul 2011, 13:21

Ja, Gert was iets ouder dan ik maar ik heb hem vaak zien voetballen op het veld voor het huis. Hij was inderdaad goed. Wij woonden op nr. 207.

Jan Luiten

Groenpad (2)

Alweer een school die platgegaan is. Ik begrijp dat het nodig is, maar zo wordt er ook weer een stuk herinnering gesloopt.
De namen die Eppo noemt, zeggen mij niets. Maar ja, ik woonde dan ook in de Simonskerkestraat, waar ook de 1e nieuwbouw van de Johannesschool was. Jouw lijstje met namen maakt weer wat dingen duidelijker. De namen van de broers van Jan Kleine was inmiddels vergeten. Jan heb ik pas nog gesproken op de reunie van de Johannesschool vanwege het 50-jarige bestaan in maart van dit jaar. Hij woont in Groningen en heeft een eigen bedrijf op het gebied van planologie. Ik zie nu ook dat ik Rita aan de verkeerde achternaam gekoppeld heb en dat de zus van Gert inderdaad Gea is. Van Gert heb ik gehoord dat hij politieagent was, maar alweer een tijd geleden is overleden.
Nog baal ik van de tegendoelpunten die hij maakte toen ik nog als keeper bij SCZ '58 speelde en hij in de spits van V&V. Maar ja, hij was dan ook een goede spits!
Ander punt: ergens las ik in een stukje van je broer, dat jullie ook in de Dirk Sonoystraat hebben gewoond. Op welk nummer was dat? Wij woonden op nr. 139 (in het eerste blok vanaf de Colijnstraat) schuin boven de onderdoorgang.

Hilbert

@Eppo

Wij woonden in het huis van de familie van Amstel. (Zij waren de eerste bewoners). Karin Lijftoght is mij bij gebleven. Nico Takkenberg en de 'van Dalfsen's' ook.
Leuk! Woonde jij t.o. van Vliet?

Eppo

Groenpad

En wat denk je van Peter van Amstel, die heel vroeger op het Groenpad woonde evenals Erik Lijftoght, Hugo, Ingrid en Annet Schouten, Nico Takkenberg (woonde onder Wim van Bakel). Gijsbert en Gonnie van Dalfsen. Dit zijn namen die ik mij nog kan herinneren.

Hilbert

Ha! Inderdaad ken jij veel mensen. De kraemerschool zoals beschreven is eind vorige eeuw met de grond gelijk gemaakt. Daar staat nu een flat. De school is later doorgegaan in het gebouw van de voormalige MAVO.
Volgens mij waren mijn broers en zussen de weinigen die naar de Kraemerschool gingen. Alle andere kinderen gingen naar de Johannesschool.
Anton heb ik inderdaad nog vaak gezien. Goh, dat jij (Jan) Kleine kent. Hij had broers, Wolter en Bas. Zij verhuisden destijds naar Sexbierum. Gert+ had 2 zussen (Femke en Gea) en een broertje (Rutger). Wim van Bakel woonde daar ook. Rob Niewenhuis had een zus Rita en broer Hans. Maar waar woonde jij dan?

Jan Luiten

Groenpad

Hoi Hilbert,

Leuk stukje! Ik moet eerlijk zeggen dat ik de school niet kende. Ik heb even gegooglet en zag dat de huidige school achter de Osdorper Ban ligt. Dan zal dan, jouw foto's beziende, nog wel de zelfde locatie zijn. Zelf zat ik op de Johannesschool, zoals veel kinderen uit Patriomium-buurten. Een paar weken geleden had mijn zoontje een voetbaltournooi bij Vlug en Vaardig. Ik liep daar Anton Rakers tegen het lijf, die bij jou in de straat woonde en trouwens nog woont. Ans zat bij mij in de klas en ook Jan Kleine, die tot ongeveer 1971 op het Groenpad woonde. Heeft Gert Uiterwijk ook niet in jullie straat gewoond? En klopt het dat hij nog een zus Rita had? Rob Nieuwenhuizen heb ik vorig jaar nog gesproken. Je ziet, ik ben nog aardig thuis in jullie oude straat.

Groeten,
Jan Luiten