H. Berghaus

Overtoomse Veld

Soms is een reactie zo uitgebreid dat deze een verhaal op zich vormt. Zo ook onderstaand verhaal van Peter van Zwam.

Op de achtergrond Koningin Wilhelminaplein 2-4: Berghaus (Eerste Nederlandse Dames- en Kindermantelfabriek). Foto: 9 augustus 1971. Herkomst: Stadsarchief; Collectie Stadsarchief Amsterdam: eigen fotodienst, J.M. Arsath Ro'is (fotograaf)

Eigenlijk lees ik heel weinig verhalen over het confectiebedrijf Berghaus dat op het wilhelminaplein in een mooi pand in de jaren 60 toonaangevend was voor de damesmode in Nederland, wat mantels en mantelpakjes betreft.

Ik werkte daar als fakturist en zat daar van september 1964 tot september 1970. Het gebouw bestond uit de laadperon, expeditie, met als opperhoofd Giel de Jong, met zijn maatje Joop. Dan de verzendafdeling en inpakafdeling, de perserij op de begane grond. Op de eerste afdeling zaten de kantoren en de modinettes van het modellen atelier, op de tweede etage zaten de directies, de familie Deiter en de personeelskantine, waar je heel goedkoop een heerlijke lunch kon kopen - niet te geloven - maar een sneetje brood met beleg 10 cent, kun je je dat voorstellen? Dat was in 1965, het jaar waar de Haagse beatgroep Q65 zijn eerste hit had: Youre the victor.
Op de derde etage zaten de coupeurs en de snijtafels die de patronen moesten snijden en aan de andere kant van deze etage zaten de modinettes. Op de 4e etage zaten de verkopers en de modinettes ofte wel de pasdames, die voor de modezaken de nieuwste collecties toonden.
Hier bestelden bijvoorbeeld C&A, LAMPE, VOS, WITTEVEEN, DE BIJENKORF
PEEK&CLOPPENBURG en V&D, maar ook de kleinere modezaken hun mantels.
In een slappe periode de tussenliggende maanden van een overgang van een seizoen mocht ik vaak met de chauffeurs - met die grote Mercedessen - meerijden om de kleding af te leveren. We gingen dan 's morgens vroeg op pad om de winkels in de Randstad te bevoorraden en kwamen meestal tegen vijf uur in de middag terug. Ook kwam ik veel bij de thuisnaaisters die knopen aan moesten zetten of iets dergelijks. En overal koffie natuurlijk want de chauffeur was altijd in voor een praatje.
Het was een heerlijke tijd waarin de loonzakjes elke vrijdag in de kantine werden uitgedeeld.

Helaas ben ik veel namen vergeten, maar ken er nog wel wat:
Miep Schreuder, Peggie bol, Peter Edens, Wilem Bant, de heer Stein (broer van Cor Stein), de heer Morrien, de heer Zegers, de heer Sneeloper, de heer Callenbach en Frans Smit (+ Sjoukje Spijker).

Ja, het zijn er niet veel, maar welicht wordt de lijst langer. Het is ook meer dan 50 jaar geleden, maar wel leuk als er oud collega's zouden reageren.

C.j.e gilles

Mijn vader

Mijn vader heette Jan Gilles en kwam uit Haarlem en heeft hier gewerkt.

Frans Mank

Postkamer

Ik heb er rond 1973 gewerkt, eerst op de postkamer, waar de heer van Raalte de chef was, door dit werk, kwam ik regelmatig in de kelder, in de huisdrukkerij.

Daar werkte een drukker, van Indonesische afkomst, Henk Zopfie, die wel eens naar het toilet moest, en dan lette ik even op de draaiende machine, zo heb ik spelenderwijs het offsetdrukken geleerd, en toen de heer Zopfie steeds meer opslag ging vragen, was het plafond bereikt, hij ging weg, en ik ging naar de drukkerij.

Ongeveer 34 jaar later werkte ik bij van Gend en Loos, en moest ik iets afleveren bij Berghaus, en werkte de hr van Raalte er nog, nu op de afdeling fournituren.

Dat van die Filipijnse vrouwen weet ik nog, ik meen mij te herinneren, dat ze om het half jaar, afgelost werden, door een nieuwe ploeg.

greet Dikkes

mijn vader werkte daar

Mijn Vader Pieter Dikkes heeft daar als perser gewerkt.

Ik heb nog fotos van toen hij 25 jaar jubileum heeft gevierd.

Hij heeft ook in de Agatha Dekenstraat gewerkt.

Ik weet nog dat er een sociale of maatschappelijk werkster werkte, en omdat wij uit een groot gezin kwamen kregen we weleens nieuwe pyjama's voor zover ik me kan herinneren.

Jacqueline Cruden

Bij welk pensioenfonds zijn de oudwerknemers van Berhaus onder gebracht.

Voor mijn moeder ben ik op zoek naar het pensioenfonds voor oud werknemers van Berghaus. Wie kan mij verder helpen.

Jacq

Pensioenfonds voor oud werknemers van Berhaus

Voor mijn moeder ben ik op zoek naar een pensioenfonds waar Berghaus destijds bij aangesloten was. Misschien weet iemand waar dat tegenwoordig onder gebracht is.

joke schuurink

modinette

heb denk ik 1964 mijn opleiding gedaan voor modinette na geslaagd naar boven volgens mij toen aan de lopende band jassen gemaakt je had er ook een winkel in het gebouw waar je jassen en mantelpakjes kon kopen want er was wat mee volgens mij was de chef boven meneer koning als ik mij het nog kon herinneren leuke tijd gehad

we hebben ooit nog eens op de huishoudburs geslaan met naaimachines

Rene Bins

Cees de Waal, medewerker magazijn

Mijn schoonvader, Cees de Waal, heeft vanaf omstreeks 1970 tot zijn pensionering in 1985 bij Berghaus in het magazijn gewerkt. Zijn er mensen hier die hem hebben gekend? Helaas is mijn schoonvader in 2011 overleden. Kan iemand mij ook vertellen bij welk pensioenfonds Berghaus was aangesloten?

Dorien

bronzen penning

ik ben in het bezit gekomen van een bronzen penning van H Berghaus. Op de achterkant staat PG Termeulen en de data 2-8-1954  2-2-1967. Is er iemand die mij hier iets meer over kan vertellen?

groet,

Dorien

Ineke Scheepstra

moeder

Mijn moeder Rietje Scheepstra heeft samen met haar zus Sietske Anne, na de oorlog gewerkt bij Berghaus. Moeder was strijkster en Anne zwaaide de scepter over de afdeling. Helaas kan Rietje niet reageren. Zij is in 1976 gestorven. Maar zij had het vaak over haar werk in positieve zin.

Het gezin Scheepstra was heel blij dat de 2 meiden werk hadden bij Berghaus. Zij zijn de zeer moeilijke tijd, met een zus aan bed gekluisterd, goed doorgekomen dank zij hun werkgever.

Hartelijke groet van Ineke, dochter van Rietje.

Marcel van Ling

Chauffeur bij Berghaus

Wat een leuk verhaal om te lezen.

Vanaf mijn 5e kwam ik al bij Berghaus en de familie Deiters over de vloer. Mijn opa was daar chauffeur van dhr Ben Deiters en later voor Pieter Deiters maar bestuurde ook een vrachtwagen die 3 x per week naar de fabriek in Genk reed.

Ik heb 12.5 jaar gereden voor dhr Deiters, een baan die ik van mijn opa heb overgenomen toen hij met pensioen ging. Heb een leuke tijd gehad met erg veel leuke collega's. Op 31 maart is er een reünie, op Facebook moet je even zoeken op reünie Berghaus en dan kun je je aanmelden.

Yvonne

coupe-chef van Berghaus

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij heeft mijn opa bij Berghaus gewerkt in de jaren zestig. Zijn naam was Jacobus (Co) Klem en hij was daar werkzaam als coupe-chef. Wie herinnert zich hem nog?

Aad Ros

Model van Berghaus

Mijn zus (Joyce Ros )was vroeger model bij Berghaus in de jaren '60.Ik heb nog een foto uit die tijd.
Mocht er nog iemand zijn die haar kende dan hoor ik het graag.

T. Greuter

Bark-Journaal

Bij het (op)ruimen van heel veel papieren van mijn ouders kwam ik een uitgave van "Bark-Journaal", 1e jaargang no. 8 uit december 1947 tegen. Dit blad was het orgaan voor de Personeelsleden van de C.V. Eerste Nederlandsche Dames- en Kindermantelfabriek H.Berghaus Amsterdam en van de C.V. Pelterijenmaatschappij "Arctic".
Tijdens mijn speurtocht op het internet heb ik de indruk gekregen dat het bedrijf (in Nederland) niet meer bestaat. Het enige dat rest is Berghaus Plaza, maar daarin zijn andere bedrijven gevestigd.
Ik weet wel iets van Berghaus (op de Keizersgracht). Misschien is iemand geïnteresseerd in het hiervoor genoemde personeelsorgaan. Laat het me maar weten.

Metin d

Op zoek naar een medewerkster van berghaus 1977-1979

in de jaren 1977 -1979 heb ik auto's gewassen op het parkeerterrein van confectiecentrum en van berghaus ik heb toen geroepen door een medewerkster van berghaus die mij vroeg of ik broers en zusters had ik antwoorde dat ik 2 zussen en 4 broers had hierop mocht ik 7 trader broeken uitzoeken van haar het was volgens mij op de tweede verdieping ik weet nog wel dat ze een zoon had Martijn en dat ze op de Nachtwachtlaan woonden en dat ze gescheiden was ik ben een keer uitgenodigd voor de verjaardag van Martijn die zal ongeveer mijn leeftijd zijn 47 jaar ,mijn vraag is wie weet over wie ik het heb en wat is de achternaam of wie kent deze dame ik ben namelijk heel lang op zoek naar hen maar helaas kan ze niet traceren mogelijk dat u mij kunt helpen m.v.g Metin

Wilma Aalders

Re: philippijnen

ton:
Is er ook niet een periode geweest dat er philippijnse naaisters in dienst werden genomen? Hierheen gehaald door Berghaus en in de Bijlmer gestationeerd werden?

Ja zeker. Ergens ongeveer in 1967/1968 waren er in Ulft bij Berghaus heel veel meisjes uit de phillipijnse meisjes werkzaam. Ik zelf denk 300 maar begin te twijfelen aan het aantal. Ik werkte op kantoor van 1967 tot 1970.

Frans Mets

Wil de Ruiter

Goede middag, iemand die mijn moeder Wil(mientje) de Ruiter kent van vroeger, werkte bij Berghaus in de jaren 50

E. Meijers

Berghaus oudste plannen uit 1953

Ik ken het bedrijf niet, maar ik zie dat het bedrijf oorspronkelijk plannen had om een een kantoor/fabriek te bouwen aan de Prinsengracht, op de plaats waar het Anne Frank huis staat. Ik kwam deze tekening tegen bij het RCE. Zie http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/alle-afbeeldingen/?q=30025468.
Ik was even op zoek voor mijn site amsterdamsegrachtenhuizen.nl naar foto's

Sipon

Re: Re: Re: Re: berghous

Pter van Zwam:
Zwarenkant:P.Zwarenkant:m.looij:ik lees steets dat berghous op de rosengracht zat daar heeft hij nog nooit gezeten ik werkten in de Agatendekenstraat en in 1961 zijn we verhuist naar het koninging wilhelminaplein ik weet alleen dat op de rosengracht Maxix zat en die werkten voor Stibben zat naast berghous op het wilhelminaplein daar maakten ze mantels van beteren klassensoryy mate you are wrong , in the first place its Hans Berghaus not Berghous en they were operational at the Rozengracht besides Luckners dans hal .My niece use to work there and I did visit her there sometimes before I joint Berghaus at Wilhelmina Square Her naam was J .Laarhoven check it out if you willI was wrong Luckner was undernead the attelier van Berghaus I met my wife of 57 jaar marrige there on the 11-4-1954 so not a place you would easely forget don't you think ., I hope you can read english my dutch is not that good anymore ,i now live in New Zealanfd sinds 1966
Bobby Brooks was een onderdeel van H.Berghaus en zat op de Rozengracht enkele panden verderop naast Wim Bonel , de danschool!
Bobby Brooks ontwierp kleding voor tieners!

Heeft zeker wel op de rosengracht gezeten

Jurjen Tielemans

Werkend in Berghaus Plaza bij Ipsos

Wat leuk om al deze verhalen te lezen. Momenteel werk ik in het voormalige pand van Berghaus dat nu Berghaus Plaza heet. Ik werk als facility manager bij Ipsos en ik zou het leuk vinden als er foto's beschikbaar zijn van de binnenkant van Berghaus in de periode dat er nog naaimachines en dergelijke stonden. Als er voldoende foto's zijn die ik kan en mag gebruiken kan ik huidige bezoekers laten zien hoe het er vroeger uitzag en de mensen enigszins bekend maken met de geschiedenis van het pand. Ik ontvang graag foto's en reacties via mijn mailadres jurjen.tielemans@ipsos.com

Ria de Klerk

1e Baan na school 1964

Leuk om bekende namen tegen te komen na zoveel jaar. Mijn peettante Riek van den Berg werkte ruim 40 jaar op het atelier en was later controleuse bij Gerrie de Grunt en de heer ter Winkel. Door haar ben ik na de U.L.O ook terecht gekomen bij Berghaus op de Loonadministratie bij juffrouw Leen Kuiper en Victor d'Haens. De heer Van Rooijen zat in een kamertje apart op onze afdeling en mijnheer Dick de Wilde (zijn zuster werkte in de kantine), hij zat achter het glas waar ook onze boekhoudmachine stond. Hij was de vrolijke noot in het hok en we deden dan ook vaak de deur dicht. Mijnheer Verhoeven en mijnheer Dullemes(?) zaten samen ook in een glazen ruimte.
Het geld voor de uitbetaling van de week- en maandsalarissen werd door één of twee personen (F. van Vuuren, chef chauffeurs) bij de bank gehaald in een Daf bestelautootje en door ons in doorzichtige zakjes gestopt met een smalle loonstrook erbij, wat door de chefs van de afdelingen aan de balie van de loonafdeling werd opgehaald. Eén van ons zat 's middags in de kantine om vragen te beantwoorden over het salaris. Ook hadden we vakantiebonnetjes, die allemaal ingeleverd en bewaard werden.Er was ook een toneelclubje, die wel optraden ook in Ulft en Wehl.
Ik heb er met veel plezier gewerkt mede omdat we op de leiding na allemaal jong waren.