H. Berghaus

Overtoomse Veld

Soms is een reactie zo uitgebreid dat deze een verhaal op zich vormt. Zo ook onderstaand verhaal van Peter van Zwam.

Op de achtergrond Koningin Wilhelminaplein 2-4: Berghaus (Eerste Nederlandse Dames- en Kindermantelfabriek). Foto: 9 augustus 1971. Herkomst: Stadsarchief; Collectie Stadsarchief Amsterdam: eigen fotodienst, J.M. Arsath Ro'is (fotograaf)

Eigenlijk lees ik heel weinig verhalen over het confectiebedrijf Berghaus dat op het wilhelminaplein in een mooi pand in de jaren 60 toonaangevend was voor de damesmode in Nederland, wat mantels en mantelpakjes betreft.

Ik werkte daar als fakturist en zat daar van september 1964 tot september 1970. Het gebouw bestond uit de laadperon, expeditie, met als opperhoofd Giel de Jong, met zijn maatje Joop. Dan de verzendafdeling en inpakafdeling, de perserij op de begane grond. Op de eerste afdeling zaten de kantoren en de modinettes van het modellen atelier, op de tweede etage zaten de directies, de familie Deiter en de personeelskantine, waar je heel goedkoop een heerlijke lunch kon kopen - niet te geloven - maar een sneetje brood met beleg 10 cent, kun je je dat voorstellen? Dat was in 1965, het jaar waar de Haagse beatgroep Q65 zijn eerste hit had: Youre the victor.
Op de derde etage zaten de coupeurs en de snijtafels die de patronen moesten snijden en aan de andere kant van deze etage zaten de modinettes. Op de 4e etage zaten de verkopers en de modinettes ofte wel de pasdames, die voor de modezaken de nieuwste collecties toonden.
Hier bestelden bijvoorbeeld C&A, LAMPE, VOS, WITTEVEEN, DE BIJENKORF
PEEK&CLOPPENBURG en V&D, maar ook de kleinere modezaken hun mantels.
In een slappe periode de tussenliggende maanden van een overgang van een seizoen mocht ik vaak met de chauffeurs - met die grote Mercedessen - meerijden om de kleding af te leveren. We gingen dan 's morgens vroeg op pad om de winkels in de Randstad te bevoorraden en kwamen meestal tegen vijf uur in de middag terug. Ook kwam ik veel bij de thuisnaaisters die knopen aan moesten zetten of iets dergelijks. En overal koffie natuurlijk want de chauffeur was altijd in voor een praatje.
Het was een heerlijke tijd waarin de loonzakjes elke vrijdag in de kantine werden uitgedeeld.

Helaas ben ik veel namen vergeten, maar ken er nog wel wat:
Miep Schreuder, Peggie bol, Peter Edens, Wilem Bant, de heer Stein (broer van Cor Stein), de heer Morrien, de heer Zegers, de heer Sneeloper, de heer Callenbach en Frans Smit (+ Sjoukje Spijker).

Ja, het zijn er niet veel, maar welicht wordt de lijst langer. Het is ook meer dan 50 jaar geleden, maar wel leuk als er oud collega's zouden reageren.

Pter van Zwam

Re: Re: Re: berghous

Zwarenkant:
P.Zwarenkant:m.looij:ik lees steets dat berghous op de rosengracht zat daar heeft hij nog nooit gezeten ik werkten in de Agatendekenstraat en in 1961 zijn we verhuist naar het koninging wilhelminaplein ik weet alleen dat op de rosengracht Maxix zat en die werkten voor Stibben zat naast berghous op het wilhelminaplein daar maakten ze mantels van beteren klassensoryy mate you are wrong , in the first place its Hans Berghaus not Berghous en they were operational at the Rozengracht besides Luckners dans hal .My niece use to work there and I did visit her there sometimes before I joint Berghaus at Wilhelmina Square Her naam was J .Laarhoven check it out if you will
I was wrong Luckner was undernead the attelier van Berghaus I met my wife of 57 jaar marrige there on the 11-4-1954 so not a place you would easely forget don't you think ., I hope you can read english my dutch is not that good anymore ,i now live in New Zealanfd sinds 1966

Bobby Brooks was een onderdeel van H.Berghaus en zat op de Rozengracht enkele panden verderop naast Wim Bonel , de danschool!
Bobby Brooks ontwierp kleding voor tieners!

Fred Smid

Re: philippijnen

ton:
Is er ook niet een periode geweest dat er philippijnse naaisters in dienst werden genomen? Hierheen gehaald door Berghaus en in de Bijlmer gestationeerd werden?

Mijn broer en ik hebben in de tijd gereden bij het GVB en daar deden we de Pina express we pikten de dames op verschillende plaatsen op in Amsterdam en brachten ze naar Berghaus ik ben zelf getrouwd met en Pina en er wonen nog steeds meiden van toen hier in Nederland die met een kaaskop zijn getrouwd er zijn er ook veel weer terug gegaan naar de PH , op dagen zoals Indipendensday komen we allen bij elkaar en zie veel Pina's en spreek je zo nu en dan een ex medewerkster van Berghaus.

Zwarenkant

Re: Re: berghous

P.Zwarenkant:

P.Zwarenkant

Re: berghous

m.looij:

m.looij

berghous

M.LOOIJ

berghous

ik heb zes jaar bij berghous gewerkt als perser en ben mee verhuist van de agatendeken straat naar het kon wilhelminaplein max looij ps
Dit is het enegenbedrijf dat geen pensioen voor mij heeft betaald.
Daar werkten ook de eerste turken die kwamen uit Gent belgie.

Peter Zwarenkant

Een oude bekende

Heel leuk om dat te lezen en om te horen dat die tijd een gode tijd was ,ik hebt daar ook gewerkt als onderhouds monteur for de snij afdeling ,mijn baas was meneer vender Berg hij was de baas van de technische dienst ,de namen Loevendi en Muller de perser en jan de Bree de electrizijn schiten me even te binnen ,Ik heb daar gewerkt van 1964 tot begin 1966 want emigreerde toen naar New Zealand waar ik nu nog steeds woon ,ik woon nu in Christchurch de stad waar we zo'n grote aardbeving hebben gehad.Ik was in juni van dit verleden jaar nog in amsterdam en be nog even wezen kijken bij Berghaus maar het is zo veranderd ..Het was een leuke tijd daar te werken ik heb er wat af gelachen met de jongens van de technische dienst ,ook met rinus zijn achternaam ontsnapt me op het ogen blik .Het was leuk om even aan die tijd terug te denken ik ben nu 76 en heb een goed geheugen ,ondanks mijn Hollands is niet zo goed meer .wel het aller beste met deze pagina ik kom nog wel eens langs om te kijken of er nog meer oude vrienden hier op antwoorden .Take care you all and make the most of life

ton

philippijnen

Nel Bakker-ter Woort

Berghaus

Mijn zus Anneke heeft een paar jaar bij Berghaus gewerkt. Wij woonden aan de andere kant van de gracht, in de Delflandlaan. Ik kan me de personeelsverkopen herinneren, ik heb daar een prachtige "maxi'-jas gekregen, met bijbehorende flaphoed. We hebben ook ooit een kerstboom gekocht via Berghaus. Later, toen ik op de Plesman MAVO zat fietste ik er altijd langs, een vreselijke tochthoek was het, wat alleen maar erger werd toen het Confectie centrum er ook kwam.

Lenie

berghaus

Bobbie Brooks ik kan me dat ook nog wel herinneren. En de sinterklaasfeesten van Berghaus waar ik als kind naar toe mocht. Nog op de Rozengracht. Een voorstelling van iets dan kwam de sint, spannend natuurlijk, en dan mocht je een handje geven en kreeg je een kado. Altijd iets leuks met snoep en uiteraard een lap stof met voering. Ik had dus elke jaar een spiksplinternieuwe winterjas. Die liet mijn moeder maken door een ex coupuse van Berghaus. Die lap stof interesseerde mij helemaal niet maar wel het kado. Waren altijd leuke middagen. Tot ik natuurlijk te oud was en niet meer in de goedheiligman geloofde.

Peter van Zwam

BERGHAUS

Leni,
De broers waren de heren Deiters,èèn daarvan is inderdaad bij de jacht sport om het leven gekomen. in de jaren 60 is er ook een zoon opgenomen in de direktie van die broers. Het bedrijf op de Rozengracht heette BOBBY BROOKS, speciaal gericht op modekleding voor teeners en jongere.
Het is allemaal zo`n lang tijd geleden 1964 -1970 toen ik daar werkte moet je nagaan , de collega`s die toen 30, 40 en 50 jaar waren
zijn overleden of stokoud ,daar krijg je geen reunie meer van.
Alleen wat mij verbaast in 2011 , dat de mode van vandaag er precies zo uitzag als in de jaren 60.

lenie

berghaus

mijn vader (overleden 1967) heeft jaren bij Berghaus gewerkt. Eerst nog op de Rozengracht, dacht ik,in Amsterdam. Later op het Koningin Wilhelminaplein.
Ooit nog een soort muntje gehad voor het slaan van de 1e paal van het Confectiecentrum. Ik weet alleen dat hij het wel eens over dhr. Snieder had. De rest van de namen zeggen mij niet veel maar ik was nog erg jong dat mijn vader overleed dus veel weet ik er ook niet meer van. Wel dat hij vaak een idee had over dat iets beter kon en dat ook indiende en daarvoor dan een geldbedrag kreeg. Zo heeft hij er een aantal ingediend en die zijn ook gebruikt. En dat had natuurlijk altijd te maken met efficienter maar vooral goedkoper. Hij werkte op de stoffenafdeling. Ik weet ook nog dat 1 van de directieleden toen bij een jachtongeluk om het leven is gekomen waar uiteraard wel over gesproken werd thuis. De directie bestond volgens mij uit een paar broers.

Siebe de Roos

leuk om te lezen over Berghaus

Leuk om eens te lezen over Berghaus, wij hebben deze hele buurt zien bouwen en toen de torens van het confectiecentrum verrezen, waar wij vanuit de verte op uit keken, spraken wij eigenlijk over dat gebied altijd als "bij Berghaus".

Siebe de Roos

st.deroos@hotmail.com

bert

confectiecentrum

hoi Peter,

je weet wel dat ik geen oud collega ben, maar herinneringen aan Berghaus heb ik wel, want mn middelbare school Christelijke Scholengemeenschap Pascal zat er naast. Confectiecentrum zat er schuin tegenover.

Een van mn schoolvrienden had een gloednieuwe Kreidler, vijfbak met voetversnelling. ik een proefritje maken door de parkeergarage van het Confectiecentrum. Vrachtauto van de andere kant, remmen, slippen, brommer kaduk.. vriend niet blij... zo gaat dat