Pasgeboren buurmanneke

Auteur: Thom Geers
Slotermeer
Burgemeester Van Tienhovengracht. Met op de voorgrond brug 609 in aanbouw. Gezien in zuidelijke richting, met onder andere de Herman de Manstraat en de Herman Robbersstraat. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 1953

Dat was ik aan het eind van de winter van 1956 in de Arthur van Schendelstraat nummer 11.

Een reactie op het verhaal De Lourdesscholen in Slotermeer.

Nog een jaar of wat te jong om de herinneringen uit het verhaal De Lourdesscholen in Slotermeer te kunnen delen, maar evengoed een feest van herkenning. Meester Bos, inmiddels hoofd van de O.L.V. van Lourdesschool gebouwd naast de toen nieuwgebouwde gelijknamige R.K. kerk, stond ook toen bekend om z'n sigaar! Behalve een noodschool moet er ook in de Arthur van Schendelstraat een noodkerk hebben gestaan met aan het hoofd een al even markant figuur bouwpastoor Nijs. De pastoor kwam nog wel eens op de Zondag op bezoek met zijn licht blauwe overdekte scooter (BMW Isetta).

Van de buurt herinner ik me vooral het pleintje aan de Herman de Manstraat, waar we busjeram speelden, tikkertje, stoepjeranden en voetbal. En de bankjes op dat plein, die door de moeders benut werden bij het matten kloppen. En het dubbele trappetje naar de van Tienhovengracht, waarlangs een fietshelling liep waar je heerlijk op de rolschaats vanaf kon roetsjen. De uitbouw aan het bruggenhoofd van de brug over die gracht naar de Fokstraat: een heerlijke plek om je te verstoppen. En later de spoordijk achter de Kramergracht, toen nog een kaal talud, waar je als jochie allerlei avonturen kon beleven.

Maandag wasdag, woensdag gehaktdag en op vrijdag onvermijdelijk vis! Zondagsrust met het kenmerkend schoengeklak van kerkgangers. Losse melk aan de deur, de olieman en de aardappelboer met navelsinaasappels: mooie herinneringen.

esther blankenzee

heerlijke jeugd

Ik woonde met mijn ouders en broer en zus , in de johan greivestraat .Een straat achter de jan toorop straat. op julie foto's kwam ik mijn school tegen, de sint rafael school. jan tooropstraat 101. op het grasveld naast onze flat tond de kleuterschool de gruto en later de wulp genaamd. Beneden ons waren winkels. Je kon heerlik buiten spelen, blikkie trap, stoepranden, bortje tik. Eerst in de zandbak en ook hutten bouwen in de bosjes en op het schoolplein van de lomschool rolschaatsen. iedereen kon iedereen, zo leek het. Je zat op de zelfde school , kerk, verenigingen.
Op jullie beeldbank herkende ik een foto van het august alebeplein, met zijn spuiten, waar we zomers heerlijk onder konden lopen. Ik herkende zelfs mijn moeder, haar vriendin en wij drie kinderen. Graag zou ik die foto vergroot willen hebben.Hij is gemaakt in een onopgemerkt moment, van samen praten en spelen.