Hollanders stonden naar me te kijken!

Verteller: Cornelly
Amsterdam-West

In oktober 1955 ben ik naar Nederland gekomen. Eigenlijk was ik in Suriname bezig met een opleiding voor vroedvrouw voor districten. Maar door de politieke omstandigheden kregen de heren ruzie en werd de hele opleiding opgeheven.

Cornelly als vroedvrouw Foto: collectie Cornelly

Het eerste half jaar in Nederland zat ik in Alkmaar. Ik vond het wel vreemd want ik kon mij niet voorstellen dat de Hollanders niks over ons wisten. Je liep op straat en iedereen stond naar je te kijken, ze vonden het heel vreemd iemand met en andere kleur te zien!

Later ging ik naar de Amsterdamse kweekschool voor vroedvrouwen. Een hele fijne directeur gehad. De meisjes waren ook heel leuk. Niet te vergelijken met het Diaconessenhuis in Naarden waar ik kwam. Daar waren ze verschrikkelijk racistisch!

Ik woon nu in de Torenstraat in de Mercatorbuurt. Ik vind het heerlijk nu met de zomer. Dan kan ik op het bankje zitten en komt iedereen een praatje met me maken.
Mijn vriendin en ik hebben een tijdje voor de Marokkaanse jongens gekookt en activiteiten met ze gedaan. Ze geven je echt respect als een ouder. Dat vind ik heel belangrijk.

Kijk hier naar het fotoverhaal op YouTube.

Dit verhaal is één van de fotoverhalen (zogenaamde digi-tales) die onder leiding de fotografen Dominique Panhuysen en Bernice Siewe door vrouwen uit Nieuw-West tijdens een aantal workshops in Vrouw en Vaart gemaakt zijn.