Wonen op de Jacob van Lennepkade

Oud-West

Ik begreep nooit het verschil tussen God en Sinterklaas

Jacob van Lennepkade 55-75, met rechts de Eerste Constantijn Huygensstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, 1959

Namen
Tot mijn 7e jaar heb ik op de Jacob van Lennepkade 65 gewoond. Het was een benedenhuis en 1-hoog. Ik herinner me best nog veel van die tijd. De tuin met een trapje. In die tuin, die gegrensd zal hebben aan de tuin van de Bosboom Toussaintstraat, stond een klapbessenstruik.
Op 3-hoog woonde de familie Slatman (of Schlattman?). Willeke Slatman was zo'n beetje van mijn leeftijd. Naast ons woonde Ansje Smit. Zij was bevriend met mijn zus, zij waren zo'n 8 jaar ouder dan ik. Later is Ans Smit met haar man en kinderen op nummer 65 gaan wonen. Verderop woonde Hans Jansen, dat is later een volleyballer of een handballer geworden en een familie De Jong. Dan had je Ineke en Peter - verderop op de Jacob van Lennepkade - boven 'Blauwtje'. Hun achternaam weet ik niet meer. In de Alberdinck Thijmstraat woonde een Paula, volgens mij een vriendin van Ans en mijn zus. Om er te komen ging je een soort poortje door.

Kleuterschool
Ik heb op een christelijke kleuterschool gezeten, heette later Roodkapje. Op de Overtoom bij juffrouw van Es en ik weet nog dat ik nooit het verschil begreep tussen God en Sinterklaas. Er werd daar verteld - dat is toch werkelijk te gek eigenlijk - dat je maar in één Iemand mocht geloven en dat was God en als je nog ergens in geloofde was dat een grote zonde. Maar hoe zat dat dan in december met Sinterklaas? Een ernstig vraagstuk voor een vierjarige.
Op de kleuterschool kreeg ik twee vriendinnetjes een tweeling. Dat waren Betty en Liesbeth Ebel. Zij woonden ook op de Jacob van Lennepkade maar in dat gedeelte naar de Nassaukade toe. Later verhuisden ze naar Amstelveen.

Aap, noot, Mies
Ik heb nog een half jaar op de Spieghelschool gezeten bij juffrouw Schalkwijk. Daar leerde je nog lezen met het toen al ouderwetse aap, noot, mies.
Toen ik in Amsterdam-Oost woonde en daar op de Proffesor Pieter Zeemanschool ook in de eerste klas terecht kwam, hadden ze een leesplankje met boom, roos, en nog wat. Dat vond ik toen zo raar.

Oost en West
Woonboten lagen er nog niet zo op het gedeelte van de Jacob van Lennepkade waar ik woonde. Ik herinner me nog wel ijs op de grachten, en ook dat je gewoon al buiten speelde daar. En toen verhuisden we dus naar Oost.
Toen ik getrouwd was hebben we nog een tijd in De Bentinckstraat gewoond in de Staatsliedenbuurt, dus was ik weer even in Amsterdam-West terug.

O ja, Constance Jacqueline, mooie franse voornamen, maar ik ben genoemd naar de Constantijn Huijgensstraat en de Jacob van Lennepkade.

Joke de Groot-Hartsuiker

Herinneringen

Tot mijn begin vierde jaar woonde ik precies op de punt eind Jacob van Lennep kade.

De straat op die hoek lag een aardige tijd open..Ik speelde met mijn emmertje en schepje daar vaak..

Schuin boven ons woonde tante Tinie..Die lampenkappen maakte..Niet mijn echte tante..Maar we noemden haar zo..

Als ik nu de geur van een bepaald plastic ruik zit ik weet bij haar..In gedachten

Boven ons de fam.Echthuysen

Ik ging naar kleuterschool het Roodborstje achter de Pieter Langedijk straat..

Later zou ik naar de Nijverheidsschool in de Pieter Langendijk straat gaan..Maar dat kon ik toen nog niet weten.

Tijdens de tijd op de kleuterschool moest ik tussen de middag altijd overblijven bij Marion de Boer..Die vlak bij de school woonde...Haar vader heette Dick..We kregen altijd een bord pap..

Vlak na mijn vierde verjaardag verhuisden we naar de Schinkelhavenstraat in Amsterdam Oud Zuid..

a.h.meijer

J. van Lennepkade

sorry voor de tikfouten !

a.h.meijer

J. van Lennepkade

Weet uw leeftijd niet, maar was woonachtig op deze plek van pakweg 12926 - 1950 en ken het hele blok met voormalige winkels met evt. de bewoners.
De afgedrukte foto is van de sigarenzaak na overname van de vorige (mijn vader).
Ben in het bezit van foto met vader in deuropening.
Lees veel over Muller Nassis.
Inderdaad een markant figuur, die een bokehandel had (meen ik) in de Bosboom en daarna naar het Waterlooplein vertrok,
Mocht u geëinteresseerd zijn in foto en randverhalen uot die periode, dan hoor ik wel.
Groetend,
A.H. Meijer
Diemen
a.h.meijer@hccnet.nl

Arno J Hekelaar Gombert

Re: Re: Muller Massis

Hi Dick,

Alle begrip, natuurlijk, het is ook iets uit ons verleden.. Ik hoor wellicht wel wat van Scott als hij tijd heeft en er wat in ziet. In ieder geval fijne feestdagen en een voorspoedig 2014.
groetjes,
Arno

Arno

Re: Scott en Theodoor, de kinderen van Marjolein

Hi Dirk,

Met mij gaat het prima, met Karin ook, zie haar zo nu en dan, spreken elkaar regelmatig.
Ik werk in de IT en Karin is Stewardess.
Mijn vader vertelde onlangs nog dat hij Marjolein een bijzondere vrouw vond. Weet je of Scott zijn moeder of Theodoor nog wel spreekt? Doe hem in ieder geval de groeten!
groet,
Arno

Arno Hekelaar Gombert

Scott en Theodoor, de kinderen van Marjolein

Hi Dirk, Weet jij ook misschien hoe het met Scott en Theodoor is vergaan?
groet,
Arno

Dirk

Re: ook familie 6 september

Mauri Muller Massis:
Ik ben ook een Muller Massis, de middelste dochter Mauri, wij woonden eerst in Bosboom Toussaintstraat waar ik ben geboren en zijn later, toen mijn vader zijn bedrijf een drukkerij, moest opgeven voor de Duitsers en had zijn machines verstopt in een onderstuk in de Alberdingk Tijmstraat.
Als het regende stonden mijn broer Hans en ik die kelder met blikjes op kaplaarzen leeg te scheppen.
We hadden een klein bruin hondje Bijkie die ik als pup op straat had gevonden.
Door omstandigheden ben ik op mezelf gaan wonen toen ik 17 jaar was, mijn ouders hebben daar nog vrij lang gewoond, ik was al getrouwd en had toen Dirk.
Ze zijn toen later naar een bejaarden huis gegaan,mijn moeder heeft ook nog een tijd bij mijn zus Marjolein gewoond.
Zo dat was het zo,n beetje.
groet Mauri

Helaas is Mauri Muller Massis 12 oktober 2012 na een langdurig ziekbed overleden.

Karin Edwards Gombert

"Opa Mullermassis

Ik herinner mij jouw opa omdat zijn dochter
Marjolein voor ons Karin en Arno Gombert
Heeft gezorgd
Ik ben eindelijk begonnen met de eerste stappen voor het schrijven van mijn eigen boek
Fijn om de herkenning terug te vinden in alle reacties
Dank :)) en zou graag eens willen babbelen met de kleinzoon van opa mullermassis

Mauri Muller Massis

ook familie 6 september

Door omstandigheden ben ik op mezelf gaan wonen toen ik 17 jaar was, mijn ouders hebben daar nog vrij lang gewoond ,ik was al getrouwd en had toen Dirk.
groet Mauri

Dirk

Constance Terlingen:
Dirk Muller Massis:Leuk dit even te lezen. Ik ben een klein zoon van Dirk Muller Massis. Ik kan mij de kade ook nog zo goed herinneren. Mijn grootvader is in 1991 overleden. Ik loop nog wel eens over de kade en kijk dan altijd weer even het portiek met de trap in en kijk even naar boven.
Hoi Dirk, wat leuk deze reactie. Ik was pas 7 toen wij van de jac. van lennepkade vandaan gingen, maar je opa was zo een markant figuur die is me altijd bijgebleven. En ik heb later ook nog wel boeken bij hem gekocht.
Groetjes

Maurits IJsbrand Muller Massis (1899-1991) Bloemendaal. Amsterdam en Parijs daar was hij het liefst. Hij was graag tussen het ''gewone'' volk.  Foto halverwege de jaren 80

Maurits IJsbrand Muller Massis (1899-1991) Bloemendaal. Amsterdam en Parijs daar was hij het liefst. Hij was graag tussen het ''gewone'' volk. Foto halverwege de jaren 80

Maurits IJsbrand Muller Massis Hier was hij 66 jaar en begon met boeken verkopen op het Leidseplein jaar 1966.

Dirk

Groetjes

Mijn excuus voor deze late reactie. Inderdaad hij was een markante persoonlijkheid. Hij komt uit een geslacht van nog wel meer markante persoonlijkheden. Zijn vader was in de jaren 20/30 een zeer gevierd advocaat, vergelijkbaar met Bram Moszkowicz nu. Hij is in 1970 gestopt op het Leidseplein. Daarna in 2 verschillende bejaardentehuizen gezeten en uiteindelijk in 1091 overleden op 92 jaar. Leuk dat hij jou zo heeft geboeid! Groetjes, Dirk

Dick

Muller Massis

Hij heeft tot 1970 op het Leidseplein gestaan, daarna is hij verhuist van de Jacob van Lennepkade naar Baarn. Daar heeft hij 4 of 5 jaar in een huis van een van zijn dochters gewoond. vervolgens is hij daar in een bejaardenhuis terecht gekomen. Begin 1980 is hij weer verhuist naar Bloemendaal. Hij heeft daar tot eind 1980 vertoefd. Hij is in n1991 overleden op 92 jarige leeftijd

Constance Terlingen

Re: familie de Jong

michael van der Toom:
Hoi,Grappig, ben ik zomaar wat aan het Googlen op mijn moeders familienaam en kom ik jouw bericht tegen over familie de Jong op de Jacob van Lennepkade. Mijn moeder, Ellen Johanna (Els) de Jong was de jongste van een gezin van 5 (alhoewel haar oudste broer Dirk (Dick) een stuk ouder was en misschien niet meer thuis woonde). Leonard (Leo) was haar andere broer. De Ineke die je noemt was haar vriendinnetje die ze later nog eens heeft opgezocht. een andere vriendin heette Elsje. Van mijn oma heb ik veel verhalen gehoord over de J.v.L-kade. Zij hadden daar ook hun bedrijfje. ze had het ook altijd over een buurvrouw Dinie, waar zij altijd contact mee onderhouden heeft en die ik ook heb gekend.

Leuk ook deze reactie. Dan zat ik er toch niet zo ver naast, ik wist dat Els de Jong en Ineke Verhoeven vriendinnetjes waren, maar ik speelde ook altijd mee evenals Ineke';s broertje Peter. Van een andere Elsje weet ik niets, maar ja, wat waren we ook.

Constance Terlingen

Re: Muller Massis

Dirk Muller Massis:

Groetjes

Janny Glotzbach

eerste vriendje

ik kan mij herinneren dat mijn eerste vriendje Willie Rekers op de jacob van lennepkade woonde,hij had ook nog een tweelingzusje en ik ben benieuwd als hij er nog is hoe het hem vergaan is.Ik was toen zelf 14 jaar en hij 17 jaar en ik heb hem destijds niet aardig behandeld toen ik geen zin meer had in de verkering.

michael van der Toom

familie de Jong

Hoi,

Dirk Muller Massis

Muller Massis

Constance Terlingen

Vergeten

Dag allemaal,
Ik was nog wat vergeten wat de namen betreft.
Op ons gedeelte van de kade, dus tussen de Alberdinck Thijmstraat en de Constantijn Huygensstraat, daar woonde ook de familie Muller Massis. Een advocatengezin. Hij was heel karakteristiek met een lange buurt. Ik weet nog wel als we buiten speelden (dat kinderen van 4, 5 jaar toch gewoon daar buiten speelden), dan zeiden voorbijgangers weleens tegen ons: is dat Sinterklaas? Leuk grapje van een volwassene, maar wij vonden het toch eigenlijk niet kunnen, voorzover een kleuter iets niet vind kunnen.
Later stond Muller Massis met boeken op het Waterlooplein en weer later bij de Stadsschouwburg, daar in die poort. Daar heeft hij volgens mij heel lang met boeken gestaan.
En Ineke en Peter heten Verhoeven, opeens schoot het me te binnen.
Groetjes