Sint Maarten overpeinzingen

6 Fans
Lampionoptocht in het Vondelpark wie, wat, waar, wanneer Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 11 november 1989

Sint-Maarten, Sint-Maarten, de koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sint-Martinus aan.
Geef een appel of een peer. Ik kom het hele jaar niet weer.
Het hele jaar dat duurt zo lang, tot mijn lichtje branden kan.

Hapje eten
Het Sint-Maartenfeest heb ik leren kennen toen ik mijn vrouw tegenkwam. Dat was in 1959. Zij kwam uit Amsterdam-noord, en ikzelf uit oud-west. De vraag van mij aan haar "Sint Maarten, wie is dat", hoorde zij met afgrijzen aan. Langzaam ben ik enigszins gewend geraakt aan dit bedelfeest.
Om het goed te maken zijn we op de elfde van de elfde getrouwd. Maar (niet doorvertellen), eigenlijk was het, om die dag omstreeks schemertijd niet thuis te hoeven zijn. Dan zijn we meestal uit eten!

Amsterdam
Dat het feest niet verdwijnt, maar zich integendeel verder verspreidt, wordt geïllustreerd door de ontwikkeling in Amsterdam. Het feest werd hier (beneden het IJ) al honderden jaren niet meer gevierd, tot het enkele decennia geleden in de buitenwijken (West) opdook, onder invloed van de omliggende gemeenten. Begin deze eeuw doken de eerste lampionnen ook aan de grachten op en inmiddels is het Sint-Maartenlopen ook in Amsterdam een levende traditie.

‘Is om Sint-Maarten nog loof aan de bomen,
zo moogt ge van een strenge winter dromen’
of
‘Zo ’t loof niet val vóór Sint-Martijn,
dan zal ’t een harde winter zijn’

Heilige
Het Sint-Maartenfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in sommige streken van Vlaanderen, Noord Frankrijk en Nederland. Het is de naamdag van Martinus van Tours, geboren circa 316 te Sabaria (Hongarije), overleden 8 november 397. Hij was bisschop van de stad Tours en een belangrijke grondlegger van het katholieke christendom in Gallië. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.
Bron: Wikipedia

Ontwerper?

Willem Jozef, wat is de naam van die mannelijke ontwerper? Ik kan hem niet vinden.Overigens zijn er best wel mannen die borduren: in mijn eigen omgeving ken ik er drie. Een bekend ontwerper is de in 2007 overleden Jan Houtman. De site over zijn werk is op het ogenblik in bewerking, maar google maar even op Jan Houtman, en dan op afbeeldingen.

Groeten van Channah

Willem Jozef

Re: Vieren wat er te vieren valt! ;-)

Leuk om te melden dat de geborduurde heiligen op deze site door een man zijn ontworpen en geborduurd

Vieren wat er te vieren valt! ;-)

Ha Jan,

Ik ben 'van Amsterdam beneden het IJ', maar ook mijn broertjes, zusjes en ik vierden Sint Maarten vierden wel degelijk Sint Maarten: al in de vroege jaren 50. Nu waren mijn ouders - en vooral mijn moeder - van mening dat alles wat gevierd kon worden ook gevierd móest worden, dus dat zal er wel mee te maken hebben gehad. Overigens heb ik het van mijn ouders overgenomen: ik vier alle feesten van alle culturen, van Suikerfeest tot Sinterklaas, en van Chanoeka tot Diwali, behalve het Offerfeest zolang daar nog dieren voor geofferd worden. De eerste bescheiden (buiten)lichtjes gaan hier dus aan op Diwali, en de volgende lichtjes, jawel op Sint Maarten, a.s. vrijdag dus
Jammer dat Wikipedia niet de oorsprong van het bedelen geeft. Maar op deze site: http://heiligeninkruissteek.50webs.com/martinus.html vind je het verhaal van Martinus, die de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar. En dames - en wie weet sommige heren - ook nog patroontjes om Sint Maarten te borduren! ;-)