Red de Dorpsraad Sloten - Oud Osdorp

Opheffing dreigt na 49 jaar; dat kan toch niet waar zijn?

Het huidige bestuur van het stadsdeel Nieuw-West heeft de stekker getrokken uit de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp. De subsidiekraan is dichtgedraaid en Sloten en Oud Osdorp zijn 'toegewezen' aan welzijnsinstelling Impuls. Activiteiten-centrum België is aangewezen als het nieuwe 'dorpshuis'.

Nieuw-West heeft een nieuw beleid voor het subsidiëren van welzijnsinstellingen. Het stadsdeel is verdeeld in negen 'wijken', die elk een 'huis van de wijk' krijgen. Elke wijk krijgt een welzijnsinstelling die het huis van de wijk gaat runnen. In deze plannen was de bijna 1000 jarige eenheid Sloten-Oud Osdorp verdeeld over twee wijken.

Voor de Dorpsraad, die jarenlang werd gesubsidieerd vanuit de welzijnspot, is in het nieuwe beleid geen ruimte. Reden: past niet in de nieuwe structuur; wordt maar deel van het Huis van de Wijk.

Maar de Dorpsraad is helemaal geen welzijnsinstelling. De Dorpsraad is veel breder en zet zich in voor het behoud en ontwikkeling van het gebied in veel ruimere zin. De aandacht van de Dorpsraad gaat uit naar de bescherming van de ruimtelijke structuur, naar het verkeer in het gebied, naar de natuur(ontwikkeling), naar de waterhuishouding, naar de cultuur historie èn naar het welzijn van de bewoners.

Na 49 jaar lijkt daar nu een einde aan te komen; dat kan toch niet waar zijn?

Hans Staphorsius

Dorpsraad in NOOD

Beste mensen van de Dorpsraad,

Ik ben het helemaal met jullie eens, dat jullie een volstrekt andere organisatie zijn dan een Welzijnsorganisatie. Jullie hebben een volstrekt andere opzet en doelstelling. De fout om dit te ontkennen en jullie te behandelen als een van de vele (uitwisselbare) gesubsidieerde instellingen, ligt m.i. volledig bij het DB van stadsdeel Nieuw-West. Blijkbaar is daar geen enkel historisch bezef aanwezig. Maar...........................ik heb jullie tot heden ook erg gemist bij de acties bij en in het stadsdeelkantoor tegen dit onzalige besluit. Ik ben zelf lid van de Ondernemingsraad van Impuls en ik constateer dat er bij Impuls ook raar aangekeken wordt tegen deze (extra) opdracht om ook de Dorpsraad voortaan te faciliteren. Dus ook als OR lid ben ik zeer geinteresseerd in jullie mening, bezwaren en oplossingen. Een berichtje naar ondernemingsraad@impuls.nl zou voor het 1e contact kunnen zorgen en anders mag het ook via mij hansstaphorsius@hotmail.com. Succes!!