Verhuizing mislukt

Catastrofe voor boer Sytsma

Sloterpolder

In het archief van het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) staat deze prachtige foto van een huis dat van een wagen is gevallen bij poging tot verplaatsen in de Sloterpolder.

Huis van wagen gevallen bij poging tot verplaatsen in de Sloterpolder Foto: Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam, 6 maart 1950

In dagblad De Waarheid van 6 maart 1950 staat deze gebeurtenis beschreven:
Boer Sytsma's woning ingestort
Catastrofaal einde van huizentransport
Wat eens een trots huis was, met grote moeite en zorg door de eigenaar na de oorlog gebouwd, ligt nu scheefgezakt tegen de vette grond van de Slotermeerpolder.

Tien dagen lang heeft de aannemer geworsteld met tal van obstakels, die hij bij dit unieke transport van een geheel huis te overwinnen had. Nu ligt, op slechts enkele meters van van de nieuwe fundering, de kapitale woonstee geknakt tegen de drassige bodem van de Slotermeerpolder.

Uit De Waarheid van 6 maart 1950

Korte geschiedenis van het IISG
Hoewel het instituut officieel is opgericht op 25 november 1935, begint de geschiedenis in de twintiger jaren van de twintigste eeuw. In die jaren behoorde Nicolaas Wilhelmus Posthumus (1880-1960) tot de pioniers van de moderne economische geschiedenis in Nederland. In 1913 werd hij de eerste hoogleraar in de economische geschiedenis. Een jaar later richtte hij het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief op, het begin van wat uiteindelijk een indrukwekkende lijst van 15 door hem geïnitieerde instellingen is geworden.

Het NEHA concentreerde zich op het bewaren van archieven van bedrijven en verwante organisaties, en het verzamelen van andere bronnen relevant voor de economische geschiedenis. De groei van het aantal boeken en andere gedrukten bij dit archief leidde tot de oprichting van de Economisch-Historische Bibliotheek (EHB) in 1932. Posthumus was een verzamelaar met een brede visie en verzamelde daarom ook materiaal van personen en organisaties uit de Nederlandse arbeidersbeweging.

Sinds het eind van de jaren zeventig werkt het Instituut binnen het kader van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW). Voor de groeiende collecties en het steeds grotere aantal medewerkers werd in 1989 onderdak gevonden in een voormalig cacaopakhuis aan de Cruquiusweg in Amsterdam. Daar vond een hereniging plaats met de EHB, en kwam het Persmuseum als zelfstandige instelling inwonen.

Tegenwoordig is het aantal virtuele bezoekers vele malen groter dan dat van de studiezaal, de verhouding is ongeveer 150 op 1. De online catalogus, collectiegidsen en andere toegangsmiddelen zijn beschikbaar vanaf de website en via het RLIN systeem van de Research Libraries Group. Andere electronische faciliteiten zijn onder meer de virtuele tentoonstellingen, webgidsen, bibliografieën, discussielijsten, en nieuwsbrieven. Onderzoek, dat vanaf het begin al een essentieel onderdeel vormde van de instituutsactiviteiten, is steeds belangrijker geworden. De International Review of Social History, dat wordt uitgegeven door Cambridge University Press, en de European Social Science History Conference, waarvoor om het andere jaar zo'n duizend onderzoekers uit tientallen landen en disciplines naar Nederland komen, zijn hiervan misschien wel de bekendste uitingen.

Op de website van het IISG kunt u alles lezen. Klik hier.

Siebe de Roos

Meer bijzondere foto's van nieuw west 1948-1962

Aansluitend op deze bijzondere foto wil ik iedereen graag attenderen op nog veel meer interessante foto's van nieuw-west gemaakt door Ben van Meerendonk tussen 1948-1962.
Deze zijn te zien op de website van Flickr.
Klik de link hieronder aan en geniet van deze bijzondere collectie.