Kerken Slotermeer-Geuzenveld in de opbouwjaren ’50/’60

Geuzenveld-Slotermeer

Het aantal kerkgebouwen dat in de beginfase van Slotermeer/Geuzenveld werd gebouwd gaf een goed beeld van de religieuze verhoudingen in de begintijd van Slotermeer-Geuzenveld.

De katholieken hadden hun kerkgebouwen als eersten op orde. Reeds in 1954 werd de St. Catharinakerk op de hoek van de Burgemeester Eliasstraat en de Burgemeester Vening Meineszlaan in gebruik genomen. Drie jaar later volgde de O.L.V. van Lourdeskerk nabij de rotonde aan de Slotermeerlaan, en weer drie jaar later werden de eerste diensten gehouden in de O.L.V. van Zeven Smarten aan de Aalbersestraat. Daar konden de protestanten wat van leren.

wie, wat, waar, wanneer Kerken in Slotermeer en Geuzenveld 1 -- Foto's: Beeldbank van het Stadsarchief - Fotobewerking: Willem Verbruggen

De gereformeerden kerkten aanvankelijk in de Aula van de (openbare) Klaas de Vriesschool aan de Leeuwendalersweg, of in de Pniëlkerk (1954) in Bos en Lommer. In 1957 werd de kerkzaal van de Sionskerk aan de Dr. H. Colijnstraat ( toen nog nr. 22) in gebruik genomen. Uit geldgebrek konden de benedenzalen pas twee jaar later worden afgebouwd. Detail: de glazen wanden van de kerkzaal lekten van begin af aan als een mandje. Na eerdere minder ingrijpende herstelpogingen werd het houtwerk van beide glaswanden vervangen door een soort betonnen kozijnen, waarbij de oorspronkelijke vormgeving zoveel mogelijk werd gehandhaafd. Eind jaren ’60 wordt ‘De Olijftak’ (Burgemeester Rendorpstraat) ‘bijgehuurd’ van de doopsgezinde gemeente, en in 1969 aangekocht.

Foto's: Beeldbank van het Stadsarchief - Fotobewerking: Willem Verbruggen Kerken in Slotermeer en Geuzenveld 2 -- Foto's: Beeldbank van het Stadsarchief - Fotobewerking: Willem Verbruggen

De hervormden waren langzamer wat kerkbouw betreft. In 1956 werd de Opstandingskerk (‘De Kolenkit’) nabij het Bos en Lommerplein in gebruik genomen, maar pas in 1961 was De Hoeksteen (nu: De Ontmoeting) aan de Louis Couperusstraat gereed.

Al in 1956 werd door de doopsgezinde gemeente ‘De Olijftak’ aan de Burgemeester Rendorpstraat in gebruik genomen (later: Gereformeerde Kerk), en de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk had vanaf 1963 het kerkgebouw ‘De Kandelaar’ (later: Leger des Heils) aan de Burgemeester Vening Meineszlaan.
Van de protestantse kerken heeft slechts ‘De Hoeksteen’ nog de oorspronkelijke bestemming, zij het dat het nu een ‘fusiegebouw’ voor hervormden en gereformeerden is.
Eveneens na een fusie in 1993 is bij de katholieken alleen de O.L.V. van Lourdes (nu: het Nieuwe Verbond) nog in gebruik als R.K. kerk, waarbij de St. Catharina en de O.L. Vrouw van Zeven Smarten als R.K. Kerk buiten dienst werden gesteld.

Overigens was (ook) in de beginjaren het aantal niet-kerkelijken aanzienlijk. Dit komt tot uitdrukking in het grote aantal openbare scholen. In een volgend artikel zal ik proberen de ‘scholen van het eerste uur’ in kaart te brengen.

Met het bovenstaande is de lijst waarschijnlijk niet geheel volledig. Reacties op dit artikel zijn daarom welkom, zodat deze ‘religieuze beginperiode’ van Slotermeer-Geuzenveld zo compleet mogelijk wordt vastgelegd voor ‘later’.

Hilbert

De andere kant van het geloof

Willem, een mooi artikel geschreven. Het geeft een goed overzicht van de tijd dat de kerken nog in de rij stonden om de harten van de kerkgangers te stelen.
Ik, als kortzichtig mens had eigenlijk alleen maar oog voor mijn 'eigen' kerk of geloof. Er blijkt meer gebouwd te zijn tussen hemel en aarde.

Erik Swierstra

Drie kerkgebouwen in Slotermeer op de gemeentelijke monumentenlijst

Sinds 2011 staan er in Slotermeer drie kerkgebouwen op de gemeentelijke monumentenlijst. Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Nieuw-West besloot op 19 april 2011 tot aanwijzing van de volgende objecten tot Gemeentelijk Monument:

• Arthur van Schendelstraat 17

Kerkgebouw De Olijftak, thans: Moskee El Hijra
1959, K.L. Sijmons

• Burgemeester Eliasstraat 72-74

Sint-Catharinakerk met pastorie, thans: Sint-Sharbilkerk
1954, A. Evers, G.J.M. Sarlemijn

• M.J. Granpré Molièreplein 2

O.L.V. Lourdeskerk, thans: Het Nieuwe Verbond
1957, M.J. Granpré Molière

Re: Staat de kerk olv.vande 7smarten

Linda van den Bosch:
Hallo,weet iemand of de kerk nu gewoon leeg staat of is er nog een doel voor.Mijn trouwfeest heb ik onder de kerk gehouden.

Linda, volgens deze website: http://reliwiki.nl/index.php?title=Amsterdam%2C_Aalbersestraat_244_-_O.L.Vrouw_van_Zeven_Smarten zijn er appartementen gebouwd in de Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten.
Ik kan mij de bouw van deze kerk nog goed herinneren, evenals de plechtige inzegening in 1960. Ik heb jarenlang in het kerkkoor gezongen, en ben in 1969 getrouwd in de OLV van Zeven Smarten. Mijn ouders hebben de zalen onder de kerk, waar jij je trouwfeest hebt gehouden, nog een tijd beheerd.

Groeten van Channah

Gonnie v.d. Star

Catharina kerk

Aan deze kerk heb ik veel herinneringen. Ik zat erachter op school, ging vaak naar de mis voor schooltijd, want dan kreeg je een goede aantekening op je rapport. Kreeg van mijn moeder een flesje thee mee, je brood mocht je pas na de mis opeten ,op school.De thee was dan al lauw natuurlijk. Later in mijn tienerjaren ging ik met mijn buurjongens mee naar de crypte onder de kerk, waar je kon dansen, zo ook bij de Lourdeskerk en die in Geuzenveld.

Linda van den Bosch

Staat de kerk olv.vande 7smarten

Hallo,weet iemand of de kerk nu gewoon leeg staat of is er nog een doel voor.
Mijn trouwfeest heb ik onder de kerk gehouden.

Willem Verbruggen

Chr. Geref. Kerk Rehoboth, later De Bron

In het artikel ontbreekt helaas toch nog een kerkgebouw. In 1960 werd aan de Willem Kloosstraat (tussen de Burg. Roëllstraat en de Louis Couperusstraat) door de Chr. Geref. Kerk een houten noodkerk in gebruik genomen, die de naam ‘Rehoboth’ kreeg. In 1967 werd dit noodgebouw vervangen door een stenen gebouw. De naam ‘Rehoboth’ bleef tot 1990. Na een fusie met de Ned. Geref. Kerk werd de naam van het kerkgebouw gewijzigd in ‘De Bron’. De oude en de nieuwe naam hebben meer met elkaar gemeen als op het eerste gezicht lijkt: in de Bijbel staat dat Izaäk, de zoon van Abraham, een waterput aanlegde op de plaats van een bron en die plek Rehoboth noemde.

Chr. Geref. Kerk Rehoboth / De Bron

Chr. Geref. Kerk Rehoboth / De Bron Door: Willem Verbruggen

Kees de Vries

Kerken

Hallo weer vanuit New York.

Toen ik als kind in Geuzenveld woonde gingen wij vroeger naar de (Hervormde) Kerk - de diensten werden gehouden in de aula van de Katholieke Kerk. Later was dat in een zaaltje van een gebouw in de (geloof) Joh. van Kuijk Straat. Sinds wij geen auto hadden werd er gelopen, en bij het cafe op de hoek van de Grote Geusplein/Nic. Ruijghaverstraat vond mijn vader altijd wat los geld. Soms 1 or 2 centen maar vaak ook wel meer.

Groetjes.