Rudi van Dantzig overleden

Amsterdam-West, Bos en Lommer

De bekende balletdanser en choreograaf Rudi van Dantzig overleed op 19 januari 2012 op 78-jarige leeftijd. Hij groeide op in de Lanseloetstraat, Amsterdam-West. Door zijn overlijden kwamen deze herinneringen weer bij mij boven.

Dansen in de Elckerlijcstraat tijdens de feestweek van de Bos- en Lommerbuurt Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 21 mei 1955

Rudi was het buurjongetje van An Sybrandi, die hem voor ballet interesseerde. Daarna werd hij door Sonia Gaskell ontdekt. Zij vroeg Van Dantzig bij haar gezelschap Ballet Recital te komen. In 1955 maakte hij zijn eerste choreografie ‘Nachteiland’, voor ‘Het Nederlands Ballet, een gezelschap dat was ontstaan vanuit Gaskells Ballet Recital. Onder Gaskells leiding werd vervolgens ‘Het Nationale Ballet’ opgericht, waar Rudi van Dantzig de huischoreograaf werd en met ingang van 1965 een van de drie artistiek leiders. In 1971 bleef hij nog als enige over en tot 1991 was Van Dantzig de enige artistiek leider van het gezelschap.’

Rudi van Dantzig was niet de enige bekende danser van naam uit Amsterdam West. Dit was onder andere te danken aan An Sybrandi, die een eigen ballet studio had in de Elckerlijcstraat, ‘De Toverfluit’. Marianne Sarstadt was ook een leerling van haar, niet alleen bij ‘De Toverfluit’, maar deze danseres kende ze ook van het ritmisch dansen waar ze bij speeltuinvereniging Sportpark de Ruyter de leiding had. Op maandagavonden en met een jaarlijkse uitvoering in Krasnapolsky. Moeder Sarstadt speelde piano bij het ritmisch dansen en beide ouders van Marianne waren nauw betrokken bij de operettevereniging van de speeltuinvereniging. Vanuit die ‘Sportpark’ opleiding groeiden ook Ankie van Linschoten en Marise Meijer door naar de beroemde Parijse Bleubell Girls. Waarschijnlijk zette ook Madeleine Felix daar haar eerste ballet stappen om later bij het ‘corps de ballet’ van het Nederlands Ballet aan te sluiten. Van een andere ballet grootheid Olga de Haas, ken ik de begin-geschiedenis niet. Wel weet ik dat haar vader directeur was van de ‘Bank van de stad Amsterdam’ op de Krommert, in mijn herinnering woonde ze met haar ouders boven de bank.

Rudi en Olga

Dankjewel voor deze achtergrondinformatie, Fred.
Gisterenavond was er een prachtige documentaire over Sonia Gaskell te zien op tv, met in de 'hoofrdrollen' Rudi van Dantzig en toer van Schaik. Ook enkele van de door jou genoemde corifeeën waren aan het woord of te zien. Waarschijnlijk heb je de uitzending wel gezien, maar voor het geval dat je hem gemist hebt kun je hem hier nog zien: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1235974
Wat mij opnieuw opviel is dat vooral Rudi, maar ook Toer, nooit 'ouwe mannen' zijn geworden, hoewel ze beiden de 70 gepasseerd waren toen deze opnamen gemaakt werden. Het bleven gewoon toch een soort van jongens.
Zo'n 25 á 28 jaar geleden kwam ik regelmatig in café-restaurant Witteveen aan de Ceintuurbaan. Op een middag schoof er een oudere meneer aan bij het tafeltje waar ik met een vriendin zat. Het gesprek ging al gauw over kunst en cultuur, en de meneer zei ons dat hij vrijkaarten voor ons kon regelen voor Het Nationale Ballet. Vriendin vond dat helemaal niets, maar ik wel, en ik wist dat mijn zusje ook graag zou gaan, dus ik had met die meneer afgesproken om die vrijkaarten in ontvangst te nemen, alweer bij Witteveen. Ik verwachtte dat ik voor niets zou komen, maar nee. Meneer was er, de vrijkaarten ook, het was in eerste instantie best gezellig. En toen werd het in mijn ogen klef, want ik werd zo ongeveer verplicht gesteld om verslag van het ballet uit te komen brengen bij hem thuis. Daartoe kreeg ik zijn visitekaartje, met een adres ergens in Amsterdam Zuid. Ik zei 'ja', maar dacht 'nee'.
Om een lang verhaal kort te maken: mijn zusje en ik hebben een prachtige uitvoering gezien van 'Vier Letzte Lieder', inderdaad, een ballet van Rudi van Dantzig. Meneer De Haas - want dat stond op het visitekaartje - heb ik nooit gebeld, want dan zou ik naar hem toe moeten, en dat vond ik eng. Pas meer dan 10 jaar later heb ik, doordat ik iemand ontmoette die hem kende, ontdekt dat hij de vader van de jong gestorven Olga de Haas was, die nooit over de dood van zijn dochter heen is gekomen. Hij wilde gewoon alleen maar praten met leeftijdgenoten (min of meer) van zijn dochter. Ik schaam mij diep voor mijn wantrouwen. Mijn excuses, meneer De Haas!