De verhalen van het Grote Vertel Festival

7 Fans

'Het gebeurde in het Westen' was zondag 29 januari 201 een succes. In het verslag staan de linken naar de vertelde verhalen.

Rob van den Broeke met in z'n rechterhand de kopie van de Westerpost met 'zijn' verhaal en in z'n linkerhand de oude driewieler Foto: Wouter van der Wulp, 29 januari 2012

Muisstil luisteren, bevestigend knikken, herkenning, af en toe zacht gemompel, en spontane lachsalvo's. Dat gebeurde allemaal tijdens het voorlezen, of, beter gezegd, tijdens het voordragen van de verhalen van het Geheugen van West.
Zo'n 80 (oud)bewoners en belangstellenden genoten tijdens dit Vertelfestival van woorden, herinneringen en lekkernijen.

Riet van het Erve, over al haar verhuizingen, Alla Popova, met een komische act - lees hier de tekst - over de betekenis van namen in andere talen. Joke Hilverda vertelde het verhaal van de jonge cowboy Rob van den Broeke, die niet alleen aanwezig was, maar ook z'n 60 jaar oude driewieler had meegenomen. Daarna vertelde Joke Hilverda ook het verhaal over het enge paadje in 1955 bij de Du Perronstraat, een jeugdherinnering van Joke Kop.
Weemoed was de kern van het verhaal van Elvira van Koert die haar oude woonadres onder de slopershamer zag verdwijnen. Lees haar verhaal 'Het is niet meer'
Toen Marjolein van Heemstra - de theatermaakster die de middag vorm gaf - reacties uit de zaal vroeg reageerde een oudere bewoonster met “hé, daar woonde ik ook”. Marjolein: “En kent u Elvira?” Antwoord: “Ja, dat is mijn dochter”. Grote hilariteit in de zaal die opmerkelijk aandachtig en stil luisterde bij alle verhalen.
Marian Boer liet haar oma Dirkje aan het 'woord'; die geloofde niet dat de Amerikanen echt op de maan geland waren en was een echte oma voor haar.

Na de pauze volgde de prijsuitreiking van de 8 maanden durende fotopuzzelwedstrijd 'Watisdatje'. Acht puzzelaars haalden de eindstreep en kregen hun prijs, of krijgen hun gewonnen prijs toegestuurd.

Als onverwachts intermezzo droeg de 82-jarige Gijs Hobbij een gedicht voor over Osdorp.

Marjolein las voor uit het verhaal van Hilbert Steensma over buurtsuper De Spar in Osdorp waar hij als kleine jongen zonder enige schaamte snoep jatte. Toen hij dat 50 jaar later vol schaamte aan tante Mien - de winkelierster - opbiechtte, zei zij met een knipoog “Wie niet?”.
Wouter van der Wulp was de laatste verteller. Hij gaf verhalenderwijs de gemeentelijke bureaucratie een veeg uit de pan vanwege het verbod op Koninginnedag voor het vuurwerk bij de Sloterplas. Wat hij, naast het traditionele spektakel, het meeste miste, was het samen met z’n dochters leegeten van een grote zak chips. ( Het verhaal van Wouter. )

En na afloop kwam steeds weer de vraag terug: "Wanneer doen jullie dit weer?"
Een groot succes dus, in een sfeervolle ambiance en met een uitstekende verzorging door het team van Vrouw en Vaart.

Klik hier voor de foto's van het Vertelfestival.

En klik hier voor het verslag van Marella Karpe (van het Geheugen van Oost).

Het Grote Vertelfestival 'Het gebeurde in het Westen' was mede mogelijk door subsidie van het Skanfonds.

Kees de Vries

Heel leuk, dit stukje, en ik kan mij best nog wel die tijd herinneren. Het vuurwerk aan de Sloterplas, wielrennen met luilak bij de Roellstraat/Colijn Straat, over de dijken lopen, overal woningen in aanbouw, noem maar op. Zie zelfs nog bekende namen, met name Rob van den Broeke. Met hem heb ik nog op de Hervormde School Geuzenveld gezeten in de 60'er jaren, geloof ik. Eerst in het noodgebouw aan de Sam van Houten Straat, later op de "nieuwe" stenen school aan het einde van de straat.

Groeten vanuit New York