Populaire rommelmarkt keert terug in de Multibox

Verteller: Eigenwijks
7 Fans

Zelfgemaakte kaarten en sieraden, tweedehands kleding, schoenen en speelgoed kopen voor bedragen tussen de 0,50 eurocent en 5 euro? Dat kan op zondag 26 februari tussen 11.00 en 15.00 uur in de Multibox. De rommelmarkt die wordt georganiseerd door Christa en Nico de Zeeuw is er weer!

Zelfgemaakte sieraden kopen of een lekkere tosti eten? Het kan allemaal tijdens de maandelijkse rommelmarkt in het Huis van de Wijk Slotermeer in de Multibox Foto: Thomas Heere Foto: Thomas Heere, gemaakt op 28 januari 2012 tijdens het openingsfeest van het Huis van de Wijk

Iedere laatste zondag van de maand is er voortaan ruim de gelegenheid om te snuffelen tussen spulletjes of te genieten van een broodje bal. Want Karel en Greet doen ook weer mee. Ze verkopen zelfgemaakte gehaktballetjes en lekkere tosti’s. Saïda bakt als vanouds heerlijke cake die wordt uitgedeeld bij de koffie en Frans Bauer schalt door de ruimte.
Een vertrouwd concept, waar buurtbewoners van alle leeftijden en achtergronden elkaar ontmoeten, keert terug in het Huis van de Wijk Slotermeer. Dat huis is gevestigd in de Multibox aan de Jan de Louterstraat 19.
De rommelmarkt bestaat al meer dan tien jaar, maar was de laatste jaren alleen zomers in de buitenlucht. De zaalhuren van de Multibox waren hoger geworden en daarmee niet meer toegankelijk voor dit initiatief. Nu het gebouw is omgedoopt tot Huis van de Wijk, gebeurt er weer datgene wat bewoners beweegt!

Enthousiasme is groot
Dat het initiatief gemist is, blijkt uit de aanmeldingen voor de eerste markt op 26 februari. De kraampjes zijn allemaal al bezet. Christa: “Maar iedereen die niet kan komen verkopen, is natuurlijk welkom om te komen shoppen!” De organisator en buurtbewoonster van het eerste uur heeft er weer helemaal zin in. “Toen we indertijd moesten stoppen in de Multibox hebben andere bewoners zo hun best gedaan om de rommelmarkt te behouden. Ze gingen zelfs met handtekeningen naar het stadsdeel. We hebben nog een andere locatie geprobeerd, maar dat werd geen succes.”
Het nieuws van de terugkeer gaat als een lopend vuurtje door de buurt. “We worden iedere dag gebeld door mensen die vragen of het echt waar is en die een kraampje willen huren voor 2,50 euro. Alles organiseren is een hoop werk, maar we hebben het er graag voor over. Zeker omdat de behoefte zo groot is”, vertelt een enthousiaste Christa.

Ontmoeting en verbroedering
“Het leuke van deze markt is dat iedereen uit de buurt er komt. We maken geen onderscheid tussen afkomst of religie, op onze rommelmarkt is iedereen welkom. Er staan mensen van allerlei achtergronden achter de kraampjes en we houden rekening met iedereen.”
Christa is altijd blij om te zien dat mensen elkaar dan ook daadwerkelijk spreken: “Bijvoorbeeld mijn vader van ver in de tachtig die een broodje bal eet, terwijl hij onderwijl enorm gezellig zit te praten met een Turkse man die theedrinkt en zijn rozenkrans vasthoudt.”

Goedkoop noodzaak
In een tijd waarin bezuinigingen aan alle kanten op de bevolking drukken is een markt waar mooie spulletjes voor een billijk bedrag te koop zijn hard nodig. Eigenwijks die het Huis van de Wijk Slotermeer beheert, is blij met de terugkeer van de markt.
De bewonersorganisatie signaleert dat in Slotermeer veel mensen moeilijk rondkomen en wil het komende jaar samen met bewoners werken aan initiatieven die armoede draaglijk maken. Daarnaast wil Eigenwijks mensen helpen bij het ontwikkelen en ontdekken van de eigen kracht en het genereren van inkomen.