Werken bij Suyver & Roosen (1)

Amsterdam-West, Amsterdam Nieuw-West

Wie kent nog de de bruin- en witgoed winkels van Suyver & Roosen in Amsterdam in de jaren 60 en 70? Voor een nieuwe wasmachine, koelkast of een stereo installatie kon je bij hen terecht. Sommige zaken verkochten ook grammofoonplaten.

De vestiging van Suyver & Roosen aan de Slotermeerlaan, nog net te onderscheiden achter de (prachtige) zwarte politie-kever. op het raam staat ELEKTROTECHNISCHINSTALLATIEBUREAU Foto: uitvergroot fragment van foto onderaan dit verhaal.

Winkels
Ze hadden volgens mij wel last van de concurrentie van winkels zoals Kok, Valkenberg, Duyvené en Remmers, en Stok. De S&R winkels waren gevestigd aan de Slotermeerlaan en de Clercqstraat en er was er ook nog eentje op het Binnenhof in Amstelveen.

Installatiebedrijf Suyver & Roosen
Wellicht minder bekend was het gelijknamige elektrotechnisch installatie en servicebureau wat begin jaren 70 was gevestigd op de Ruijterkade en later verhuisde naar het toenmalige Geveke & Groenpolhuis op de Kabelweg in Amsterdam, waar zij huisden op de bovenste verdieping nadat zij onderdeel gingen uitmaken van de GTI groep binnen het SHV concern. Vanaf die tijd heette het bedrijf GTI elektrotechniek Suyver & Roosen BV.
De GTI groep bestond naast Suyver & Roosen uit de bedrijven Groenpol en De Hoop.
Het installatiebedrijf Suyver en Roosen hield zich o.a. bezig met woning- en utiliteitsbouw projecten. Enkele utiliteitsbouwprojecten die in de jaren 70 werden uitgevoerd: Het voormalige ABN AMRO kantoor aan het Rembrandpark (1971) en het Delta Lloyd kantoor (1975). Enkele woningbouwprojecten uit die tijd: Bijlmermeer E, G en K buurten en de bejaardenhuizen Koornhorst en Garstkamp.
Na mijn middelbare schooltijd, heb ik 5 jaar bij S&R gewerkt als elektromonteur van 1971 t/m 1976.

Goede relatie tussen school en bedrijfsleven
Het begon met een verwijzing vanuit de middelbare school, waar ik het jaar ervoor mijn diploma gehaald had, naar het installatiebedrijf. Ik als 17 jarig jong broekie wist namelijk niet wat ik wilde worden. Omdat mijn ouders zich zorgen maakten schakelden zij de school in. De directeur van de school wist wel een bedrijf waar ze elektrotechnisch bankwerkers – mijn opleidingsrichting - konden gebruiken. De man had goede relaties met S&R en met name dhr. Kok van personeelszaken. S&R had indertijd veel mensen nodig en ik werd dus zonder veel poespas aangenomen.

Naar alle verhalen van Okko Steensma.

Bekijk meer afbeeldingen

Verkeersongeval met bus 21 op de kruising Slotermeerlaan-Burgemeester De Vlugtlaan Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, 12 maart 1960

J. B.

Opa

Ik kom net met het opruimen van mijn moeders spullen een penning tegen. Mijn opa heeft van 1946 t/m 1971 bij Suyver en Roosen gewerkt. Ik herinnerde mij dat hij elektricien was, wist alleen niet meer waar. Na een beetje googlen kwam ik hier terecht. Leuk om te lezen.

erik van den Corput

de top50 hitlijst

Rond 1973 begon ik een beetje popmuziek te volgen Bij Suyver en Roosen haalde ik elke week de top 50 hitlijst,{ ik heb ze nog bewaard}, ook kocht ik er platen dat is het enige dat mij is bijgebleven

Ronald Stam

Loopjongen

Leuk om dit allemaal te lezen.Ik zat in 1962 op een mulo-school die om 13.00 klaar was met de lessen.Ik ging dan linea recta naar het magazijn van Suyver en Roosen aan de Prinsengracht om als loopjongen te werken.Met de fiets electrische onderdelen naar de werkplaatsen brengen waar electriceins van S&R aan het werk waren.Ook regelmatig naar de Technische Unie iets verder op de gracht om onderdelen te halen die niet in het magazijn aanwezig waren. leuke tijd was dat,ik herinner mij nog mijnheer Mars die hoofd van het magazijn was.Ook een Limburger met de naam Bert werkte daar, ik mocht hem graag een beetje pesten,hij duwde je dan wel met de kop in de WC-potals beloning!

Okko Steensma

re: mijn vader was direkteur bij s&r

Dick,

Bedankt voor je reactie. Ik kan mij ergens nog wel de naam Vonk herinneren als ik heel erg terug ga in de tijd. Ik heb je vader echter nooit ontmoet. WIj zaten als monteurs immers in het veld en kwamen zelden op kantoor. We hadden meer te maken met de installatie inspecteurs of heel af en toe op kantoor met de heer Veldhuis. Was de heer Huurdeman een collega van je vader?
Hebben jullie nog foto's uit die tijd?

dick vonk

mijn vader was direkteur bij s&r

Wil iemand iets van het bedrijf weten? Wij woonden in west orteliusstraat.

John van Broekhoven

Centrale Antenne

Van 1971 tot 1975 heb ik bij de g.a.i afdeling gewerkt eerst op de Ruyterkade
daarna op de Prinsengracht.Wij verleenden ook hand en spandiensten aan de
winkels.Buitenveldert Hr.Pieneman had later een winkel in de Bijlmermeer.
Mensen van de antenne afdeling o.a Riecker Weydener Bijl Rouendal enzv.

Hilbert

Re: ongeval

douwe:
grappig alweer een ongeval met een kever,weet je het nog okko?

Het ongeval waar jij op doelt had een behoorlijke impact op mij als klein broertje van Okko. Volgens mij kwam jij snel na het ongeval bij ons thuis op Groenpad met een grote tulband om het hoofd.
Valt soms niet mee om een kleine broer te zijn.

Siebe de Roos

CAI

Wat leuk om dit te lezen over S&R. Deze hebben begin jaren zestig in een rij huurwoningen aan de Haarlemmermeerstraat e.o. de Centrale Antenne Inrichting overal geinstalleerd. De installatie zat op de verdieping boven ons op de zolderetage. Toen het geinstalleerd was was het voor mijn vader een reden om een tv aan te schaffen. Hij wilde geen gedoe met een eigen dak-antenne en heeft gewacht op de CAI. We praten over 1964.

st.deroos@hotmail.com

Arnold Steensma

Vakantie hulp

Ik heb ook tijdens mijn schoolvakantie bij 'S & R instalatie mogen helpen.
Mijn Big Brother Okko werkte daar.
Ik bewaar hele goede herinneringen.
Elke ochtend vroeg uit de veren om collega's uit verschillende stadsdelen op te halen met het bussie.
Omdat ik toen nog een 13 à 14 jarig jochie was, keek ik vol bewondering tegen deze harde werkers op.
Dit was de periode aanleg Bijlmermeer.

Arnold Steensma

douwe

ongeval

bert klop

concurrectie

Voor ons waren Suyver en Roossen, Stok, Kok, Valkenberg vooral convurrentie. Hoe dan ook Bruco bestaat nog steeds.

BRUCO-bus wie, wat, waar, wanneer

BRUCO-bus wie, wat, waar, wanneer Door: bert klop