Werken bij Suyver & Roosen (2)

Amsterdam-West, Amsterdam Nieuw-West

Wie kent nog de de bruin- en witgoed winkels van Suyver & Roosen in Amsterdam in de jaren 60 en 70? Wellicht minder bekend was het gelijknamige elektrotechnisch installatie en servicebureau wat begin jaren 70 was gevestigd op de Ruijterkade en later verhuisde naar het toenmalige Geveke & Groenpolhuis op de Kabelweg in Amsterdam.

Het voormalige Geveke & Groenpolhuis aan de Kabelweg 25 begin jaren 70 Foto: Beeldbank van van het Stadsarchief van Amsterdam//

Mijn ervaring als 17-jarige jongen die er op zijn eerste werkdag achter komt dat zijn werkplaats een bouwplaats is

Professioneel gereedschap
Ik kreeg een leren koffer vol met nieuw en professioneel gereedschap met onder andere tangen van Knipex en schroevendraaiers van PB. Ook kreeg ik twee lichtgroene overalls en een paar werkschoenen met stalen neus. De eerste werkdag vertrok ik met installatie inspecteur Roos Lindgreen vanaf het kantoor naar de werkplek. Ik had een grote hal of fabriekshal in gedachten maar we reden uiteindelijk Amsterdam uit en even later reden we in de Bijlmermeer. Ik had daar veel over gehoord maar nog nooit gezien.

Klapperende zeilen en kaartende bouwvakkers
Even later stopten we op een bouwplaats voor een keet. Terwijl we uitstapten nam ik grote bouwkranen en raam- en kozijnloze betonnen skeletten waar. Ik hoorde klapperende zeilen en zag dat de wind hiervoor verantwoordelijk was. Het zag er allemaal nogal grauw en tochtig uit. Terwijl Roos Lindgreen de deur van de keet opende kwam een rokende walm naar buiten en zag en hoorde ik door de mist een groep luidruchtige en kaartende bouwvakkers zitten, mijn toekomstige collega’s, die net zaten te schaften. Terwijl we – er was nog een nieuwe collega bij die zijn eerste werkdag begon - de keet binnen stapten, stopte het kaarten en draaiden alle gezichten onze kant op. Een hard gelach was het gevolg. Daar stonden we met onze netjes gekamde haren en nette kleren aan. Als ik er op terug kijk zal het inderdaad een grappig gezicht geweest zijn. De keet was overigens voorzien van een koffiezetvoorziening, stromend water en verwarming.

Lopend naar de 6e etage met volle bepakking
De eerste de beste werkdag werd mij een paar bossen pvc pijp in mijn handen gedrukt en ook nog een trapleertje waarop een bakje met mijn gereedschap en nog wat onderdelen. Of ik dit mee wilde nemen naar de 6e etage want daar waren ze bezig. Lang stond ik voor de lift te wachten maar die kwam maar niet. De lift was wel gemonteerd maar moest nog worden aangesloten. Met veel vallen en opstaan en vooral wilskracht en doorzettingsvermogen heb ik het monteursvak geleerd.

Dagelijkse werkzaamheden
Naast het bepijpen van wanden en vloeren in de ruwbouw, waar later het beton in/op zou worden gestort, behoorden het draadtrekken en het verbinden van de draden met elkaar (aflassen) tot de meest dagelijkse werkzaamheden. Periodiek kwamen hier galerij- en boxverlichting en de zogenaamde afmontage van woningen bij. Afhankelijk van het soort project en ervaring mocht je meterkasten monteren, schakelpanelen installeren, enzovoort.

Naar alle verhalen van Okko Steensma.

Okko

Re:reactie Hilbert

LoL

Hilbert

Sloop van de bijlmerflats in de 21-ste eeuw

Deze flats hebben slechts maximaal 45 jaar geleefd.
Er bleken teveel onduidelijke storingen in de electriciteit.
Oorzaak?: 2 jongens met netjes gekamde haren en nette kleren aan die verantwoordelijk werk deden als draadtrekken en het verbinden van de draden met elkaar (aflassen)...

Leuk verhaal.