Werken bij Suyver & Roosen (3)

Amsterdam-West, Amsterdam Nieuw-West

Minder bekend dan de winkels was het gelijknamige elektrotechnisch installatie en servicebureau wat begin jaren 70 was gevestigd op de Ruijterkade en later verhuisde naar het toenmalige Geveke & Groenpolhuis op de Kabelweg in Amsterdam.

Drie klassen op excursie naar een elektrotechnisch installatiebureau in het Geveke en Groenpol gebouw Foto: collectie Okko Steensma, 1969/1970

Schoonbranden en oud koper
Tijdens het draadtrekken, aflassen of andere werkzaamheden in de woningen werden alle restant stukjes koperdraad bewaard en verzameld in een grote doos die in onze keet stond. Ook gebeurde het natuurlijk dat er bijvoorbeeld nog een meter draad in een pak zat maar dat je dit niet meer kon gebruiken omdat het net te kort was. Het koper werd rijkelijk verzameld.
Als een utiliteitsproject van polsdikke kabels werd voorzien bleef er natuurlijk ook weleens een metertje over. Alleen het gewicht hiervan spekte de grote doos natuurlijk enorm.
Omdat koper veel geld opleverde werd dit eens in de zoveel tijd, als de grote doos vol was, verkocht aan een schroot en metalen handelaar, ik meen dat het Kapteijn was maar zeker weet ik het niet meer. Een paar monteurs werden hiervoor vrijgemaakt. De doos, die natuurlijk niet te tillen was, werd met verenigde krachten samen met andere dozen en emmers, waar ook koperresten in zaten, in het busje gehesen en naar een braakliggend terrein gebracht. Er moest nog iets gebeuren, namelijk de vinyl isolatie moest er eerst af. Schoon koper leverde per kilo meer op dan vuil (geïsoleerd) koper. Dus de fik moest erin. Nadat de monteurs met veel moeite het koper in het busje hadden gehesen moest het er weer uit. Eenmaal buiten werden er een paar emmers stookolie overeen gegooid en een lucifer deed de rest. Een luide woeshhh en grote inktzwarte rookwolken waren het gevolg. Vanaf mijn werkplek, een paar kilometer verderop, volgde ik het schouwspel. Ik zag de grote rookwolken richting flats drijven. De huizen waren nog nieuw en pas opgeleverd. Op diverse balkons hing frisse hagelwitte was te drogen. Even later kon je de balkons niet meer zien. Dat we nooit de politie en brandweer op ons dak hebben gekregen is een wonder. De opbrengsten van het ‘schone’ koper werden verdeeld onder de monteurs, een gedeelte ging in de koffiepot en van een gedeelte werden drank en snacks gekocht. Op een vrijdagmiddag hielden we dan bijtijds op en ging onze keet open voor een aantal onderaannemers en leek onze keet al heel snel op een bar. Er werd gerookt, gepraat, gegeten en gezopen. Na afloop liepen diverse mensen zigzaggend naar hun vervoermiddel voor zover ze dit nog konden vinden. Een spreuk die door ons vaak werd gehanteerd was: ’Het is aangenaam verpozen bij Suyver & Roosen’.

Enkele nog bij mij bekende namen van het kantoor op de Kabelweg:

Kok (PZ)
Huurdeman (directie)
mw. Wegman (PZ)
Veldhuis (manager)
Roos Lindgreen (installatie inspecteur)
Persoon (installatie inspecteur)
van Rijn (magazijn)
Muiderman (logistiek)

Enkele oud collega’s op de diverse projecten in Amsterdam

Jan Cornelissen (chef monteur woningbouw)
Willem Langgras (chef monteur woningbouw)
Jacobs (chef monteur utiliteitsbouw)

elektromonteurs:
Willem Lentz
Willem Bank
Cor Tuijnman
Cor Schouten
Joop Schouten
Toon Schouten †
Chas Lam-Lion †
Dries van Opmeer
Henk Pikkering
Douwe Duizendstra
Paul Rood
Cor Hoogveld
Theo Holla †
Koert Weber
Piet Weber
John Hogeweg
Cees Suyck
Menno Roelofs

Naar alle verhalen van Okko Steensma.

Het gebouw nu, in gebruik bij de politie Foto: Google Streetview

G.F.Barbier

Oud werknemer

Ik heb er gewerkt 1970-1972 toen zat S&R nog aan de Ruiterkade te Amsterdam.

Okko Steensma

Baggerend door de kruipruimte

Dit verhaal schoot mij nog te binnen uit mijn S&R tijd.
Ook kwam het voor dat je met een paar collega’s een aantal dagen bij een in aanbouw zijnd bejaardenhuis in de kruipruimte werkte om daar een lange metalen kabelgoot aan het plafond van de kruipruimte te monteren die onder het hele gebouw doorliep. Later zouden hier de polsdikke en moeilijk buigzame voedingskabels van het GEB op worden gelegd. De gaten voor de houders van de kabelgoot moesten met een 42 volt boormachine worden geboord. 42 volt was overigens een veilige spanning want het waren per slot van rekening vochtige ruimtes waar je in werkte. Looplampen waren spatwaterdicht. De stukken kabelgoot sleutelde je ter plekke als meccano aan elkaar nadat je de goten eerst met veel moeite via het kruipluik mee naar binnen had gekregen om deze vervolgens al kruipend en baggerend door het zand, de goten achter je aanslepend, naar de ‘werkplek’ had gesleept. Sommige stukken moest je kruipend op je buik afleggen omdat je bijvoorbeeld onder een PVC rioolpijp door moest En dan maar hopen dat niemand buiten op de bouwplaats toevallig net een stekkerblok nodig had. Dit gebeurde weleens en dan opeens, poef, het licht uit. In het pikkedonker lagen we dan her en der verspreid te wachten tot iemand misschien de stekker er weer indeed. Roepen hielp niets, niemand kon je horen. Het wachten had altijd een bepaald sfeertje. Terwijl we op onze rug lagen met onze haren in het zand of capuchon en staarden naar het plafond een halve meter boven ons, je kon overigens helemaal niets zien, babbelden we gewoon over van alles, meisjes, het weekend, auto’s, muziek, etc. Na een paar minuten waren we het wachten zat en stak iemand een zaklamp aan. Dit was ook vaak de persoon die zich dan weer naar buiten zwoegde om de schuldige in de kraag te vatten. Helaas was de vogel dan vaak al gevlogen

Okko

namen op de schoolfoto

Op deze klassefoto staan de namen van de klas- en schoolgenoten waarvan mij de namen nog te binnenschieten:

? Meijer, Bas Pothoven, Bert Kraaikamp, Bert Pruis, Dhr. Bruning (leraar), Frank Budding, Fred Metekohy, Fred Tressel, Gert Balke, Gert van Keulen,
Ton Haak, Hans Cijs, John Vlug, Kees Dorregeest, Kevin Robelus, Wim Laarhoven, Louis de Jong, Mik Rijnhart, Napi Pattiasina, Oene Pruiksma,
Okko Steensma, Onno Kwakkel, Jos Jansen, Pieter Reitsma, René Bremer, Rink Klein, Robert Esset, ? Schuiling, ? van Denderen, Victor van de Lande en Wim Visser.