Een plek voor ouderen in de buurt

7 Fans

Twee middagen per week kunnen ouderen in de wijk Landlust binnenlopen voor een praatje, koffie en een spelletje. Ymere stelde aan actieve buurvrouwen Emmy Lucasse en Anita Bronotte het pand aan de Joris Andringastraat 4 ter beschikking en uit het Wijkaanpakpotje kwam geld voor de inrichting en het programma. “Het is afleiding, een hele prettige afleiding.”

27 punten voor Foto: Shirley Brandeis, maart 2012

“Er was helemaal niks voor senioren in deze buurt,” vertellen buurvrouwen Anita en Emmy, die beide decennialang in Landlust wonen. Tijdens een bustochtje van ouderen uit de Robert Scottbuurt hoorden ze over de potjes geld vanuit de Buurtparticipatie. En nu heeft Landlust ook bustochten en een netwerk voor ouderen. Dat gaat verder dan koffie drinken en kaarten maken alleen, benadrukt Anita. “Als iemand ziek is, informeren we hoe het gaat en of iemand wat nodig heeft. Niet iedereen heeft kinderen die voor je klaar staan.”

Prettige afleiding
Er wonen veel ouderen in Landlust, de wijk rondom grofweg de Rijpgracht en het Karel Doormanplein. En er is veel eenzaamheid weten Anita en Emmy. “We hebben nog niet iedereen uit huis hiernaartoe gekregen. Het groepje vaste bezoekers dat we nu hebben is blij met deze plek.” Veelal vrouwen zijn het. “Misschien durven de mannen niet.” Paula is vaste bezoekster. Drie jaar lang verzorgde ze haar echtgenoot tot hij vorig jaar mei overleed. Toen moest ze er alleen op uit en trof in eigen buurt een plek om anderen te ontmoeten. Elke dinsdag- en donderdagmiddag komt ze wat drinken, kletsen en een spelletje spelen. Twee middagen doet ze een computercursus in de Mansveltschool verderop. “Het is afleiding, een hele prettige afleiding.” Inmiddels staat ze 27 punten voor op Annie bij het sjoelen. Anita: “Bij de sjoelbak gaat het er soms fanatiek aan toe. Grappig, hoe sommige tachtigplussers als jonkies staan te springen om te winnen.”

Little house on the prairie
Om half vijf gaan de meeste ouderen weer huiswaarts. “Sommigen iets eerder. Die willen op tijd thuis zijn voor Little house on the prairie.” Ze hebben een fijne middag gehad. En daar draait het om. Tegen de eenzaamheid en het isolement. Om onder elkaar te zijn, je verhaal te kunnen vertellen, pret te hebben. Af en toe wordt er een feestje georganiseerd, regelmatig wordt er creatief gewerkt. Ook buurtregisseur Marcel Huizing of mensen van het stadsdeel schuiven wel eens aan als er iets te melden is over veiligheid of over een vernieuwingsplan in de buurt.

Echt contact
Annie heeft Paula nog niet ingehaald met sjoelen. Dat drukt de pret niet. Vijfendertig jaar woont ze hier en nooit had ze zoveel contact met buurtgenoten, met mensen van haar leeftijd, als nu. “Hier heb je echt contact. Ik ben er elke dinsdag en donderdag.”

De koffie-inloop van het ouderennetwerk is op de dinsdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Emmy Lucasse, tel.: 020 681 82 92 (bereikbaar tot 18.00 uur). U kunt ook contact opnemen met Stichting Buurtparticipatie, tel.: 020 486 7214.