Van Eesterenmuseum

Programma april 2012

- 21/4 Fietsexcursie
- 28/4 Rondleiding ‘Kunst in de openbare ruimte’

Logo Van Eesterenmuseum

6 april 13 uur
Fietstocht: 'Polders, dijken en vaarten', o.l.v. landschapsarchitecte Mirjam Koevoet van '1op1 stadslandschappen'. Goede Vrijdag start het museum met een ode aan de wijde blik. Polders, dijken, vaarten en de Sloterplas is het thema, Mirjam Koevoet is de gids.
Deze ruim vijftien kilometer lange tocht voert vanaf het museum langs onbebouwde polderlandschappen, en langs sporen van polders die nog door het zand heen schemeren dat opgespoten is voor de bouw van de Westelijke Tuinsteden: De Sloterplas (waar het zand vandaan komt), de Osdorperweg en de Slotervaart.

12 april 16 uur
Opening tentoonstelling ‘Pionieren in het zand’ 12 april 2012 tot 1 november 2012
Voor de bouw van de tuinsteden lag aan de westkant van Amsterdam een uitgestrekt weidegebied. Om deze polders voor nieuwbouw geschikt te maken, werden ze opgehoogd met een dik pakket zand. Dat zand werd gewonnen door het uitgraven van de Sloterplas, en later door het vergroten van de Nieuwe Meer. De eerste huizen stonden in een grote zandvlakte waar de wind vrij spel had; zandstormen bliezen het zand de huizen binnen. Nieuw-West was lang één groot bouwterrein, zonder enig groen. Overal stonden bouwketen. Noodwegen verbonden de nieuwe wijken met de oude stad. En waar in de oude stad alles ‘om de hoek’ was, waren de afstanden in Nieuw-West vele malen groter. De eerste bewoners voelden zich pioniers in een nieuwe wereld.

//Kinderen, zittend op trottoirtegels, bij de bouw van de Tuinstad Geuzenveld 1956. Ruys de Beerenbrouckstraat.

18 april 20 uur
Van Eesterengesprek #14 in het Van Eesterenmuseum over openbaar groen en ‘bomentaal’. De nota ‘Bomentaal van het AUP’ is opgesteld door Frank Josselin de Jong en Guido Hermans in opdracht van het stadsdeelbestuur Slotervaart-Overtoomseveld en later overgenomen door het stadsdeel Nieuw West.

21 april 14 uur
Fietsexcursie naar aanleiding het Van Eesterengesprek van 18 april over openbaar groen en ‘bomentaal’.

28 april 13 uur
Rondleiding ‘Kunst in de openbare ruimte’ door Rob Loos. Deze wandeling is een voorproefje van een fietstocht die ontwikkeld wordt langs Wederopbouwkunst. In de buurt van het museum gaan we wandelend kijken naar kunstwerken en horen we meer over de stijlkenmerken en technieken van deze kunst. Duur: anderhalf uur. Kosten: € 5 (incl. koffie en thee)

Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam