Aandacht voor armoede in Slotermeer

Auteur: Eigenwijks
1 Fan

Er is werk aan de winkel in Slotermeer. Eigenwijks beheert sinds 2012 het Huis van de Wijk in Slotermeer en signaleert dat veel mensen in dit gebied moeilijk rondkomen. De komende tijd brengen bewoners en professionals samen in kaart wat er zoal gebeurt om armoede draaglijk te maken en wat er nog nodig is. Hiervoor is een Uitvoeringsteam Armoede opgericht.

De cijfers
In november 2011 publiceerde de gemeentelijke Dienst Onderzoek en Statistiek een Amsterdamse Armoedemonitor die gebaseerd werd op gegevens uit 2010. Daarin staat dat er 26.690 minima wonen in Nieuw-West. In Slotermeer Zuidwest is 24 procent van de huishoudens een minimahuishouden. Het gebied hoort daardoor bij de vijftien buurten in Amsterdam met de meeste minima-huishoudens.
De gevolgen van de economisch zware tijden zijn duidelijke zichtbaar in de Armoedemonitor. De instroom van nieuwe minima bestaat voor 78% uit mensen van wie het inkomen de laatste jaren gedaald is. De uitstroom van minima is afgenomen. Mensen verliezen hun werk, maar vinden veel minder makkelijk een (nieuwe) baan.
In Slotermeer lag het aantal werkzoekenden met 1579 personen fors hoger dan in andere delen van de stad en het stadsdeel. Een groot deel van de werkzoekenden in deze wijk heeft na de basisschool weinig opleiding genoten, dit vereenvoudigt de zoektocht naar werk niet. Zeker niet nu er forse concurrentie is van mensen die hun baan onlangs verloren en iets nieuws zoeken.

Beroep op solidariteit
De cijfers zijn wellicht niet voor iedereen een verrassing. Het nieuws confronteert ons dagelijks met plannen voor bezuinigingen en berichten over de economische malaise. In Nieuw-West is de stedelijke vernieuwing op sommige plekken tot stilstand gebracht en een aantal buurten ziet er behoorlijk verpauperd uit. Uiteraard verandert die situatie niet van vandaag op morgen, maar armoede in een welvarend land als Nederland kan verlicht worden door een beroep op onderlinge solidariteit.

Aan de slag
Het Uitvoeringsteam Armoede brengt in kaart wat er op dit moment gebeurt om mensen met een smalle beurs te ondersteunen. Het team gaat er voor zorgen dat mensen die de steun nodig hebben ook weten wat er zoal is.
Een eerste teambijeenkomst is inmiddels geweest. Tijdens die bijeenkomst bleek dat armoede in verschillende gedaantes aanwezig is in Slotermeer. Zo zijn er bewoners bekend die letterlijk geen dagelijks brood hebben en slechts 20 euro per week te besteden hebben. Daarnaast schamen veel mensen zich voor hun situatie en komen zij er niet voor uit dat zij soms ernstige schulden hebben.
Het Uitvoeringsteam wil geen praatclub worden, maar een dadenclub. De groep die bestaat uit bewoners en professionals is al bezig met diverse ondersteunende activiteiten. Het goede nieuws is dan ook dat er in Slotermeer behoorlijk wat bewonersinitiatieven geschikt zijn voor mensen met een smalle beurs. Onder meer een maandelijkse rommelmarkt en verschillende buurtbewoners die gezamenlijk koken; dat is goedkoop en gezellig. Daarnaast zijn er organisaties die de doelgroep ondersteunen, zoals het Fonds Acute Noden en De Voedselbox.

Krachten bundelen
Helpt u buurtbewoners die het financieel lastig hebben, maar bent u nog niet uitgenodigd voor dit Uitvoeringsteam? Dan weet Eigenwijks wellicht nog niet van uw bestaan. Door krachten te bundelen bereiken we meer, dus iedereen die mee wil denken en doen wordt bij deze van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Elbert van Duijkeren. Mail naar Elbert@eigenwijks.nl of loop binnen in het Huis van de Wijk Slotermeer aan de Jan de Louterstraat 19.