Honk van Slotermeer wordt maximaal benut

1 Fan

Een video-opera kijken op zondagmiddag, een cursus volgen met de prachtige naam: ‘Op weg naar de gouden jaren’, culinair smullen, of wat dacht u van klaverjassen, yoga of een busreisje? In Geuzenveld en Slotermeer is van alles te doen voor ouderen! Het Huis van de Wijk Slotermeer, het Nivon en de ANBO hebben hun krachten gebundeld, waardoor ouderen voortaan op één plek terecht kunnen voor diverse activiteiten.

ANBO (Alke Wiertz) en NIVON (Hans Keuning) delen Het Honk Foto: Dorèndel Overmars

Veel van de activiteiten vinden plaats in Het Honk (onderdeel van de Multibox) aan het Jan de Louterpad 8. Activiteiten waar Het Honk te klein voor is, zoals volksdansen, vinden plaats in een grotere zaal in het om de hoek gelegen Huis van de Wijk aan de Jan de Louterstraat 19 (ook onderdeel van de Multibox).

Tachtigers ontwikkelen zich ook
Het Honk wordt al jaren gebruikt door het Nivon ofwel het Nederlands instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk dat werd opgericht in 1924. De afdeling Slotermeer-Geuzenveld bestaat vanaf 1956, sindsdien zit de inmiddels 82-jarige Hans Keuning al in het bestuur. De afdeling richt zich tegenwoordig met name op activiteiten voor ouderen, waarbij geestelijke ontwikkeling en natuur nog vaak centraal staan. “We hebben onder meer een mannen- en vrouwenontwikkelingsgroep en nodigen regelmatig een inleider uit voor een lezing, want ook als je tachtig bent kun je je nog ontwikkelen hoor.”

Een gouden combinatie
Het Honk wordt gedeeld wordt door de ANBO en het Nivon. Alke Wiertz, bestuurslid van de ANBO glimlacht. In de praktijk blijkt het ideaal dat de partijen nu samenwerken. “Op vrijdag organiseerden we allebei een klaverjasmiddag. Nu spelen alle Klaverjassers samen in Het Honk en zorgt het Nivon voor thee en koffie en de ANBO wat later op de middag voor een sapje en een frisje.”
In de zomermaanden staat het programma van het Nivon op een wat lager pitje, maar bij de ANBO klaverjassen en bingoën ze gewoon door. Wiertz: “We merken dat juist wanneer het in de vakantieperiode rustig is, mensen behoefte hebben aan vermaak.” Hierdoor is er ook deze zomer van alles te doen in Het Honk.

Iedereen is welkom
Wiertz: “Door de samenwerking ontdekte ik dat er al best wat bewoners lid zijn van beide partijen.” Keuning benadrukt dat mensen die geen lid zijn ook mee kunnen doen aan activiteiten: “We organiseren de zaken voor onze leden, maar iedereen is welkom. Vaak is de entreeprijs ietsje hoger voor niet leden. Bijvoorbeeld de video-opera die kost voor leden € 2,50 en voor niet leden € 3,75.” Ook aan wijkgrenzen doen ze hier niet: mensen uit heel Nieuw-West kunnen meedoen.
Wiertz vertelt dat de partijen regelmatig met elkaar overleggen en dat de samenwerking perfect verloopt, ook met de mensen van Eigenwijks. Dat de samenwerking nu al vruchtbaar is, blijkt niet alleen uit de gezamenlijke klaverjasmiddag. Wiertz, die met haar 67 jaar een ‘jonkie’ is binnen de groep heeft inmiddels aangeboden om het Nivon te helpen bij de boodschappen en de partijen buigen zich gezamenlijk over de huishoudelijke dienst voor Het Honk. Vele handen maken immers licht werk.

henk

hans

Is dit Hans die ook een tijd voorzitter is geweest in natuurvriendenhuis de Banjaert in Wijk a Zee (NIVON)