Schaepmanstraat

In de serie Oud en Nieuw

Amsterdam-West
De Schaepmanstraat in de Staatsliedenbuurt kruist hier de Kempenaerstraat, circa 1950, uitgever van deze ansichtkaart was P. Camphuysen uit de Van Hallstraat 134 Kaart: collectie Jan Wiebenga, circa 1952

De Schaepmanstraat in circa 1950 en in 2012

Deze straat is gelegen tussen de Van Hallstraat en het Oostelijk Marktkanaal. In mijn ogen altijd een beetje verborgen gebleven achter het Van Beuningenplein. Ikzelf kwam ook nooit verder dan het plein, want daar gebeurde het. Daar was de speeltuin, de ijsbaan, Westerkwartier en het klubhuis waar zondags films werden gedraaid.
De Schaepmanstraat nummer 17 en 88 staan op de lijst van Rijksmonumenten in stadsdeel West. De woningen zijn ontworpen door architect H.P.Berlage en J.C.van Epen, zij zijn gebouwd in 1917-1918.

Hermanus Johannes Aloysius Maria (Hernan) Schaepman, (Tubbergen, 2 maart 1844-Rome, 21 januari 1903) was een Nederlands dichter, rooms-katholiek priester, theoloog en politicus. Hij speelde een doorslaggevende rol in de katholieke emancipatie als eerste priester die lid van de Tweede Kamer werd. Tegen het einde van zijn leven werd Schaepman Franciscaan. Nog lang na zijn dood zijn straten naar de politicus vernoemd.
Bron: Wikipedia

Bekijk meer afbeeldingen

Een zo op het oog totaal andere omgeving, maar het is toch hetzelfde standpunt van de vroegere fotograaf. Het huizenblok aan het Marktkanaal is gesloopt en daar is nieuwbouw gezet. Het blok ervoor is nog wel herkenbaar door de schoorstenen en de dakkapell Foto: Jan Wiebenga, 8 september 2012

Et

Wie kende Coby van Voorn en Ansje?

In 1964 heb ik een maand met ons gezin in de Schaepmanstraat gelogeerd bij mijn oom en tante. Ik heb daar o.a. kennis gemaakt met Coby van Voorn, welke mijn vriendinnetje werd. Er woonde daar ook een meisje met een pagekopje, Ansje. Mijn zus en ik noemden haar daarom Gijsje, omdat ze leek op Gijs uit de tv serie 'Flip de tovenaarsleerling' (gespeeld door Henk Molenaar). Ansje was ook heel erg leuk, maar ja, ik was al verloofd met Coby. Ik weet helaas alleen haar voornaam.
Wie we ons ook kunnen herinneren is Peter Engels. Peter was een toffe durfal, hij belde de politie, om een kat uit de boom te halen.

Ik heb de rest van mijn leven aan Coby en Ansje gedacht. Maar ja, mijn tante en oom verhuisden en wij woonden in Brabant. Ik woon sinds 1986 zelf in Amsterdam, maar ben pas laat in de archieven gaan zoeken. Een tijdje terug ben ik Coby gaan zoeken in het stadsarchief van Amsterdam en heb haar ook gevonden. Helaas was ze overleden. Aangezien de laatste registratie van 2 februari 1981 is, kan ze dus ook al 42 jaar dood zijn. Maar wellicht is ze ook pas overleden. Ze zou op 20 november 67 geworden zijn.

Is er iemand die Coby of Ansje gekend heeft?

Ettiré, vroeger heette ik Eddy

Liesbeth Luik

De melkzaak was van mijn opa Cornelis Michels

In de woning naast en boven de melkzaak woonde mijn opa en oma, Cornelis en Jantje Michels met hun 7 kinderen: Jan, Gerda, Cor, Wil, Aat, Babs en Bets.

Alleen Bets (mijn moeder) leeft nog, is 97 jaar.

Zijn hebben jarenlang deze melkzaak gehad, mijn moeder is er geboren 1925.

Zij gingen altijd schaatsen op het Oostelijk Marktkanaal.

Na jaren omzwervingen in het buitenland en in Nederland, woon ik er toevallig vlak in de buurt.

Ik heb nog een foto van de melkzaak toen met de hondenmelkkar en een aantal mensen, waaronder mijn opa, ervoor

Betty den Engelsman

Scheapmanstraat

Ik woonden op de hoek tegenover de drogist. Helaas kan ik mij niet meer herinneren hoe de drogist heetten. Maar kocht daar wel altijd mijn make-up spulletjes. En haarverf.

Ook de bakker met de kleine oortjes herinner ik mij nog goed. Wij noemde hem als kind gewoon oortje. Hij bakte smorgens al vroeg de minikadetjes die wij kochten met luilak. Heerlijke nog warme kadetjes. En dan de buurt onveilig maken met een hoop kabaal en rauwe eieren om de ramen te bekogelen. Fietsbanden werden ook steevast van ventiel ontdaan. Dus allemaal platte banden.

Bij de groente boer stalen we vaak een appeltje.

En de melkboer was eigenlijk een dubbele winkel. Daar kon je achter de melkflessen stelen en voor gewoon inleveren voor statiegeld. Hahaha wat een tijd.

En touwtje zwieren om de lantaarnpaal.

De kinderen in de straat waren hecht met elkaar.

Het was een fijne straat om op te groeien.

Annemieke

Drogisterij schaepmanstraat

heerlijke jeugd gehad. Weet iemand hoe de drogist heette op de hoek van de schaepmanstraat?

en herinnert iemand zich de bakker met de kleine oortjes op het van beuningenplein?

Betty Den Engelsman

Schaepmanstraat

Wat een fijne herinneringen  heb ik aan dit verborgen pleintje .. Ik woonde met mijn ouders op de hoek op nr. 23,  2 hoog . Nog net op de foto's  te zien.  Boven kruidenier Rol .  Op de andere hoek zat de melkboer . En idd om de hoek naar de van Hallstraat  de snackbar pola . Een begrip in de buurt.. Met zijn zelfgemaakte Italiaanse aarbeienijs  🍦..en heerlijke patat in een puntzakje.

Elke woensdag middag kreeg onze Hond daar altijd een ijsje van Pola.

Spelen op het pleintje  waar zomers ook de moeders op het bankje zaten te kletsen.

In het midden van het plein een groot rozenperk met er omheen gras . En aan beide kanten stadsbanken  . Op de eerste foto  nog de kleine ruitjes te zien . Die Heb ik nog meegemaakt . Ik was nog erg jong toen die vervangen werden door grote ramen.. Want die herinnering is vaag. Ik heb er met mijn ouders en broer en zusje gewoond van 1960 tot 1973 . Toen werd alles gerenoveerd. Mijn ouders wilde niet 2 x verhuizen  Want je ging tijdens de renovatie in een tijdelijke woning .Dus verhuisden we.. Wat was ik boos op mijn ouders  want wilde niet weg uit het heerlijke volksbuurtje.  Ik kwam er op mijn 3de jaar wonen en was 16 toen we verhuisden . Vaak hoorde ik Louis van Dijk spelen op het kerkorgel van de  prinsessenkerk, zijn vader was koster van de kerk.... De vader van louis  heeft mijn zusje ooit bij haar oor gepakt.. Omdat ze hondenpoep op de voordeur van de kosters woning had gesmeerd . Ze moest dat schoonmaken... Haha . Met oud en nieuw.,oorlog met de andere straten  kerstbomen jacht voor het vuur op ouderjaar .

ineke

Schaepmanstraat en kempenaerstraat

niet alleen jeugdsentiment....mijn vaders familie heeft eerst in de schaepman en later in de kempenaerstr gewoond. daar zijn mijn ouders gaan inwonen en ik heb er tot 1968 gewoond.
ziet er weer prachtig uit. was een fijne buurt destijds! altijd buiten spelen en boodschappen doen bij de melkboer op de ene hoek, Rol de kruidenier op de andere, de bakker op de 3e, en iets verder vlees halen bij (peter) post. en natuurlijk patat bij Pola (om de hoek richting van Hall).