De film ‘Zomer in Slotermeer’

Documentaire over het leven na 60 jaar Nieuw-West

1 Fan

Nu is er de film: Zomer in Slotermeer. De première was vrijdagavond 5 oktober 2012 in De Kandelaar aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. Een zomer lang filmde Remy Vlek in de jarige Tuinstad; in Slotermeer.

Tini van den Akker in 'haar' jarige Tuinstad Foto: uit de film 'Zomer in Slotermeer' van Remy Vlek

wie, wat, waar, wanneer Tini van den Akker - Foto: uit de film 'Zomer in Slotermeer' van Remy Vlek

Tini van den Akker (88) woont sinds 1954 in Slotermeer. Toen ze er met haar gezin kwam wonen was het een kinderrijke buurt. Haar kinderen speelden er heerlijk buiten en renden rondjes door de huiskamer die wel twee keer groter was dan die in het vorige huis. Tini van den Akker is een van de bewoners die afgelopen zomer door Remy Vlek en zijn camera werd gevolgd voor een film over Slotermeer. Hoe leven de bewoners? Hoe kijken zij tegen hun buurt aan? Wat vinden ze mooi, waar worden ze minder blij van? Vlek liet enkele bewoners praten, filmde hen tijdens hun dagelijkse bezigheden, volgde hen wandelend of fietsend, ging langs bij buurtfeesten en bewonersbijeenkomsten, sprak met ondernemers en met architect Hein de Haan. “In onze film gaan we op zoek naar de vraag hoe stedenbouw en architectuur en de bestaanskwaliteit wordt beleefd door bewoners en stedenbouwers,” zo stond het in de aankondiging van de film die twee dagen voor de exacte verjaardag van Slotermeer werd vertoond.

Smullen is het voor wie van oude beelden houdt, want Vleks beelden worden afgewisseld met fragmenten uit de gemeentelijke promotiefilm (in het Engels) over de Westelijke Tuinsteden. Als u de film gaat bekijken, let dan vooral op de – nog kleine - bomen. Tussen de verhalen van de mensen van nu door, zien we kinderen zwemmen in de Sloterplas, huisvrouwen winkelen en inmiddels uit het straatbeeld verdwenen type trams over de lanen rijden. Zomer in Slotermeer geeft een beeld van, u raadt het al, een zomer in Slotermeer. Een periode waarin de zon veel scheen, voorzitters van bewonerscommissies het druk hadden met hun buurt waar sloop- en renovatieplannen voor in de maak zijn en waarin Dam-poppenspeler Wim Kerkhove met Jan Klaassen en Katrijn optrad voor het Van Eesterenmuseum.
Slotermeer is een promotiefilm rijker.

De film wordt zaterdag 27 oktober om 21:00 uur vertoond bij de Creamclub, broedplaats in de twee Rietveld atelierwoningen van Rietveld en Bloemsma in de Harry Koningsbergerstraat, Henk Hienschstraat; aanmelden: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl

De film werd mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds voor de Architectuur, VSB Fonds, EFL Stichting, stadsdeel Nieuw-West en woningcorporatie de Alliantie.

Bekijk meer afbeeldingen

Remy Vlek tijdens een bewonersbijeenkomst van de Alliantie op 11 juli 2012, met geluidsvrouw/productiemedewerkster Colette Cramer Foto: Shirley Brandeis