Aanrijding lijn 13

Tram en nachtbus

Auteur: Loek van Tol
Zwaar beschadigde tram van lijn 13 Foto: collectie Loek van Tol, 12 augustus 1970

Onlangs kwam ik het verhaal van Erik Swierstra tegen over de aanrijding van lijn 13 met een nachtbus op de Burgemeester de Vlugtlaan. Link naar dat verhaal ...

De aanrijding gebeurde inderdaad op 12 augustus 1970 zoals uit de gegevens blijkt op de achterzijde van de foto. Mijn vader, toen inspecteur bij het GVB - hij is de middelste van de drie personen op de foto - was daarbij aanwezig en moest toen het één en ander regelen voor wat betreft de opruiming van de ravage. De foto is al die jaren in mijn bezit gebleven. Later is mijn vader bevorderd tot hoofdinspecteur en in mei 1978 in Canada overleden.

Ik ben de zoon van hem en geboren in september 1933 in de Stuyvesantstraat 38 (2e etage) vlakbij het pontje dat voetgangers en fietsers overzette van genoemde straat naar de Postjesweg en weer terug.

Pontje over de Postjeskade en brug in baarsjesweg in aanbouw, rechts de Postjesweg Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, circa 1954

Veel verhuizen
Verhuizen ging vroeger wat gemakkelijker dan tegenwoordig en dat deden mijn ouders dan ook en uiteindelijk kwamen wij in juni 1938 terecht in de Legmeerstraat 47-1e etage. Kort voor 1940 verhuisden wij naar de Sloterkade 64 - vlakbij de Theophile de Bockstraat op de hoek bij het toenmalige café Hoorn - en woonden daar tot in de jaren '50. Toen verhuisden zij naar een nieuwe wijk in Slotervaart.
Alle oorlogsjaren en de bevrijding heb ik in de omgeving van het Hoofddorpplein meegemaakt. Van de Pro Regeschool (1939-1945) in de Floris Versterstraat tot en met het Sportpark Sloten aan de Sloterweg bij het toenmalige Luchtvaartlaboratorium; het zijn voor mij geen onbekenden.

Overtoom
Van 1963 tot 1972 heb ik met mijn vrouw op de Overtoom 522 gewoond en gewerkt in de hobby en handenarbeidzaak van de firma Steelink en daarna tot 1997
zelfstandig als kantoorboekhandel met postagentschap van de PTT.

Achterkant van de foto van de aanrijding Foto: 12 AUG. 1970 Foto: 12 augustus 1970