‘De crisis is een lastpost’

Crisis, wat kun je ermee?

Eigenwijks

Op 1 november 2012 tijdens de jaarlijkse Dag van de Dialoog stond dit keer de crisis centraal bij bewonersorganisatie Eigenwijks.

Dag van de Dialoog Bij Eigenwijks

Eigenwijks organiseerde zes tafels waar bewoners en professionals van allerlei nationaliteiten aanschoven om met elkaar in dialoog te gaan.

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat stonden op meerdere plekken in Geuzenveld en Slotermeer dialoogtafels. Natuurlijk in de Huizen van de Wijk in de Multibox en het Pluspunt, maar ook bij de Buurtentree in de Louis Couperusbuurt, bij stichting Kizilirmak en en in Ons Pand werd uitgebreid gesproken over de crisis.

Buurbewoonster Constance van Terheijden leidt de dialoogtafel in Ons Pand en straalt na afloop over het resultaat. “Ik zit wel vaker dialoogtafels voor, maar deze keer ben ik echt heel enthousiast. De openheid van de deelnemers was opvallend: mensen waren bereid om eerlijk en open hun verhaal te vertellen.” Dorèndel Overmars schoof aan bij deze dialoogtafel en schreef onderstaande samenvatting van een bijzondere ochtend.

Bewoners en professionals tussen de 28 en 66 jaar oud van diverse afkomst zitten aan de dialoogtafel in Ons Pand en geven een verfrissende kijk op de crisis. Bijvoorbeeld Gino, hij heeft niet al teveel met het woord crisis: “Als je minder hebt dan moet je gewoon creatiever worden.”
Zijn buurvrouw Carmen vindt de crisis vooral een lastpost: “Want het woord crisis wordt gebruikt als een stok om mee te slaan. Het is een manier om mensen te ontslaan en om te bezuinigen op zaken die belangrijk voor ons zijn.”

‘Je diploma is je eerste man’
Veel van de deelnemers hebben kinderen en de plannen van het nieuwe kabinet om de studiefinanciering van een gift om te zetten naar een lening, baart velen zorgen.
Zohra: “Ik ben 20 jaar lang kostwinner geweest. Helaas werd ik ziek en verloor ik mijn baan. Ik weet dus echt wat crisis is en hoe je rond moet komen met weinig. Ik had zelf heel graag willen studeren, maar dat is niet gelukt. Mijn kinderen gun ik het enorm om te gaan studeren, ik wil voor hun het allerbeste. Ik zeg altijd tegen mijn dochter: ‘je diploma is je eerste man’ Maar als de studiefinanciering verdwijnt wordt het wel lastig om dat te realiseren.”
Salima valt Zohra bij. Zij wil ook heel graag dat al haar kinderen kunnen studeren maar wil absoluut geen schulden. “Ik verdien het minimumloon, maar we zijn ons hele leven lang nooit leningen aangegaan en dat wil ik in de toekomst ook niet.”

Niets is onmogelijk
Uiteraard zijn er zorgpunten, maar toch heerst er aan de tafel een opgewekte stemming: “Je kunt jezelf wel gek maken en overal zorgen over hebben, maar je weet nooit wat de toekomst brengt” aldus Güleser.
Veel van de tafelleden hebben duidelijk een positieve levensinstelling. Zo ook Khadija die vertelt dat ze geboren is in een arm gebied Marokko: “Daar was het altijd crisis, er was weinig eten en naar school gaan was ingewikkeld. Toen ik in 1999 naar Nederland kwam was dat voor mij het paradijs. Nu is dat misschien wel minder, maar nog altijd hebben we het hier goed hoor.”
Dat beaamt ook Emmy die denkt dat de crisis misschien ook wel een positieve kant heeft: “We hadden het hier ook wel zo ontzettend goed en nu ontdekken we dat de bomen niet tot in de hemel rijken.” En dat is helemaal niet zo erg vindt ook Carla: “Mijn kinderen hebben leren fietsen op de oude fiets van hun vader, zonder zadel of goede wielen. Zij hadden helemaal geen speciale kinderfietsjes nodig om te leren en plezier te hebben.” En dat voorbeeld past dan weer goed bij het levensmotto van Dogan: “Niets is onmogelijk voor hen die echt willen.”

Na nog veel meer wijze woorden, goede gesprekken en vooral ook veel gelach verlaat het gezelschap opgewekt de dialoogtafel. Zo zie je maar dat een dialoog over de crisis dus bepaald niet deprimerend hoeft te zijn!

Kom kijken en doe mee in Ons Pand
Ons Pand is een buurtontmoetingsruimte die door woningcorporatie Ymere beschikbaar is gesteld aan de buurt. De ruimte is gevestigd aan het Immanuel Kanthof in Slotermeer en beschikbaar voor bewoners die er activiteiten willen organiseren voor andere bewoners. Eigenwijks beheert de ruimte en wil samen met bewoners en partnerorganisaties een mooi programma opstellen. Wie mee wil denken kan contact opnemen met Serfanim Uysal via Serfanim@eigenwijks.nl of 06-3334 2879.