Re: Bus 21

Auteur: Hans

Frits Stappers:
Deze vond ik nog terug in een oud album. Ik kan niet zien of lijn 21 er bij staat.

Onderstaande reactie van Hans Visser

Jawel ,het was inderdaad lijn 21. Herinneringen aan deze lijn heb ook ik genoeg.
Wij woonden op nummer 204, in hetzelfde woonblok als Frits Stappers. De eerste jaren dat we er woonden was de eindehalte voor de deur. Op de foto van Frits is dat ook te zien. Later werd het eindepunt verplaatst naar de Savornin Lohmanstraat, waar overigens nu nog steeds het eindpunt van lijn 21 is.
We kwamen er wonen in mei 1956. Na de zomervakantie ging ik naar de Goeman Borgesiusschool. Ook die is er nog steeds en als basisschool in gebruik. In de 4e, 5e en 6e klas zat ik in de klas bij juffrouw Hakman. Meneer Druif was het hoofd van de school en meneer de Leur de concierge. Verder herinner ik mij meester Haks, die overigens later directeur van deze school is geweest. In ons blok, waar Frits dus ook woonde, woonden o.a. de familie Blok, familie Cornax, familie Vonk, familie Jacobs, familie Ostendorf, familie Diamand, familie Nijman en niet te vergeten mevrouw Beemdelust, waar we vaak naar het kinderuurtje (tante Hanny) op de tv keken. En niet te vergeten familie Rogier, waarvan de heer Rogier altijd in woede buitenkwam omdat we van hem niet mochten voetballen op het pleintje op de hoek. Dat deden we vaak. Met Kees Vonk en Dolf Diamand.
Guus Cornax en Peter Blok woonden dus ook in ons blok en zaten bij mij in de klas. Met hen heb ik nog regelmatig contact. (de "kleutervrienden")
Dan halen we herinneringen op over de Geuzenveldtijd. Spelen tussen de bouwmaterialen, want er werd veel gebouwd. Of in de winter met je slee van de dijk op het Lambertus Zijlplein sjeesen.
Of schaatsen op het opgespoten veld in de gemeenschappelijke achtertuin in de strenge winter van '62/63. Later, achter in de jaren 60, (ik zat toe op de Bernard van Leerschool in Osdorp) ging ik in mijn vrije tijd naar het Geuzeneiland. Dat was van Ons Huis, een vereniging die activiteiten voor de buurt organiseerde. Neervoort leidde voor Ons Huis het rayon Geuzenveld. Op het Geuzeneiland kon je ook paardrijden. Erik, mijn broer, gaf daar les. Maar ik hing er zo een beetje rond met de leeftijdsgenoten die er ook kwamen.
Laatst was ik in mijn oude buurtje. Er is veel veranderd. Huizen zijn gesloopt en nieuwe gebouwd. Ons blok staat er nog. Het is inmiddels gerenoveerd. Wij woonden in de zg. Dudokhaken. Ontworpen door de gelijknamige architect.
Naar de winkels van destijds is het natuurlijk nu moeilijk zoeken. De melkboer heette Bram Niesen, de bakker was Hoeve, later Vermaat. In de Sam van Houtenstraat had je het Friese Rijwielhuis. En jawel, de Toko die daar op een hoek was gevestigd zit er nog steeds. De kapper waar Frits over schrijft ken ik ook. Vanwege de belabberde knipkwaliteiten van de beide kappers werd deze zaak thuis "de schapenscheerder" genoemd. En natuurlijk de COOP, eerst gevestigd in een hofje vlakbij die kapper, later op het Lambertus van Zijlplein. Volkomen volgepropt, zodat je nauwelijks met je mandje door de zaak kon lopen.
Ik voeg wat foto's bij. o.a. een foto van de Dudokhaken in aanbouw, maar ook een paar"stills" uit een film van de oude Cornax. Beelden uit de strenge winter '62/'63

de auto van de groenteboer Aalbersestraat

Aalbersestraat. Winter '62/'63