Uit de verhalenwedstrijd: Mijn jeugd in Slotermeer

Zandbak B de Haanstraat Anita (links) in de zandbak bij de Bierens de Haanstraat.

Mijn ouders kregen in september 1954 de sleutel van hun eengezinswoning, een huis zonder onder- of bovenburen in de Bierens de Haanstraat, een hoekwoning met een tuin!
Het was een straat in een leuke buurt achter het Confuciusplein en de Savornin Lohmanstraat. Daar liggen mijn jeugdherinneringen.

Een van mijn vroege herinneringen uit die tijd is een dag met Bueno de Mesquita en ik dacht Rita Corita.
Samen met wat andere kinderen mocht ik met hun en een filmteam mee door alle tuinsteden.
Het was voor een documentaire over de tuinsteden en de speelvoorzieningen. Er werd ons verteld wat we wel en niet mochten. We zagen heel wat van de tuinsteden en waar er nog allemaal gebouwd werd!
Deze documentaire is gebruikt voor het journaal op televisie (mijn ouders waren destijds de enigen in de straat die televisie hadden; op woensdagmiddag en zaterdagmiddag zat onze huiskamer vol met buurkinderen en zeker na deze opname).
Hoezo speelvoorzieningen? Als ik het me goed herinner waren het speelvoorzieningen die allemaal door buurtbewoners gecreëerd waren en ons hof was één grote zandbak. Een wip was een plank op een stuk boomstam of zo en halve rubberen banden om het plankuiteinde mee op te vangen. Het kan zijn dat er op verschillende plekken wel al speelvoorzieningen door de gemeente waren geplaatst, maar de klim- en gymrekken en de zandbak waren er in ons buurtje pas later!
Ik zou dat filmpje graag nog eens willen zien.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)

Huurovereenkomst Huurovereenkomst uit 1954 voor de woning Bierens de Haan straat 57.
Kopie: Anita Florijn

Dirk Dijkstra

de Savornin Lohmanstraat 25

Ik heb in de Henri Bergsonstraat gewoond, ik denk tot ca. mijn 5e. We zijn toen lopend verhuisd naar de Savornin Lohmanstraat 25.
Als ik de koppies op de foto van die zandbak zie, is het net of ik ze herken. Ik denk dat dit het speeltuintje was achter onze woning.
Er wordt door jullie over luilakbolletjes gesproken, ik ruik ze als ik nu eraan denk. Mij staat me bij dat ik ze ook haalde in de Diderotstraat, je kocht dan een hele bakplaat vol.

Hieke Visser

Re: reactie Nylonpoort: Willem Verbruggen

Okko Steensma:
Inderdaad Willem, ik heb bij je broer Ad in de klas gezeten. Er moet nog ergens een foto rondzwerven waarop hij staat. Ik ga op zoek en zal deze plaatsen indien mogelijk.

Mijn broertje Hans Visser gooide een baksteen tegen het schoolbord van de Immanuelschool en kreeg van meester Vrijhoef een slag voor zijn kop. Ik stuurde hem naar huis (Geert Grootestraat 29) . Daarop kwam mijn moeder naar school en sloeg die kleffe Vrijhof met haar schoen op zijn kop. Meteen werden wij van school gestuurd en vonden wij onderdak bij de Timotheüsschool, daar gaven normale mensen les. Hieke Visser

Okko Steensma

reactie Nylonpoort: Willem Verbruggen

Willem Verbruggen

Re: Nylonpoort

Okko Steensma:
Op de Timotheusschool zat eind jaren 50, begin jaren 60 een meisje, genaamd Loesje van Breevoort in de klas. Haar ouders hadden in die de tijd de Nijlonpoort. Deze was gevestigd aan de Burg. van Leeuwenlaan, naast het poortje. Aan de linkerkant van het poortje dus. Ik hoor onze juffrouw van de 3e klas nog zeggen: 'Loesje van Breevoort van de Nijlonpoort'. En dat klonk zo sjiek.

Hallo Okko,
Een reactie op alweer een oude reactie. Maar ik begrijp dat Loesje van Breevoort dus bij jou in de klas zat. Zat je dan (dus) ook in de klas bij mijn broer, Ad Verbruggen?
M vr gr
Willem Verbruggen

Ed (Eddy) Sonneveld

Ed Sonneveld, De Savornin Lohmanstraat 41

Ik heb van 1955 t/m 1963 gewoond in De Savornin Lohmanstraat t/o de Bierens de Haanstraat.
Vele namen van Eckeharthof zijn ook mij bekend.
Ik heb op de Burg. Roëllschool gezeten in de klas bij Hanny Schoen, Johny en Minnie Beunk en Nico Jonker.
Robbert Kanters, de broer van Edu woont bij mij op het hofje in Almere

Ineke Hondeman

Kolenwinkel.

Hi Anita,

De kolenwinkel zat in rechts naast de meubelzaak, zeg maar precies aan de achgterkant van de patatzaak en als je erbij liep liep je eigenlijk tegen de zaak van Snoeren aan.

We haalden eentjes, tweetje of drietjes of zoiets.

Anna-Lies van der Hout

mijn jeugd in Slotermeer

Ik ben op mijn tweede in de Savorninlohmanstr 43 komen wonen tot mijn 21e. Ik ging naar de Immanuelschool en later naar Chr. Lyceum West.
Wat leuk om de bekende namen van de winkels van het Confuciusplein te lezen. Een kolen winkel kan ik mij niet herinneren, wel petroleum halen bij Rab en het wekelijkse snoepje van de Gruyter. Bij de Nijlonpoort liet mijn moeder voor 10 cent per ladder haar nijlonkousen repareren.
Ik hoop dat er mensen reageren van ons blok

Frans Jongsma uit de Henri Bergsonstraat

Mijn jeugd in slotermeer.

Ken je nog de olieman Klaas Kiers?Die heb ik als jongetje vaak geholpen.Op de Burg. Roelschool had ik meester Taale en was dhr de Vries de concierge.Leuk he, die kuikentjes met pasen in de etalage bij Strijk, de kaasboer , enwij maar raden hoe zwaar de kaas woog die ook in de etalage stond. Zakjes kolen halen bij van Heezik of Goes, een visje bij de Volendammer vishandel op de van Leeuwenlaan.

Nylonpoort

Edward Snoeren

Jeanet, ik heb geen adres van Edward Snoeren maar misschien kun je hem terug vinden in Zaandam. In 1997 was ik in Zaandam in een schoenenwinkel en die was van Edward Snoeren. Ik heb hem toen niet gesproken want hij was afwezig. Als ik het me goed herinner zat die schoenenwinkel op de Westzijde. Succes met zoeken en de hartelijke groeten aan Edward als je hem vind.

Jaap Schipper

Mijn jeugd in Slotermeer

Ik zat ook bij Leny en Rina in de klas. Heb trouwens pas nog mailcontact gehad met een andere klasgenoot, Wilfried van Strien. Die woont nu in Nieuw Vennip.

Marcel Uijldert

roellschool

Ik heb ook op de roellschool gezeten en woonde ook in slotermeer op het David humehof
mijn ouders wonen er nog ik woonde naast martin en Sabrina suurendonk er is in Januari 2007 een reunie geweest Met onder andere Eric Badoux-Marc steiger-Tom Klein- Willy tiepel-Monique Schoonerwalt enzFrans Vosse was een vriend van mij zijn vader had de slagerij op de van leeuwenlaan

Jeannet Lanting-Vilijn

Edward Snoeren

Wie kan mij zijn adres of tel.nr. geven?

Edward Snoeren

Edward Snoeren is een neef van mij. De zoon van een zuster
(Wil) van mijn vader, Jan Vilijn.
Hebben jullie inmiddels zijn adres? Ik zou graag met hem in contact komen. met groet Jeannet Lanting-Vilijn

Re: Uit de verhalenwedstrijd: Mijn jeugd in Slotermeer

Weet je dat het nwe winkelgedeelte van de Nijlonpoort voorheen een woning was en dat Edith Knegt daar met haar ouders en zus woonden?
Nel en Rina waren hele fijne collega's. Jaren later toen we beiden getrouwd waren kwamen we elkaar tegen in Purmerend, we zijn toen nog bij elkaar op visite geweest.
Leny was toen nog steeds met haar bevriend. Tja, luilakballen, ook wij liepen helemaal naar bakker Hubert in het donker. Griezelig he! We waren altijd met een hele groep van kinderen uit ons straatje en hadden onderweg nog dikke pret. Er schiet me weer een belevenis te binnen, goed voor een verhaal. Drogisterij Rab, jammer dat zijn zoon er mee is gestopt. Je noemt Galesloot, was dat niet de kruidenier die tussen Jamin en drogisterij Rab in zat?
Weet jij nog die hele dikke paal die bij Jamin stond (vandaag de dag noemen ze dat een reclamezuil) daar heb ik toch eens twee vrouwen , die arm in arm liepen, tegenaan zien lopen. Voor de ene moest wel de ambulance komen! Dat gebeurde toen ik nog bij de Nijlonpoort werkte, ik klopte net een stofdoek uit toen het gebeurde. Het was zo'n stom gezicht dat ik het op mijn lachspieren kreeg en dus luid lachend vertelde wat er gebeurd was. Kreeg ik toch een uitbrander! Het lachen verging me zoiezo al toen ik zag dat die mevrouw met de ambulance werd afgevoerd.

Ja zeker, Edith Knegt zat ook bij ons in de klas en Rina v Beek of Verbeek.
Je verteld over de Nijlonpoort
( ik weet het nu weer ) maar weet jij nog als je een stukje doorliep was er een viswinkel, als je de Burg Roellaan overstak was daar de Gruyter
en ook een sigarenwinkel en dan op de hoek bakker Huibert, met luilak mochten we dan om 6.00 uur kleine warme luiklakbolletjes kopen, ik vond het dan altijd erg spannend, want het was nog donker. Op het rijtje bij Jamin vond ik het ook heel leuk met die winkels. Laats waren we er en toen vertelde de meneer van de Drogist dat zijn vader er werkte in onze tijd , en zoonlief stopte volgende week voorgoed met de zaak . v. Galensloot moet jij toch ook kennen?

Goes de kolenwinkel zat op het rijtje bij bakker Hoeve en tapijtzaak van de Berg. Dat blok staat er niet meer, op die plek staat nu een kooi voor straatsport. Juist vanavond heb ik ontdekt. door een gesprek met een oud buurmeisje van me dat ik al die jaren twee jongens van naam heb verwisseld. Ik had het over Kees Compier maar toen zei Petra: "Nee dat was Kees Jurgens" die jongens van Compier heten anders maar zij wist ook niet hoe en ik weet het ook niet meer. Simon klinkt me niet vreemd in de oren maar ?" Wat jammer dat je dat bestek niet hebt. Ook al was je ziek dan hoorde ze dat toch voor je te bewaren of het naar je te brengen! Zijn die vriendinnen die het wel hebben klasgenoten of zaten ze in een lagere klas. Ik weet namelijk dat het afscheidscadeau wel eens wisselde. De naam van de zoon van de schoenenwinkel is Edward Snoeren, zijn vaders naam is Arno.
De Nijlonpoort was een heel klein winkeltje tegenover Jamin op de B.v. Leeuwenlaan. Ik werkte er nog maar kort toen ze gingen verbouwen. Er was een woning leeggekomen naast het winkeltje onder de poort en die woonruimte is bij de zaak getrokken. Ze verkochten linnengoed, lingerie, baby spul van Petit Bateau, Twin Sets van Setter Set, kinderkleding en dames en herenkleding. Natuurlijk bleven ze ook sokken en nijlonkousen verkopen. In het kleine winkeltje was een mevrouw die kousen repareerde. Ik heb daar ruim 3 jaar met veel plezier gewerkt. Ken jij Edith Knegt? zij was daar ook verkoopster en zat volgens mij ook bij Leny en dus bij jou in de klas.

Hallo Anita, ik weet geen kolenwinkel op het Confusiusplein, zal het aan mijn broers en zusjes vragen.
Het bestek waar je over vertelde hebben mijn klasgenootjes wel gehad, maar ik lag behoorlijk ziek in bed en wist van niks, een paar maanden geleden hoorde ik toevallig van het bestek van oud vriendinnetjes., die ik af en toe spreek. Ik woon niet meer in Amsterdam, maar kom nog graag naar Slotermeer. Een van de jongens van Compier heeft bij ons in de klas gezeten maar ik heb steeds Simon in mijn hoofd, kan dat ook ?
De Nijlonpoort klinkt heel bekend ,maar waar zat deze winkel?

Hallo Ineke, wat leuk dat je op mijn verhaal hebt gereageerd. Ja, ik ken Leny en haar ouders. Leny had ook nog een -ik dacht oudere- zus maar haar naam schiet me nu even niet te binnen. Ik ben ook wel eens bij Leny boven geweest maar echt veel kan ik me daar niet meer van herinneren. Leny zat een klas hoger dan ik en was later bevriend met Rina ? die weer een collega van mij was in de tijd dat ik bij de Nijlonpoort werkte. Met Leny en Rina ben ik later nog wel eens op een verjaarsfeestje geweest bij jongens uit onze straat. Als ik het me goed herinner was dat de tweeling Smit die in de B.de Haanstraat woonde. Zaten die soms ook bij jou in de klas? Ik heb in de klast gezeten bij Edward Snoeren of heette hij nou Arno(van de schoenenwinkel) en Cees Compier de zoon van de huishoudelijke artikelenzaak op het Confuciusplein. Weet jij of er al eens een reünie geweest is op de Burg. Roëllschool? Dat lijkt me leuk! Ik ben in de 5e klas blijven zitten en ben zodoende in 1961 van school gegaan. In welk jaar ben jij van school gegaan, en heb jij ook dat bestek met ingegraveerde haan/Cantecleer, de naam van onze schoolkrant. Weet jij nog precies waar de kolenwinkel zat op het Confuciusplein? Ik weet toch niet meer waar die precies zat! Ik hoop op een nieuwe reactie van jouw kant.

Hallo Anita, wat schrijf je leuke verhaaltjes over je jeugd in Slotermeer.
Je weet nog veel van vroeger.
Ik weet dat we via het Confuciusplein naar de Burg. Roellschool liepen.
Op het Confuciuspein op de hoek was café Hesterman, dochter Leny zat bij ons in de klas, Kende jij haar ook?