Uit de verhalenwedstrijd: 'Verhuizing naar Osdorp'

Osdorp

Net voor de kerst van 2004 verhuisden we naar ons huidige adres, een hoge flat aan het Osdorpplein, “Mirador", het spaanse woord voor "Uitkijktoren".

Schoolklasje Roëllschool Met mooi wwer natuurlijk buiten. (Foto: Anita Florijn, jaren vijftig)

We zijn gaan wonen in de flat van m’n schoondochter en jongste zoon, de flat waarin ook onze jongste kleindochter is geboren en dat geeft ons een extra fijn gevoel. De flat werd door die gezinsuitbreiding wat krap en wij — woonachtig in Hilversum - wilden kleiner gaan wonen en…… ik miste Amsterdam, dus was dit een leuke oplossing.

De kinderen vertelden ons regelmatig over leuke activiteiten zoals het “Rondje Sloterplas" de gezellige wandeling op zondagmorgen me medebewoners van Mirador. Tijdens dat rondje Sloterplas komen er bij mij regelmatig leuke herinneringen los. Eèn herinnering van januari 1999 is dat ik mijn nieuwe liefde aan de kinderen in Osdorp ging voorstellen en we pas rond 17.00 uur verwacht werden.
We waren bewust vroeger uit Hilversum weggegaan want ik wilde Jan de omgeving laten zien waar ik was opgegroeid en waar mijn hart nog steeds ligt.
We parkeerden de auto bij de Allendelaan ter hoogte van de wandelbrug en liepen vandaar het Sloterpark door, passeerden de kinderboerderij tegenover het Sloterparkbad en staken zo door naar de school waar ik op zat, de Burg. Roëllschool.

Ik vertelde hoe het in de jaren vijftig was; dat ik vanuit mijn klas naar de boerderij keek en op een stuk altijd drassig land waar we niet mochten komen. Mijn ouders zeiden dat het moeras was en dat je daar in wegzakte en dat niemand je eruit kon halen. Geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om daar aan te twijfelen.

Wij zijn happy in Osdorp, het is of ik ben thuisgekomen van een verre reis.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)

Roëllschool Vanuit de klas is de koe in het weiland te zien. (Foto: Anita Florijn, jaren vijftig)

Alex van Dalen

Burg. Roëllschool

Rond 1960 samen met mijn ouders en 2 jaar oudere zus komen wonen in de Descartesstraat.

Als 5 jarige eerst nog een jaar kleuterschool in een houten schoolgebouw en in 1961 naar de grote school.

Klas 1 bij juffrouw Kotek, klas 2 en 3 bij juf Roelofs. Wat me nog steeds heel goed bijstaat zijn de laatste 3 jaren in de klas 4 t/m 6 waar we les kregen van meester Thaale. Een zwaar rokende leraar met Indonesische roots en zijn grijze poedel die bij toerbeurt werd uitgelaten door de leerlingen.

Aan deze school heb ik warme herinneringen.

Y M Hekel

Burg. Roëllschool

Ook ik zat eind 50-, begin 60-er jaren op de Roëllschool. Als het gesneeuwd had, maakten de kinderen prachtige glijbanen op de brug naar 'het landje'.
En inderdaad, aan de rechterkant van de brug mochten we niet komen, want daar was drijfzand en kon je dus zomaar wegzakken.
Staat de Canteclaer, dat beeld van die man met een haan (?) op zijn schouder, nog op het schoolplein?