Een mooi nieuw stukje West

“We zijn tegelijkertijd stedelingen gebleven en een dorp geworden”

7 Fans

Met Toeters en Bellen (letterlijk, want zo heet het ingehuurde straatorkest) werd woensdag 26 juni 2013 het nieuw ingerichte Bos en Lommerplantsoen feestelijk geopend.

'Toeters en Bellen' spelen in het nieuwe plantsoen Foto: Shirley Brandeis, 26 juni 2013

'Toeters en Bellen' spelen in het nieuwe plantsoen Foto: Shirley Brandeis, 26 juni 2013 Door: Shirley Brandeis

In de groene, openbare ruimte staan nu: een speeltuin, een jeu de boules-baan, verschillende tuinen (waaronder een flexibele tuin die door bewoners verenigd in Stadstuin Bos en Lommer wordt onderhouden), een bioscoopscherm en de in oude glorie herstelde Mien Ruys-pergola en vijver van Hartsuyker.
Het plantsoen kwam via een meespraaktraject met bewoners (jong en ouder) en andere betrokkenen tot stand. “Bij inspraak zie je soms niets terug van je plannen. Hier hebben we echt samen iets gemaakt!” sprak plantsoenontwerper/landschapsarchitect Niek Roozen woensdag tevreden. Ook stadsdeelwethouder Dirk de Jager keek tevreden rond. Hij weet nog hoe het ooit was. Opgroeiend in Slotermeer reed hij vaak met de tram langs de plek die steeds minder groen en meer een parkeerplaats werd. Fijn dus dat er weer wat hoogwaardig groen terug is in de buurt. De Jager: “Groen geeft ontspanning, groen creëert ontmoeting. Dit is een mooi nieuw stukje West geworden!” Dank van hem ook aan alle geduldige buren: de bewoners van woonzorgcentrum De Boeg, de mensen van restaurant Fossa, de bewoners in de nieuwbouw. Namens deze laatste sprak Pauline de Bok. Over de bouwput dat het plantsoen lange tijd was, over de belofte van wat er ooit zou komen. Over het plantsoen als schakel tussen nieuwe en oude bewoners, die er vroeger met hun kinderen aan het pierenbadje zaten. “We vreesden hier voor een onherbergzame grasmat waar honden en zwerfvuil vrij spel zouden krijgen. Gelukkig staken we als bewoners de koppen bij elkaar. Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid in een groen jasje!” En ja, het stadsdeel vindt het een beetje eng, dat tuinieren in eigen beheer, maar het contract voor de ‘grootste geveltuin van de stad’ werd getekend. De Bok roemde het wonderlijk harmonieus verlopen ontwerpproces, de stedelijkheid volgens menselijke maat, het grote hart dat vele politici in West voor de plantsoenzaak hebben. “Vijf jaar vergaderen, lobbyen en kissebissen zit erop. Hier is een plek waar we thuis zijn. We zijn tegelijkertijd stedelingen gebleven en een dorp geworden!”

Gepubliceerd op deze website op 6 juli 2013

Jan van Zijp