Reis door West

Auteur: Petra Boon

Een impressie van wonen op verschillende plekken in Amsterdam West

Pierenbadje in het Vondelpark Foto: Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam, circa 1971

Mijn geboortehuis aan de Overtoom. Een zolder boven de bakker. Herinneringen bestaan alleen in de verhalen van mijn ouders. Mijn vader rent met wapperende jaspanden naar de huisarts schuin tegenover. Ik ben in aantocht. De blauwe kinderwagen met grote wielen staat iets verderop in de fietsenstalling. Mijn moeder verwarmt in de winter de zolder door ’s morgens de pitten van het gasfornuis aan te steken. 's Zomers naar het pierenbadje in het Vondelpark.

1967
De zolder word te klein, de woningnood is hoog. Wij vinden een ruimer huis aan de Haarlemmerweg. Boven de garage van Van Swieten, waar mijn vader werkt, voordat de vrachtwagens definitief afslaan naar het Westelijk Havengebied.

Vrachtauto van Van Swieten Foto: Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam

Bij oostenwind de zoute lucht van de Maggi-fabriek, bij westenwind de zoete lucht van Patria-biscuits. Mijn moeder vindt het er ’s avonds eng. Afgelegen en naast het kerkhof. Ik leer fietsen bij de woonboten. ’s Winters stallen de kermisklanten hun wagens achter het huis. We drinken limonade bij de molen, we lopen door de Staatsliedenbuurt naar de Haarlemmerdijk. Ik schrik als de brug begint te bellen. Met mijn vader naar de bakker en de slager op de Bos en Lommerweg. De hond bij de groenteboer mag ik niet aaien. Mijn kleuterschool staat in de Wiltzanghlaan. Mijn beste vriendinnetje woont in de Hofwijckstraat.

1986
Terug in West. Studeren. Op kamers aan de Admiraal de Ruyterweg. Weer boven een bakker. Na het stappen net op tijd voor een pasgebakken broodje. In de vakantie overlast van hongerige muizen. Zondags te vroeg wakker door de beierende klokken van de kerk. Brood halen bij de Duitse bakker een stukje verderop. Ik ontdek West opnieuw. Van Swieten heeft plaatsgemaakt voor Carpetland. Turkse en Marokkaanse bewoners zorgen voor een nieuw aanbod aan winkels en ingrediënten. Maar boekhandel Omta bestaat nog steeds, de kleuterschool ook. Ik herontdek bij toeval het pierenbadje in de Gibraltarstraat, waar ik als kind onder de koude stralen van de fontein stond.

Pierenbad in de Gibraltarstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, niet gedateerd

Vijf jaar woon ik daar met twee huisgenoten. Fiets ik bij nacht en ontij naar het centrum. Op zoek naar vertier dat ontbreekt in West. Shit, brug open, wachten tot de stoet pleziervaart is langsgetrokken. Mijn geliefde woont handzaam dichtbij in de Van Speykstraat.

Naar deel 2.